Látványos volt a fesztivál
Utoljára módositva: 2014-06-30 11:28:27

 

A hétvégén zajlott a nagykárolyi Villa Karul Középkori Fesztivál. Bár a programterv kísértetiesen emlékeztetett a tavalyira, folyamatosan érkeztek a látogatók a rendezvényre.

A Károlyi-kastély melletti park ebben az évben is ideális helyszíne volt a második alkalommal megrendezett Villa Karul Középkori Fesztiválnak. A Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Idegenforgalom-népszerűsítő Központ a nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács támogatásával szervezte meg a rendezvény második kiadását. A hivatalos megnyitó keretében az igazgatóság két munkatársa, Bogdan Georgescu román, míg Poósz Lóránd magyar nyelven köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertették a programtervet.

A rendezvény két napjának programjaiból: középkori fegyverek készítésének bemutatója, csatabemutatók, középkoritánc-iskola, íjbemutató, üvegkészítő, hangszerkészítő, ikonfestő, kovács-, fazekas- és tímármesterek bemutatói, tűz-show, középkori verselés és zenélés, utcazene és interaktív gyermekprogramok; a Károlyi-kastély látogatása 9 és 20 óra között.

A fentiek mellett Nachbil borok bemutatója (a volt Károlyi uradalom pincéiből), lángos- és strudlistand várta a látogatókat. Az eseményen részt vettek: a Terra Medies Lovagjai (Medgyes), az Ezüst Sólyom Történelmi Rekonstrukciós Csoport (Nagyvárad), az Apoulon Vasfarkasai (Gyulafehérvár), a Corvus Regia Íjászcsoport (Nagykároly), Fire Dreams – tűz-show (Medgyes), az Aranykapu Kulturális Egyesület (Szatmárnémeti), a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület (Nagybánya), a Borókagyökér Kulturális Egyesület (Szatmárnémeti), a nagykárolyi Művelődési Központ M.E.E.M. színjátszócsoportja.

A középkori hangulatot idézni hivatott csoportok zöme ugyanaz volt, mint akik az első Villa Karul Fesztiválra érkeztek. Ettől függetlenül a látogatók értékelték a látványos harci bemutatókat. Nagy népszerűségnek örvendett a Mesterségek Utcája, mely tényleg változatos volt. Ha lehetne kategorizálni az itt bemutatkozó hagyományőrzőket, illetve kézműveseket, a „modern” kategória győztese egész biztosan a nagykárolyi Horváth Ottó lenne, aki az origamizás művészetébe engedett betekintést a fesztivál látogatói számára. Mint mondta, öt év alatt sikerült elmélyülnie ebben a kézügyességet és sok-sok türelmet igénylő hobbiban. A fesztiválra magával hozta legsikerültebb origamijait, többek között egy sárkányt, mely 1300 darab hajtogatott, forró csokoládés italpor zacskójából készült el.

Az origami mellett fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők stb. ajánlották, mutatták be kedvtelésüket a járókelőknek. A mezőpetriek sátrában ismét nagyon ízletes strudli készült, míg az Erdélyi Hagyományőrző Egyesület tagjai is kínálták finomabbnál-finomabb töltött lángosaikat. Mézeskalácsosokból sem volt hiány, s természetesen Nagykároly fő mézeskalácssütői, a Mitereiter család tagjai is kínálták látványos és finom portékáikat a rendezvényen.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...