Mesezenéről Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:43:26

Mintegy 30 óvónő és tanítónő részvételével zajlik Nagykárolyban az a képzés, amelyen magyarországi szakemberek olyan olvasástanítási módszert mutatnak be, amelyik a 3. évezredre van hangolva.

„Isteni dolgok történnek itt!” — foglalja össze egy mondatban a tevékenységüket Ványi Ágnes pedagógus. Olyan olvasástanítási módszert mutatnak be, sőt, annak alkalmazásáról szólnak a magyarországi szakemberek, amelyik a 3. évezredre van hangolva. Mindezt Nagykárolyban, először a határ innenső oldalán.

A szaknyelvben budaörsi módszernek nevezett, Mesezene című eljárást „annak a generációnak alkottuk meg, amelyiket ugye impulzusok tömkelege ér az audiovizuális és informatikai eszközök által. Az ő ingerélményük nagyon dús. Az iskola pedig nem mindig ingergazdag” — összegzi a kiötlők egyike, Ványi Ágnes. Egyébként hárman hozták létre a módszert — rajta kívül Sándor Krisztina és Szűcs Antal Mór —, s a mintegy harmincfőnyi hallgatóságuknak — helyi és környékbeli óvónők és tanítónők — az alkalmazás mikéntjeit is elmondták a kétnapos, tegnap elkezdődött és ma folytatódó, igen intenzív képzés során. A képzést a megyei tanfelügyelőség és a nagykárolyi 1-es számú napköziotthon szervezte, és a nagykárolyi oktatási intézményben lelt otthonra.

Mint a szakértő nyomatékosította, a mostani, megváltozott ingerértékű világban is lényeges, hogy a felnövekvő generációk tagjai megtanuljanak olvasni-írni, hiszen egyebek mellett ezek szükségesek a virtuális térben való tájékozódáshoz. „Mi tehát azt szeretnénk, ha az olvasás, ami most is csak az információhoz jutás eszköze — most az mellékes, hogy milyen arányban —, nos, ez nagyon jó szintű lenne. Ráadásul a gyerek játszva a saját íráskészségének kialakításában érzelmileg érintetté tudna válni” — fejti ki. A módszer egyébként eleve kétmodulos, azaz alkalmazható mind az óvodában, mind pedig az iskolában. Az elképzelés is az, hogy ezek egymásra épüljenek, kiegészítsék egymást. Bíznak abban, hogy a kétnapos képzés során elhangzottakat az itteni szakemberek sikeresen alkalmazzák a munkájukban.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...