Mesezenéről Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:43:26

Mintegy 30 óvónő és tanítónő részvételével zajlik Nagykárolyban az a képzés, amelyen magyarországi szakemberek olyan olvasástanítási módszert mutatnak be, amelyik a 3. évezredre van hangolva.

„Isteni dolgok történnek itt!” — foglalja össze egy mondatban a tevékenységüket Ványi Ágnes pedagógus. Olyan olvasástanítási módszert mutatnak be, sőt, annak alkalmazásáról szólnak a magyarországi szakemberek, amelyik a 3. évezredre van hangolva. Mindezt Nagykárolyban, először a határ innenső oldalán.

A szaknyelvben budaörsi módszernek nevezett, Mesezene című eljárást „annak a generációnak alkottuk meg, amelyiket ugye impulzusok tömkelege ér az audiovizuális és informatikai eszközök által. Az ő ingerélményük nagyon dús. Az iskola pedig nem mindig ingergazdag” — összegzi a kiötlők egyike, Ványi Ágnes. Egyébként hárman hozták létre a módszert — rajta kívül Sándor Krisztina és Szűcs Antal Mór —, s a mintegy harmincfőnyi hallgatóságuknak — helyi és környékbeli óvónők és tanítónők — az alkalmazás mikéntjeit is elmondták a kétnapos, tegnap elkezdődött és ma folytatódó, igen intenzív képzés során. A képzést a megyei tanfelügyelőség és a nagykárolyi 1-es számú napköziotthon szervezte, és a nagykárolyi oktatási intézményben lelt otthonra.

Mint a szakértő nyomatékosította, a mostani, megváltozott ingerértékű világban is lényeges, hogy a felnövekvő generációk tagjai megtanuljanak olvasni-írni, hiszen egyebek mellett ezek szükségesek a virtuális térben való tájékozódáshoz. „Mi tehát azt szeretnénk, ha az olvasás, ami most is csak az információhoz jutás eszköze — most az mellékes, hogy milyen arányban —, nos, ez nagyon jó szintű lenne. Ráadásul a gyerek játszva a saját íráskészségének kialakításában érzelmileg érintetté tudna válni” — fejti ki. A módszer egyébként eleve kétmodulos, azaz alkalmazható mind az óvodában, mind pedig az iskolában. Az elképzelés is az, hogy ezek egymásra épüljenek, kiegészítsék egymást. Bíznak abban, hogy a kétnapos képzés során elhangzottakat az itteni szakemberek sikeresen alkalmazzák a munkájukban.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...