Mesélő kövek — avagy a torockószentgyörgyi várrom
Utoljára módositva: 2018-11-02 09:57:15

Mindenki találkozott már a Lukács evangéliumából ismeretes mondással, miszerint ha elhallgatnak az emberek, a kövek fognak megszólalni. Kövek, falak, romok, amelyek elevenen őrzik történelmünket, és nem tűnhetnek el nyomtalanul a felejtés vagy az enyészet örvényében.

 

1. Kanyargós földes útról, szerpentines ösvényen jutunk a várig

Barangolásaink során többször látogattunk már el elhagyott, omladozó épületekhez. Van valami furcsa varázsa annak, ahogyan az emberi kéz alkotta épületek harcolnak a lassan burjánzó, leigázó természet erőivel. Jártunk elhagyott bányavidéken, elnéptelenedett kísértetfaluban, most pedig Erdély egyik legimpozánsabb középkori várának, a torockószentgyörgyi várnak a falai között sétáltunk.

 

„Várrom magaslik a hegy csúcsán,

tiszteletet követelve magának.

Öregesen,

méltón néz le a Földre,

emberek hadára.

Az idő szele megtépázta már,

évek szállnak át felette,

de Ő megrendíthetetlenül áll,

nem engedve az idő vasfogának.”

Mönich Krisztina

 

A 740 méteres szirt sokkal magasabbnak tűnik a település irányából

Fehér megyében, Torockószentgyörgy határában, a falutól alig két kilométerre található a legendás múlttal rendelkező várrom. A településtől nyugati irányban, 740 méter magas kristályos mészkőszirt tetején magaslik a vár, mely omladozó falainak ellenére még mindig tekintélyt követel magának. Már messziről látni lehet az útról, és a legjobban a régi bejáraton, az aszfaltos útról jobbra térve közelíthető meg. Kiszélesített földes út ez, mely az emelkedőkön gyalogos ösvénnyé változik, kanyarogva lépcsőzetesen a domboldalon. Mindössze 200 méter a szintkülönbség, ami sokkal többnek tűnik, ha a Havas-patak síkságából kiemelkedő, a település irányában meredek oldalt nézzük. A várat a Thorotzkay család építette és birtokolta, s az évek folyamán jelentős szerepet játszott történelmünkben, mi több, magyar nemzeti öntudatunk erejének és kitartásának szimbólumává emelkedett.

Már messziről látszik a kristályos mészkőszirten

A magyar népmesék misztikus hármas száma s a Nemzeti dalból jól ismert balsors kézen fogva kísérte a vár történelmét.

A vár kőmagja a XIII. század végén épült, a kornak megfelelő klasszikus építési formában. A körülbelül 20 méter magas, négyszög alakú lakótorony szintekre osztva, ablakaival a Kőközi-szorosra való kilátással adta az alapot. Mivel a vár elsődleges célja a védelem volt, így kibővítették. Ám ez a déli rész nagyobb helyiségekre volt bontva, ami a leírások alapján helyt adott lovagtermeknek és fényűző, erkélyes szobáknak is. Az ablakok a szemben lévő Székelykőre, illetve a településre néztek.

A déli oldalon a négyszögletes lakótorony

A Dózsa-féle parasztfelkelésben, 1514-ben elfoglalják, feldúlják és felgyújtják a várat.

A tűzre hivatkozva a Thorotzkay család új tulajdonlevelet kért, ám amikor ezt megkapta, nemcsak a várat, de a települést is minden lakosával, a bányákat és a földeket is tulajdonba kapta, aminek mintegy 300 éves perlekedés lett a végeredménye. A család helyreállította, sőt, kibővítette a várat, erős várfallal zárta körbe. Ám miután támogatta a Rákóczi-féle felkelést, összetűzésbe keveredett az osztrákokkal, akik 1703-ban nemcsak szétlőtték, de fel is robbantották a várat. Ezután már nem állították helyre, inkább beköltöztek a faluba. De egyes elmondások szerint a vár raktárként szolgált még az 1848-as forradalom idején is, amikor sikerült még egyszer, harmadjára is felgyújtani. Ezután már senkinek nem volt szüksége a romokra, 1860-ban az út felőli torony három oldala is leomlott. A mai napig szimbólumként, műemlékként tekintenek ugyan rá, de felújítás nélkül folytatja harcát a megmaradásért.

Emléktábla a torony falában

A gépjárművet a földes úton leparkolva, gyalogosan indultunk neki a szerpentines ösvénynek, amely szépen kanyarogva mutatja az utat a vastag várfal alá. A falban lévő hatalmas nyíláson hamar a vár belsejében találtuk magunkat. Bal oldalon, két, bejáratra hasonlító, boltíves kőkeret alatt érkezünk a lakótoronyhoz, ami annak ellenére, hogy a legrégebben épült, a legjobb állapotban maradt meg. Falában egy kőtáblát találunk nehezen olvasható szöveggel:

 

A később épült lovagtermek és lakószobák megmaradt falai

„A Thorotzkay család vára.

Építtette Thorotzkay Illés er-

délyi alvajda a 13. század végén.

Leégette br. Tiege osztrák tábornok 1703-ik évben.”

 

A déli oldalon lévő bejáratán belépve azonnal két dolog vált szembetűnővé. Először is a bal oldalon található lépcsőmaradvány, mely a következő szintig vezetett, illetve a falban található szabályos mélyedések, amelyek a szintek elválasztását jelzik. Ha jól megfigyeljük, amint beléptünk, máris a földszinti rész tetején állunk, vagyis a belső térbe gyűlt hulladék mára eléri az egyemeletnyi magasságot. Ablakra utaló nyílásokat találunk, szintenként elosztva, melyek kövekből kirakott keretes formája még most is jól kirajzolódik.

A vár udvarából remek panoráma nyílik a közeli településre. Ez ihlette meg Gyulai Pált is Az óriásleányka megírásakor:

 

Ablakszerű mélyedésen át kilátás a településre

„E fényes, büszke várnak most csak romját leled

Lakói merre vannak, hiába kérdezed.”

 

Az egykori szobákból és erkélyekből semmi sem maradt. A megtépázott falak és a köztük tátongó, ablakszerű nyílások csak következtetni engednek, hogy mi és hogyan helyezkedett el. A hiányos lépcsőkezdemény és vélhetően a robbantás által keletkezett üregek átjárhatóvá teszik a még megmaradt romokat. Kimagasodni csupán a toronyból maradt csúcsos szigony tud. Vigyázni elsősorban a burjánzó növényvilággal kell, a kövek még mindig masszívan ragaszkodnak egymáshoz.

Kövekből rakott, boltíves bejáratokon át sétálhatunk

Mára már csak rom, a történelmünk egy élő szikrája, köveiben őrzi a múltat, és mesél minden arra látogató turistának. Minket is áthatott a hely hangulata, ahogyan kitekintettünk a Székelykőre vagy az alattunk elterülő falvakra. A visszaúton pedig az a gondolat kísért bennünket, hogy ezt a történelmi örökséget megmutassuk mindenkinek.

 

Szöveg: Habarics Ilona

Fotók: Habarics Zsolt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...