Mi a reformáció, kik a reformátusok?
Utoljára módositva: 2017-05-19 08:54:18

 

A Reformátusok Baráti Köre szerdán a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalában tanácskozott, ahol a résztvevők a reformációról és a reformátusságról fogalmazták meg gondolataikat.

 

Tanácskozott a Reformátusok Baráti Köre szerda este

A Reformátusok Baráti Köre szerdai ülésén Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese hangsúlyozta: úgy akarják alakítani a tagságot, hogy abban a társadalom minden rétegéből legyenek képviselők. Kis József lelkipásztor, egyházmegyei főjegyző Mózes I. könyvének 1. része 31. versével indított: „És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó”. A találkozók célja, hogy a résztvevők szabadon fogalmazzák meg gondolataikat a református gondolkodásról és a református identitásról. Beszéltek arról is, mire jó az, hogy van református örökség és református gondolkodás. Ha visszatérünk a kálvini gondolkodáshoz és az akkori genfi állapothoz, akkor megállapítjuk, hogy van Kálvin előtti és Kálvin utáni látásmód. Kálvin nagyon katonásan és szigorú szabályok szerint vezette Genfet. Fontos volt számára a munka, a hit, a becsület, hogy felépüljön a normális élet.

Nagy Erika sárközújlaki lelkipásztor szerint nagyon fontos, hogy a lelkészek hitelesek legyenek. Szó esett arról is, hogy a Szatmárnémeti Református Gimnázium nem különbözik más iskoláktól, azaz a diákok nem élnek igazi református hitben. Kereskényi Sándor úgy vélte, hogy az idegenség és az otthontalanság érzése uralja a ma emberét, amit nem könnyű áthidalni. Ma már egy lelkész, egy tanár, egy nevelő nagyon sokféle kell legyen, sok minden kell ahhoz, hogy megváltozzunk és megváltoztassuk egymást. A templomlátogató ma külső szemlélője az igehirdetésnek. A világon minden tönkre van téve, nem látunk célokat, mindenhol nagy a bizonytalanság. Tóth Géza építészmérnök lelkészcsaládból származik, náluk a családban nagy hangsúlyt helyeztek az értékrendre. Megvoltak a szabályok, amelyeket mindenkinek be kellett tartani, ezáltal a későbbiekben mindig sikerült az otthon tanult értékrend szerint élni.

Dr. Puskás Csaba egyházmegyei főgondnok arról beszélt, hogyan változik az ember teste és lelke. A legjobban a lélek változik. Az emberek nagy részében egy téves istenkép él, a gyermekben viszont olyan istenkép alakul ki, amilyet megtanítanak neki.

Giczei Tünde, az egyházmegye jogásza a válásokról szólt. A mai jogszabályok nagyon megkönnyítik a válásokat, ami nem biztos, hogy jó, hiszen túl sok a meggondolatlan házasság és túl sok a meggondolatlan válás. Még mindig kevesen értik meg, hogy egy válással tönkreteszik a gyerek jövőjét.

Elek György újságíró arról beszélt, hogy a reformáció 500. évében fel kellene ismerni, hogy szükség van az állandó megújulásra és az újrakezdésre. A reformátusság egy életmód, egy olyan életforma, melyben az ember mindig képes alkalmazkodni az adott helyzetekhez. A református ember számára nagyon fontos a család, a családért bármikor képes kompromisszumokat kötni. A válásokkal kapcsolatosan elmondta: ma már nincs szerelem, a fiatalok nem szerelmesek, hanem együtt járnak, gyorsan szakítanak, és csalódás nélkül képesek egy másikkal járni. Ilyen alapon a házasság nem érzelmi alapokon jön létre, hanem valamilyen érdekből.

Zárszóként a résztvevők egyetértettek abban, hogy a reformáció a mindennapok együttélési kultúrája és megnyilatkozása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Verdák 3.
Ma, 16:50
A legendás Villám McQueen egyszer csak ráeszmél, hogy partvonalra szorították imádott sportágának szélsebes ifjú versenyzői. Hogy ismét régi dicsőségében tündökölhessen, egy lelkes fiatal szerelő, Cruz Ramirez segítségéért folyamodik, aki tudja, miként lehet McQueen újra nyerő. A néhai Hudson Doki tanításai által is erősítve a #95-ös verda egy bajnok szívével bizonyítja a Szelep Kupa legjelentősebb futamán, hogy még nem áldozott le a napja!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Transformers: Az utolsó lovag
Ma, 21:25
AZ UTOLSÓ LOVAG szétzúzza a Transformers sorozat alapmítoszát, és átírja azt, hogy mit is jelent hősnek lenni. Az emberek és az alakváltók háborúban állnak, és Optimusz Fővezér nincs többé. Jövőnk megmentésének kulcsa a múlt titkaiba van temetve, a Transzformerek rejtélyes földi történelmébe. Világunk megmentése egy valószínűtlen szövetség kezében van, melynek tagjai Cade Yeager (Mark Wahlberg), Űrdongó, egy angol Lord (Sir Anthony Hopkins) és egy oxfordi professzor (Laura Haddock). Mindenki éle
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. június 26.
Szokatlan feladatot kapsz hétfőn. Talán a legszívesebben most nemet mondanál erre a feladatra, de lehet, hogy nem az az igazán jó megoldás. Lehet, hogy ez csak megfutamodás lenne? Mindegy, hogy mi ez a szokatlan lehetőség, a játék kedvéért mondj rá igent. Próbáld ki, hogy mi történik akkor, ha elég bátor vagy ehhez.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. június 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 kg vaníliafagylalt (dobozos), 5 dkg fehér csokoládé. Az öntethez: 50 dkg érett eper, 1 db citrom, 1 ...