Mezőgazdasági támogatás kis- és fiatal gazdáknak
Utoljára módositva: 2018-06-13 11:24:42

A gazdaságok korszerűsítésénél (4.1-es intézkedés) júliusban, a fiatal gazdák (6.1-es intézkedés) és a kisgazdaságok (6.3-as intézkedés) támogatásánál szeptemberben indul a pályázás.

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) honlapján megtalálható pályázatkiírási tervezet szerint a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1-es intézkedés) júliusban, a fiatal gazdák (6.1-es intézkedés) és a kisgazdaságok (6.3-as intézkedés) támogatásánál szeptemberben indul a pályázás. A fiatal gazda (6.1-es intézkedés) a pályázat útján 40, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat a gazdaság SO-értékétől (euróban) függően, két részletben: a sikeres pályázat esetén a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb három év után. Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a termékeladás, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet értéke 20 százalékának megfelelő termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt, valamint az üzleti tervben leírt gazdaságkorszerűsítések megvalósítását. A 20 százalékos termékértékesítés 6000–7000 euró értékű eladást jelent, amit természetesen bizonyítani kell a második részlet igénylésekor. Amennyiben három évnél hamarabb sikerül megvalósítani az eladást, a pályázó hamarabb is igényelheti a második részletet. A kisgazdaságok támogatásánál a pályázható összeg 15 ezer euró. A sikeres pályázó első részletként a támogatási összeg 75 százalékát kapja meg, majd a második részletet legtöbb három év után. Itt is feltétel, hogy az első (11 150 eurós) kifizetés 20 százalékának megfelelő (vagyis 2250 euró) értékben kell terményt vagy termést értékesítenie. Mindkét intézkedésre érvényes, hogy fizikai személyként nem lehet pályázni, engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni vagy családi vállalkozás pályázhat, illetve cégként kell bejegyeztetni a gazdálkodási formát. A másik alapvető pályázási feltétel a gazdaság mérete, értéke, az ún. SO-érték, euróban kifejezve. A fiatal gazdák esetében a minimális SO-érték a 12 000, a kisgazdaságok támogatásánál pedig a 4000 euró. Minden növénykultúrának hektáronként és minden állatfajnak, illetve állatkategóriának egyedenként megfelel egy bizonyos SO-érték. Az új SO-értékek szerint egy hektár búzának 614,09 euró az SO-értéke, az árpának 529,44, a kukoricának 641,8, a burgonyának 3167, a cukorrépának 1449, a szántóföldi zöldségnek 6196, a silókukoricának 1029 euró, a kaszáló és legelő hektáronként 295 euró, egy ló 1404, egy fejőstehén 1200 euró, a növendék, kategória és nem függvényében 216 és 875 euró közötti, egy anyajuh 54,9, egy koca 262, egy méhcsalád értéke pedig 59 euró. Itt csak a fontosabb, nálunk leginkább termesztett vagy nevelt kultúrák, illetve állatfajok SO-értékét soroljuk, a teljes táblázat megtalálható lesz minden egyes pályázati intézkedés eligazító füzetében. Ezen értékeket alapul véve a gazda könnyen kiszámíthatja gazdasága értékét, és megbizonyosodhat arról, hogy teljesíti-e a minimális méretbeli feltételt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...