Miért születtünk erre a világra?
Utoljára módositva: 2020-02-26 19:50:50

A nagyböjt kegyelmi idő, alkalmas, hogy újra elinduljunk Isten felé — mondta hamvazószerdán a Kálvária-templomban bemutatott szentmisén Schönberger Jenő megyéspüspök.

Hamvazószerdával kezdődik a nagyböjt, egy olyan időszak, amely lehetőséget ad arra, hogy újra és újra, mélyebben átéljük Krisztus követését — kezdte prédikációját Schönberger Jenő püspök a február 26-án 9 órától bemutatott szentmisén, a Kálvária-templomban.
Mit is vár tőlünk Isten? — tette fel a továbbiakban a kérdést. „Isten megtérést vár tőlünk, hogy végre őszintén, bűnbánattal, de bizalommal tudjunk odafordulni hozzá. És Isten meghallgat. Ő nem büntetni akar minket, hanem várja, hogy visszatérjünk hozzá. Ez a hozzá való visszatérés minden napnak a feladata. A mai világ annyira elkápráztat minket a maga mesterséges fényeivel, kísértésével, hogy elfeledkezünk Istenről, arról, hogy miért is élünk a világon. Nem azért születtünk, hogy a plázákat járjuk, és a szemünket legeltessük — mert pénzünk úgysincs, hogy mindent megvegyünk, ami tetszik. És ha meg is vesszük és hazavisszük, akkor rájövünk, hogy hiába vettük meg. Miért születtünk erre a világra, miért élünk? Nem azért, hogy szórakozzunk, hogy mindenben a kedvünket keressük, hisz ez a világ elmúlik. Mi azért születtünk erre a világra, hogy megismerjük Istent és a szeretetét. A nagyböjt idején szembe merek nézni ezzel a minket szerető Istennel, aki annyira szeretett minket, hogy a fiát adta értünk? Jézus az életét adta értünk, és azt akarja, hogy minket abba a boldog, szentháromságos szeretetközösségbe vegyen. Keresztény életünknek igazán ez a legnagyobb feladata: megszületni Isten szeretete számára. A nagyböjt egy hangsúlyos idő, amikor erre gondolunk. Nem erőlködést vár el tőlünk Isten, hanem azt, hogy az imádság, a böjt, az irgalmasság testi, lelki cselekedetei mint forrás buzogjanak bennünk, és ebből szülessünk mi magunk is újjá. Ezek a lelki és testi cselekedetek járják át egymást: az imádságból fakadjon jó cselekedet, a jó cselekedetből böjt, a böjtből imádság, a böjtből jó cselekedet, és mindez Isten szeretete felé vigyen bennünket. A nagyböjt kegyelmi idő, alkalmas, hogy újra elinduljunk Isten felé, hogy az ő tekintetét keressük, aki bennünket a rejtekben is lát.”
Ahogy hamvazószerdán minden katolikus szentmisén, a Kálvária-templomban is hamvazkodhattak a szentbeszédet követően a hívek. „Ember, emlékezz, hogy porból vagy és porrá leszel!” — mondta a pap, miközben a tavaly, virágvasárnap megáldott barka hamujával keresztet rajzolt a hívek homlokára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...