Meseszerető kölcseys diákok
Utoljára módositva: 2019-09-30 11:08:14

A Magyar Népmese Napját, Benedek Elek születésnapját a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium közössége is méltó módon, egy „mesés” nappal ünnepelte.

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki, amely szeptember 30-án van. „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” — szólt a társaság felhívása 14 évvel ezelőtt, azóta pedig egyre szélesebb körben megünneplik e jeles napot, szólaltatják meg gyerekek és felnőttek egyaránt népmeséinket.

A Magyar Népmese Napja a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium közössége számára is jelentőséggel bír: a diákok és oktatóik számára ugyanis fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbadományozása. Ezért is csatlakoztak mindazokhoz a meseszerető gyerekekhez és felnőttekhez, akik ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel fordulnak a népmese felé.

A kicsik, az elemi osztályos tanulók kora reggel közös tevékenységgel indították a napot: „mesés” játékokat játszottak, mesét hallgattak, de népmesei ihletésű rajzokat is készítettek, melyekből az udvaron egy hatalmas „mesecsigát” raktak ki.

A felsőbb évfolyamok tanulóit pedig diáktársaik örvendeztették meg egy-egy ajándék népmesével, a mesekaraván keretében: a tanintézmény díjnyertes mesemondói — Liszkai Krisztián, Sebők Máté, Gál Angéla, Karádi Csenge, Sztankovics Alexandra, Kósa Petra, Kocsis Bernadette és Ács Muhi Klára — osztályról osztályra járva mondtak el felváltva egy-egy népmesét, a tanulótársak és a tanárok nagy örömére.

Bumbuluț Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...