Miért pont most csinálják?!
Utoljára módositva: 2019-08-08 12:15:06

A Burgya sarki körforgalom véglegesítéséhez előbb a Cloşca, majd az Octavian Goga sugárút „torkolatát” kell rendbe tenni. A polgármester elnézést kér a kellemetlenségekért — de aszfaltozni kell.

Rég nem látott káoszt és torlódást okozott a szerda reggeli, kora délelőtti forgalomban a Cloşca sugárút felújítási munkálatainak elkezdése; bedugult a Károlyi út, az Octavian Goga és a Lucian Blaga sugárút; 40 perces türelemjáték volt átcsorogni a Decebal hídon, ezért mindenki a Golescu hidat választotta, ahol értelemszerűen szintén feltorlódtak a kocsik — kora délutánra azonban már többé-kevésbé a megszokott ritmusú volt a forgalom Szatmárnémeti egyik közlekedési gócpontján. „Rengetegen háborodtak fel s kérték számon, hogy miért épp most, augusztusban kezdtünk neki a munkálatoknak — de mikor nagy forgalmú főútszakaszt újítunk fel, arra nincs ideális hónap. Június-július a ballagások, tanévzárók, érettségik ideje, május a pünkösdé, április a húsvété, szeptember az iskolakezdésé, a késő őszi-téli hónapokban pedig nem lehet ilyen típusú és kaliberű munkálatokat végezni. Mindenkitől elnézést kérek az okozott kellemetlenségekért, ugyanakkor a lakosságnak is meg kell értenie, hogy a Burgya sarki körforgalom véglegesítéséhez az ott találkozó négy főút „torkolatát” rendbe kell tenni — ez zajlik most, hogy a körforgalmat idén őszig véglegesíthessük” — magyarázta Kereskényi Gábor polgármester.

Szerda reggel még az is megdöbbent a káosztól, aki olvasva a polgármesteri hivatal felhívását, miszerint javítási munkálatok miatt lezárják a Cloşca sugárút Burgya sarok felől a Rosetti utcáig vezető szakaszát, sejtette, hogy lesznek torlódások — aztán türelmetlenkedett, dühbe gurult, és szidott mindenkit, de legfőképp az önkormányzatot, amelynek épp most, augusztusban jutott eszébe aszfaltozni azon a szakaszon. Hiszen köztudott, hogy augusztusban Szatmárban mind a lakosság, mind az amúgy sem kevés járműv száma megduplázódik, mert ilyenkor jön haza vakációzni, ügyes-bajos dolgait rendezni, esküvőt, keresztelőt ülni az a több tízezer megyénkfia, aki külföldön dolgozik — erre tessék, „ezek” is pont most kezdenek útszakaszt lezárni és aszfaltozni. „Tudom, hogy sokan bosszankodtak, s valószínűleg fognak is, és mindenkitől elnézést kérek az okozott kellemetlenségekért, de aszfaltozni kell, és amikor nagy forgalmú főútszakaszt újítunk fel, arra nincs ideális hónap. A Cloşca sugárútnak ez a szakasza volt a legrosszabb állapotban, itt mind a négy sávon, azaz a Zsadány felé vezető kettőn és a Decebal híd felé vezető kettőn több mint 1 millió lej értékben történik burkolatcsere, szegélykőcsere, valamint a lefolyók és kanálisok szintbe hozása. Az időjárás is velünk tart, és a jövő hét végéig mind a két irány dupla sávján be kell fejezzék a felújítást” — magyarázta lapunk megkeresésére Kereskényi Gábor polgármester, hozzátéve: akárcsak tegnap, a reggeli csúcsórákban, ezentúl is kint lesznek a közlekedésrendészek, ugyanakkor azon is folyamatosan gondolkoznak, hogyan tudnák valamennyire torlódásmentesíteni a környéket (szerk. megj.: tegnap kora délután például a lezárt szakasz már felmart, de még közlekedhető egyik sávján haladhattak az autók a Burgya saroktól a Rosetti utca felé).

„A Cloşca sugárút rendbetétele után az Octavian Goga sugárúton, pontosabban annak a Biki tér és Burgya sarok közötti szakaszán folytatjuk a felújítást: ott első körben az Apaserv munkálatai zajlanak majd, amely modern technikával, úgynevezett intubálási módszerrel cseréli ki a csatornázási fővezetéket, hogy minél gyorsabban haladjon, és külön kértem, hogy két váltásban dolgozzon, szintén a minél gyorsabb munkavégzés érdekében, aztán az útburkolatot cseréljük ki, s ezen a szakaszon az összmunkálat valamikor szeptember közepén-végén fejeződik be. Szatmárnémeti egyik legnagyobb közlekedési gócpontjában azonban akkor fog kezdődni a munka, mert akkor véglegesítjük a Burgya sarki körforgalmat — ugye ez is egy olyan dolog, amit bő egy éve folyamatosan az önkormányzat szemére hánynak, számon kérik stb., pedig számtalanszor elhangzott már: a véglegesítéshez rendbe kell tenni az ott találkozó négy főút „torkolatát”. És épp ez történik most, illetve a következő hetekben a Cloşcán és a Gogán, hiszen a Decebal hídfő és a Károlyi út már rendben van” — sorolta a polgármester.

Ezzel egy időben és térben párhuzamosan zajlik a Szamos jobb partján a Transilvania sugárút burkolatcseréje és a kanálisok szintbe hozása, az út teljes hosszában, azaz az Alexiu Berinde (Vágóhíd) utcát is érintve. Az 1,5 millió lej értékű munkálat nagy része már elkészült, egy héten, tíz napon belül pedig teljesen befejezik a szintén torlódásokat, döcögős közlekedést, türelmetlenkedést és szitkozódást is előidéző munkálatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...