Mi kerül az őszi bevásárlókosárba?
Utoljára módositva: 2018-09-12 09:41:39

A savanyúságok állnak a legtöbb városon élő romániai őszi bevásárlólistájának az élén, 65%-uk szerint ez az egyik legfontosabb beszerezni való a szezonban — mutatja egy friss felmérés.

 

Egy itthon készült, friss felmérés szerint az ősz kezdetével sokan készülnek nagybevásárlásra, szezonális élelmiszerek és ruhaneműk beszerzésére. A bevásárlólista élén a savanyúságok állnak, a Provident Financial Románia által megkérdezett városi lakosok 65 százaléka válaszolta azt, hogy ezekre mindenképpen költeni fog, átlagosan 261 lejt. Szintén sokan készülnek ilyenkor őszi-téli ruhanemű és lábbeli beszerzésére, ez a második helyet foglalja el a listán, s átlagosan 685 lej erre a költségvetésük. A lista harmadik helyén a lekvárokat és kompótokat találjuk, amire 202 lejt költenek el a felmért romániai, urbánus környezetben élő lakosok ebben az időszakban.

Ezzel szemben a vidéken élő romániaiak számára az elsődleges az otthonuk komfortossá tétele. A vidéki lakosság negyede vallotta azt, hogy szeretne felújítani legalább egy szobát az ingatlanában, 12 százalékuk pedig már a téli fűtésszezonra is felkészült. Tízből egy vidéken élő lakos ugyanakkor az édességeket részesíti előnyben: beszerzi a télire szükséges lekvárokat és gyümölcsbefőtteket.

A legnagyobb értékben azonban a kirándulásokra, városnéző túrákra költenek a városiak, amelyek átlagértéke 1454 lej. A második legköltségesebb a listájukon a különböző esküvőkön, keresztelőkön való részvétel (1424 lej), míg a harmadik helyen az okostelefonok állnak (1412 lej).

Ami az iskolakezdést illeti, a felmért városi lakosok azt nyilatkozták, hogy erre sokat kell költeni, mintegy 30 százalékuk 500 lejen felüli költségvetéssel számolt, ha tanszerekről van szó — vidéken ennél azért kevesebből szeretnék megúszni a tanévnyitást, itt csak a lakosok 8 százaléka költene 500 lejt vagy többet.

Tízből négy városi romániai már készül arra, hogy megvásárolja a személyautójára a téli gumikat, ezekre átlagosan 854 lejt szánnak. Sokan készülnek a Fekete Péntekre és többhetes őszi akciókra, melyek során több mint 900 lejt terveznek elkölteni — ezt válaszolta a megkérdezettek 44 százaléka. Vannak, akik ősszel már a következő nyári szezonra készülnek: az őszi leárazások alkalmával nyári árucikkeket vásárolna a megkérdezettek 37 százaléka, erre pedig legalább 500 lejt szán.

Mint kiderült, a városi válaszadók 45 százaléka lemond egyéb költségekről, hogy fedezni tudja az őszi bevásárlást, 44 százalékuknak viszont már megvan a vásárláshoz szükséges összeg, de sokan vannak, akik kölcsönből töltik meg az őszi bevásárlókosarat. A vidéken élők 61 százaléka fog lemondani egyéb költségekről, hogy a szezonális termékekre jusson majd a családi kasszából, 18 százalékuk már félretette a szükséges összeget a bevásárláshoz, 20 százalékuk pedig kölcsönből fog bevásárolni ezen az őszön.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...