Mikor ideális felmondani? Segítünk az időzítésben!
Utoljára módositva: 2019-01-03 15:02:08

A felmondás komoly elhatározás, kockázatos lépés, és nem mindenki tud élni vele. Ha ezen törjük a fejünket, az alábbi öt kérdés segítséget nyújthat a döntésben. Ha kettőnél többre nemmel válaszolunk, akkor ideje lehet lépni.

1. A munkakezdése következő évfordulóján is itt szeretne dolgozni?

A munkavállalók egy év után hagyják ott legnagyobb esélylyel a munkahelyüket. A második leggyakoribb időpont? A munkakezdés második évfordulója. A harmadik leggyakoribb? A harmadik évforduló. Ha félünk attól, hogy egy év múlva még mindig itt dolgozunk, akkor most kezdjünk el keresgélni, mert jobban fel leszünk készülve, ha elérkezik a váltás ideje.

2. A jelenlegi állása egyszerre nyújt kihívást és önállóságot?

Akkor a legkielégítőbb egy állás, ha két feltételnek is megfelel: egyrészt a legmagasabb szintű teljesítményre ösztökél, ugyanakkor úgy érezzük, hogy mi irányítunk. A megerőltető, ugyanakkor önállóságot nem biztosító munkában kiégünk. Az önálló, de kevés kihívást nyújtó munkakör pedig untatja az embert. (A sem kihívással, sem önállósággal nem kecsegtető állások a legrosszabbak.) Ha a munkakörünk nem kínál kihívást és önállóságot sem, és nem tudunk javítani a helyzeten, akkor ideje lépni.

3. A főnöke hozzájárul, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa?

Robert Sutton, a Stanford Üzleti Iskola tanára szerint ha a főnöke támogatja, vállalja a felelősséget, ahelyett hogy másokat okolna, ösztönzi az erőfeszítéseiben, de hagyja kibontakozni, és inkább a humoráról, mint a habzó szájáról híres, akkor valószínűleg jó helyen van. Ha épp ellenkezőleg, akkor vigyázzon – és talán lépjen.

4. Túl van a 3–5 éves kezdeti időszakon?

Fizetésemelést legkönnyebben úgy lehet elérni, ha munkahelyet változtatunk, mégpedig ideálisan 3–5 év után. Az ADP, a hatalmas HR-cég tapasztalatai szerint ez az időszak a legoptimálisabb a fizetésemelés szempontjából. Három évnél rövidebb időszak alatt aligha lehet kifejleszteni a legpiacképesebb képességeket. Öt évnél hosszabb idő alatt pedig a munkavállalók kötődni kezdenek a vállalathoz, és felfelé haladnak a ranglétrán, ezért nehezebben mozdulnak.

5. A napi munkája összhangban van a hosszú távú céljaival?

Számtalan országban végzett rengeteg kutatás támasztja alá, hogy ha az egyéni céljaink fedésben vannak a vállalat célkitűzéseivel, akkor boldogabbak vagyunk és jobb a teljesítményünk. Tehát szánjunk rá egy kis időt, és írjuk össze a két-három legfontosabb célunkat a következő öt és tíz évre vonatkozóan. Ha a jelenlegi munkaadónk segíthet az elérésükben, az nagyszerű. Ha nem, akkor gondolkozzunk el a váltáson.

A fenti cikk szerkesztett részlet Daniel H. Pink Mikor? című könyvéből.

Miért van olyan nagy jelentősége a kezdésnek? Mikor ideális állásinterjúra menni vagy megházasodni? Könyvében Daniel H. Pink rávilágít, hogy az időzítés nem művészet, hanem tényleges tudomány, amelynek segítségével sikeresebben élhetünk, dolgozhatunk és teljesíthetünk.

Forrás: https://hvg.hu/

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...