Látványos volt a fesztivál
Utoljára módositva: 2014-06-30 11:28:27

 

A hétvégén zajlott a nagykárolyi Villa Karul Középkori Fesztivál. Bár a programterv kísértetiesen emlékeztetett a tavalyira, folyamatosan érkeztek a látogatók a rendezvényre.

A Károlyi-kastély melletti park ebben az évben is ideális helyszíne volt a második alkalommal megrendezett Villa Karul Középkori Fesztiválnak. A Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ a nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács támogatásával szervezte meg a rendezvény második kiadását. A hivatalos megnyitó keretében az igazgatóság két munkatársa, Bogdan Georgescu román, míg Poósz Lóránd magyar nyelven köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertették a programtervet.

A rendezvény két napjának programjaiból: középkori fegyverek készítésének bemutatója, csatabemutatók, középkoritánc-iskola, íjbemutató, üvegkészítő, hangszerkészítő, ikonfestő, kovács-, fazekas- és tímármesterek bemutatói, tűz-show, középkori verselés és zenélés, utcazene és interaktív gyermekprogramok; a Károlyi-kastély látogatása 9 és 20 óra között.

A fentiek mellett Nachbil borok bemutatója (a volt Károlyi uradalom pincéiből), lángos- és strudlistand várta a látogatókat. Az eseményen részt vettek: a Terra Medies Lovagjai (Medgyes), az Ezüst Sólyom Történelmi Rekonstrukciós Csoport (Nagyvárad), az Apoulon Vasfarkasai (Gyulafehérvár), a Corvus Regia Íjászcsoport (Nagykároly), Fire Dreams – tűz-show (Medgyes), az Aranykapu Kulturális Egyesület (Szatmárnémeti), a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület (Nagybánya), a Borókagyökér Kulturális Egyesület (Szatmárnémeti), a nagykárolyi Művelődési Központ M.E.E.M. színjátszócsoportja.

A középkori hangulatot idézni hivatott csoportok zöme ugyanaz volt, mint akik az első Villa Karul Fesztiválra érkeztek. Ettől függetlenül a látogatók értékelték a látványos harci bemutatókat. Nagy népszerűségnek örvendett a Mesterségek Utcája, mely tényleg változatos volt. Ha lehetne kategorizálni az itt bemutatkozó hagyományőrzőket, illetve kézműveseket, a „modern” kategória győztese egész biztosan a nagykárolyi Horváth Ottó lenne, aki az origamizás művészetébe engedett betekintést a fesztivál látogatói számára. Mint mondta, öt év alatt sikerült elmélyülnie ebben a kézügyességet és sok-sok türelmet igénylő hobbiban. A fesztiválra magával hozta legsikerültebb origamijait, többek között egy sárkányt, mely 1300 darab hajtogatott, forró csokoládés italpor zacskójából készült el.

Az origami mellett fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők stb. ajánlották, mutatták be kedvtelésüket a járókelőknek. A mezőpetriek sátrában ismét nagyon ízletes strudli készült, míg az Erdélyi Hagyományőrző Egyesület tagjai is kínálták finomabbnál-finomabb töltött lángosaikat. Mézeskalácsosokból sem volt hiány, s természetesen Nagykároly fő mézeskalácssütői, a Mitereiter család tagjai is kínálták látványos és finom portékáikat a rendezvényen.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...