Mi kerül az őszi bevásárlókosárba?
Utoljára módositva: 2018-09-12 09:41:39

A savanyúságok állnak a legtöbb városon élő romániai őszi bevásárlólistájának az élén, 65%-uk szerint ez az egyik legfontosabb beszerezni való a szezonban — mutatja egy friss felmérés.

 

Egy itthon készült, friss felmérés szerint az ősz kezdetével sokan készülnek nagybevásárlásra, szezonális élelmiszerek és ruhaneműk beszerzésére. A bevásárlólista élén a savanyúságok állnak, a Provident Financial Románia által megkérdezett városi lakosok 65 százaléka válaszolta azt, hogy ezekre mindenképpen költeni fog, átlagosan 261 lejt. Szintén sokan készülnek ilyenkor őszi-téli ruhanemű és lábbeli beszerzésére, ez a második helyet foglalja el a listán, s átlagosan 685 lej erre a költségvetésük. A lista harmadik helyén a lekvárokat és kompótokat találjuk, amire 202 lejt költenek el a felmért romániai, urbánus környezetben élő lakosok ebben az időszakban.

Ezzel szemben a vidéken élő romániaiak számára az elsődleges az otthonuk komfortossá tétele. A vidéki lakosság negyede vallotta azt, hogy szeretne felújítani legalább egy szobát az ingatlanában, 12 százalékuk pedig már a téli fűtésszezonra is felkészült. Tízből egy vidéken élő lakos ugyanakkor az édességeket részesíti előnyben: beszerzi a télire szükséges lekvárokat és gyümölcsbefőtteket.

A legnagyobb értékben azonban a kirándulásokra, városnéző túrákra költenek a városiak, amelyek átlagértéke 1454 lej. A második legköltségesebb a listájukon a különböző esküvőkön, keresztelőkön való részvétel (1424 lej), míg a harmadik helyen az okostelefonok állnak (1412 lej).

Ami az iskolakezdést illeti, a felmért városi lakosok azt nyilatkozták, hogy erre sokat kell költeni, mintegy 30 százalékuk 500 lejen felüli költségvetéssel számolt, ha tanszerekről van szó — vidéken ennél azért kevesebből szeretnék megúszni a tanévnyitást, itt csak a lakosok 8 százaléka költene 500 lejt vagy többet.

Tízből négy városi romániai már készül arra, hogy megvásárolja a személyautójára a téli gumikat, ezekre átlagosan 854 lejt szánnak. Sokan készülnek a Fekete Péntekre és többhetes őszi akciókra, melyek során több mint 900 lejt terveznek elkölteni — ezt válaszolta a megkérdezettek 44 százaléka. Vannak, akik ősszel már a következő nyári szezonra készülnek: az őszi leárazások alkalmával nyári árucikkeket vásárolna a megkérdezettek 37 százaléka, erre pedig legalább 500 lejt szán.

Mint kiderült, a városi válaszadók 45 százaléka lemond egyéb költségekről, hogy fedezni tudja az őszi bevásárlást, 44 százalékuknak viszont már megvan a vásárláshoz szükséges összeg, de sokan vannak, akik kölcsönből töltik meg az őszi bevásárlókosarat. A vidéken élők 61 százaléka fog lemondani egyéb költségekről, hogy a szezonális termékekre jusson majd a családi kasszából, 18 százalékuk már félretette a szükséges összeget a bevásárláshoz, 20 százalékuk pedig kölcsönből fog bevásárolni ezen az őszön.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...