Milyen a jó iskolatáska?
Utoljára módositva: 2019-08-28 20:14:33

Nem mindegy, milyen iskolatáskát választunk a gyereknek, és hogyan pakoljuk meg — hangsúlyozza az ortopéd szakorvos. A választásnál ne a divat, hanem az ergonomikus kialakítás legyen a fő szempont!

Nyakunkon az iskolakezdés: alig másfél hét múlva becsengetnek a romániai iskolásoknak. Ilyenkor a szülők lassan-lassan kezdik átgondolni, mit is kell beszerezniük, hogy ne érje a gyerkőcöt felkészületlenül az új tanév. A szakemberek szerint viszont egy dologról nem szabad megfeledkezni, és ebben kompromisszumot kötni sem érdemes: ez az iskolatáska kiválasztása.

A világ mintegy 40 millió hátitáskát cipelő iskolás korú fiataljának 70 százaléka alkalmatlan, ergonómiai szempontból helytelenül kialakított iskolatáskával jár. Ebből következik, hogy 15 éves korra az adott korosztály mintegy 50 százalékának igazolható olyan hátpanasza — esetleg konkrét fájdalma is —, amely közvetlenül a helytelenül kialakított iskolatáska tartós használatából eredeztethető.

„A jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra. De nem elég csupán kiválasztani a megfelelő táskát, hanem annak megpakolására is érdemes odafigyelni” — nyilatkozta az MTI-nek Moravcsik Bence ortopéd szakorvos.

A szakember szerint az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára. Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Amelyiken derékpánt is van, az még jobb — tette hozzá az ortopéd szakorvos, aki szerint arra is ügyelni kell, hogy a táska légáteresztő, könnyűszerkezetes legyen. Különösen a kisgyerekek számára jó alternatíva a gurulós táska.

Hátitáska esetén a hat-hét éves gyerekeknek az az ideális, ha a táska súlya telepakolva 2,5–3 kilogramm. A szakember megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat. A szakorvos megjegyezte, hogy a gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat. Az oldaltáskát a szakorvos nem ajánlja, mert fontos, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki. A megfelelő táska kiválasztása mellett az edzettséget is hangsúlyozta a szakember. Fontos, hogy iskolán kívül is sportoljanak a gyerekek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...