Messze van Bukarest — de jó ez így!
Utoljára módositva: 2017-11-20 11:49:17

Nem mindennap jut el az ember Szatmárnémetiből Bukarestbe, hacsak nem köti munka vagy más gyakori elintéznivaló a fővárosba. Más esetben inkább választ valami más úti célt a magyar ember magának, mintsem a távoli román fővárost.

Az amerikai Pentagon után a bukaresti parlament a világ második legnagyobb épülete

Támadt egy ötletem: meglátogatom a fővárost. Na már nem a mienket, magyarokét, mert azt már láttam párszor, hanem Bukarestet. Ott még nem jártam korábban. Feltett szándékomban állt a kedd esti Románia – Hollandia labdarúgó-mérkőzésen fotózni, úgy mint a Szatmári Friss Újság riportere, úgy mint hobbisportfotós. Ha tehetem, évente legalább egy-két alkalommal igyekszem jelen lenni egy nagyobb nívójú sporteseményen, egyfelől az átélt izgalmak, másfelől a helyzet presztízse miatt. A Román Labdarúgó Szövetség részéről zöld utat kaptam, majd szerkesztőségünk vezetősége is rábólintott az utazásra. Örültem. Viszont ha egyszerű földi halandó az ember, és a rendelkezésére álló költségkeret nem teszi lehetővé a repülővel való utazást, akkor a román főváros Szatmárnémetitől bizony piszok messze van.

Látványos szoborcsoport a Herăstrău parkban

A tizenkét óránál is hosszabb buszos zötykölődés finoman szólva is kimerítő tud lenni, viszont az ember végül is csak eléri úti célját. Így vasárnap 18 órai indulással hétfő reggel 6 órára megérkeztem Bukarestbe.

A bukaresti Diadalívet az első világháború emlékére állították

A gyanútlan és fáradt utazókat taxicápák várják a buszállomáson, ezek a készséges sofőrök bárhová elvisznek a városban, viszont mint kiderült, a bukaresti tarifák legdrágábbikával mérik a megtett kilométereket. Mindezzel nem lévén tisztában magam is beültem egy ajánlkozó kedvű taxis kocsijába, remélvén, hogy perceken belül a hotelszoba ágya kényelmének örülve álomra hajthatom fejem. Körülbelül negyedóra utazás után, 50 lejjel szegényebben, de értékes tapasztalatokkal gazdagodva megérkeztem a szállásra, ahol közölték velem, hogy túl korán értem oda, de végül csak felengedtek a szobámba, ahol fél órán belül sikerült is elaludnom, viszont egy óra múlva sikerült is felébresszenek a folyosón dolgozó munkások, így 12 óra utazás és egy óra alvás után indultam el gyalogosan megnézni Bukarestet.

A holland kapus rendre lehúzta a románok lövéseit

Egy koszfészek, egy szemétdomb, egy pöcegödör — ezek voltak az első jelzők, amelyek eszembe jutottak a városban sétálva. Az utcákon nem csak bokáig jártam a száraz falevélben, de a város szívében is kiborult kukák, széthagyott szemétkupacok fogadtak több helyen. „Ha ilyen a főváros, hogyan is várhatjuk el, hogy ez az ország jó irányban haladjon?” — ez fogalmazódott meg bennem az első órák benyomásai alapján.

Chiricheş igyekezett helytállni a védelem tengelyében

A hétfői nap ezután rengeteg gyaloglással és barangolással telt. Megkaptam a másnapi meccsre szóló belépőt, és sikerült meglátogatni néhány nevezetes helyet a városban.

Kedden már kipihenten indulhattam útnak, erre a napra az országháza és a neves Herăstrău park volt az úti cél, mielőtt elindultam volna a stadionba.

A nagykárolyi Bicfalvi sokat harcolt a holland Blinddel

A parlamentben és annak környékén egy maroknyi narancsszínbe öltözött holland szurkolóval is összefutottam, hozzám hasonlóan ők is igyekeztek pár órába belezsúfolni a román főváros megismerését.

Az országháza grandiózus méretei valóban káprázatosak, de szürkesége ugyanazt az unalmas hatást kelti az emberben, mint a kommunizmus során épített megannyi monstrum akár itthon, Szatmárnémeti központjában is.

Budescu beadásai sajnos nem vezettek eredményre

A Herăstrău park ezzel szemben teljesen más arcát mutatta meg a városnak, az ősz színeiben pompázó ösvények, a fák, a tópart és számos szobor mind nyugtató hatással vannak a parkban sétálókra, egy színes oázis a hatalmas betonrengetegben.

Kedd este végre eljött a várva várt mérkőzés ideje, az új építésű stadion valóban korszerű, modern építmény, bár ezúttal nem teltek meg egészen az 55 ezer fő befogadására alkalmas aréna lelátói. Barátságos meccsről lévén szó két olyan csapat esetében, amelyek a világbajnoki selejtezőcsoportjaikban gyengén teljesítettek, ezzel lemaradva a következő világeseményről, ezúttal kevésbé voltak vonzók a bukaresti közönség számára, így mindössze 26 ezer néző előtt játszották le a mérkőzést.

A román szurkolók reménykedve énekelték végig a találkozót

Ettől függetlenül a hangulat jó volt, a szurkolók reménykedtek egy újabb remek eredményben, akárcsak pár nappal korábban a törökök ellen is, viszont ezúttal nem állt a trikolórok mellé a szerencse. A gól nélküli első félidőt követően a második játékrész legelején Memphis Depay fejjel vette be Pantilimon kapuját, majd nem sokkal később Ryan Babel volt eredményes. A 81. percben Luuk De Jong állította be a 3–0-s végeredményt.

Babel gólja után nagy volt az öröm holland oldalon

Másnap reggel elhagytam a fővárost, és újabb bő 12 óra utazás után megérkeztem Szatmárra, ami ha méreteiben és látványvilágában nem is közelíti meg Bukarestet, de a buszállomás peronjára lépve mégis otthonként köszöntött engem.

 

 

Szöveg és fotók: Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 20:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Megiseli-e szervezetedet az óraátállítás?
Szerencsére nem, nagyon hasznosnak tartom
Nem, de nem látom értelmét
Egy-két nap kell, míg hozzászokok
Teljesen felborítja a ritmusom, napokig szenvedek miatta
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 24.
Mindig van hova tovább lépni. Amikor úgy érzed már mindent kipróbáltál, a legtöbb esetben valójában épp csak néhány módszerrel próbálkoztál. Lehet, ma még nem találtad meg az utat, amelyet keresel, de ez nem ok arra, hogy feladd! Ma legyél kitartó, és ne fogadd el a látszólagos kudarcot! Próbálkozz addig, amíg sikerrel nem jársz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...