Mi újság a rekettyésekkel?
Utoljára módositva: 2019-08-18 18:33:01

Idén vándortáborozáson vettek részt — a Mezőségben keresték a „nótafákat” a nagykárolyi néptáncosok.

Egy híján kilencven fős volt idén a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület népzene- és néptánctábora. Mint korábban hírül adtuk, a Kolozs megyei Feketelakon voltak, azaz az idei alkalom vándortábor volt.

A mezőségi kis zsákfaluban lehetősége volt a részvevőknek arra, hogy „adatközlőkkel” találkozzanak, azaz igazi „nótafákkal”. Arrafelé még sok népdalénekes, népi táncos él, tőlük, az eleiktől gyűjtötték össze annak idején azokat a dalokat, táncokat, amelyeket például a rekettyések is „járnak” a táncházaikban. „Azt szeretnénk, hogy a gyerekek találkozzanak ezekkel az énekesekkel, és ők maguk tanuljanak majd népdalokat” — fejtette ki Székely Sára, az egyesület vezetője. A táborozás során ellátogattak Kallós Zoltán emlékkiállításához, a néprajzi gyűjteményét megtekinteni Válaszútra, elmentek továbbá Magyarszovátra (népdalokat, táncokat gyűjtöttek), Mezőkeszün egy esztenán voltak, látták a juhfejést, lovagoltak, barangoltak a mezőségi dimbes-dombos tájon. „A szülők csupa jókat meséltek a gyerekekről, olyan jó lelkülettel jöttek haza” — mondta el érdeklődésünkre Székely Sára. A táborozás során amúgy az Ördöngős zenekar muzsikált nekik.

A rekettyések amúgy Mikházán, a szabadegyetemen is ott voltak. Onnan is sok-sok élménnyel tértek haza.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...