Milyen jövő várhat az RMDSZ-re?
Utoljára módositva: 2014-11-18 09:37:35

Kelemen Hunor szövetségi elnök a következő napok kérdésének tekinti, hogy folytatódik-e a közös kormányzás a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal, de bármilyen döntés előtt ki kell elemezni a választási eredményt, „meg kell érteni, ami történt”.

 

Nem csak a nagypolitikában, azaz központi szinten kell megérteni, mi történt az elmúlt időszakban, hanem helyi, azaz Szatmár megyei szinten is, és el kell (kellene) dönteni, hogyan tovább. Ezzel, illetve a választás eredményével kapcsolatban kérdeztük meg Szatmár megye RMDSZ-es politikusait.

„Meg kell találni a módját annak, hogyan tovább — válaszolt kérdésünkre Erdei D. István parlamenti képviselő. — Én személy szerint nem ezt az eredményt vártam, ugyanis nem éreztem Iohannis kampányában azt az átütő sikert, amellyel az első fordulóhoz képest meg tudja még mozgatni a lakosság 25%-át — de a politikában vannak meglepetések. Helyi szinten nem vagyunk politikai kapcsolatban senkivel, és bár a „békés egymás mellett élés” jellemez, épp ezért nem tudtunk és tudunk lépni, mert nincs kivel. Országos szinten a napokban fog eldőlni, hogyan tovább.”

 

Nem lehet érzelmi politikát folytatni

 

Országszerte is csak kevesen tették meg, Szatmár megyében pedig Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere volt az egyetlen olyan nem szociáldemokrata politikus, aki nyíltan felvállalta, hogy Victor Pontát támogatja — vihart is kavarva eme kijelentésével. „Helyi szinten (Nagykárolyban) be vagyunk határolva, hiszen a liberálisok több mint tíz éve ott ütnek rajtunk, ahol csak tudnak, az egyetlen párt, amellyel együtt tudunk működni, az a PSD. Mikor közösen kormányzol valakivel, fel kell vállalni a kényelmetlen és kellemetlen dolgokat is. Országos szinten az RMDSZ nincs egyszerű helyzetben: vagy félreáll a kormányból — és nem tudom, akkor hová megy, mehet; vagy megpróbál kormányon maradni — már ha megmarad a PSD-kormány. Nem lehet érzelmi politikát folytatni. Igen, nyíltan kijelentem — hiszen ez az igazság! —, polgármesterként szükségem van a kormány támogatására, a piszkos anyagiakra. Kérdem én: mivel rosszabb a PSD nagykárolyi szinten, mint a PNL? És egy polgármester nem úgy válogat a pártok között, ahogy akar, hanem azzal működik együtt, akivel lehet! Megértek mindenkit, aki nem úgy szavazott, ahogy én. De én más párttól semmit nem kapok, az biztos. És nekem járdát és utat kell csinálnom, nem elvi politikát folytatnom! Én a magyarok s egyben a város lakosainak érdekeit kell nézzem, még ha sokszor a magyarjaim ellen is politizálok. Igen, most sokan szidnak, elítélnek, és valószínűleg van olyan is, aki megvet. … Tiszteljék azt a munkát, amit letettem és leteszek a asztalra, a többi csak mese. A szavazás végeredménye engem is meglepett, de el kell fogadni: a fiatalok egy rendszer ellen szavaztak. Nem a pártok irányították a szavazókat, az emberek döntöttek saját belátásuk szerint, és kész. Huszonöt év után szükség van a változásra. Ezt el kell fogadni. De ez a most megmozdult tömeg miért nem tud kitermelni egy politikai szervezetet?

 

Tanulság: világosabb kommunikáció szükséges

 

Kereskényi Gábor képviselő, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke úgy gondolja, hogy „mind országos, mind helyi szinten az RMDSZ gyakorlatilag együttműködésre van ítélve mindenkivel, minden demokratikus formációval. Országos szinten Victor Ponta kormányában az RMDSZ is benne van, s itt még korai bármit is mondani: lesz-e kísérlet egy új parlamenti többség létrehozására, vagy mikor kerül(het) rá sor? Szerintem 2015 első felénél hamarabb semmiképp, de természetesen tudni kellene, mit akarnak azok az erők, amelyek Iohannis mögött állnak (PNL és PDL), ők mennyire fogják ezt siettetni. Jelen pillanatban a legfontosabb prioritás a költségvetés. És ez nem lesz egyszerű, sőt, nagy vitákat fog kiváltani, mert rengeteg ígéret volt a kampány során.

A választás eredménye engem nem lepett meg. A Szatmár megyei és szatmárnémeti választók (románok és magyarok egyaránt) megmutatták, hogy egyik pártnak és egyik polgármesternek sincsenek a hátizsákjában. 25 év után megérett a társadalom arra, hogy tudjon dönteni. Egyrészt azokra az értékekre szavaztak a szatmáriak, melyeket Klaus Iohannisszal azonosítottak, és melyeket helyi és megyei szinten mi is képviselünk, ugyanakkor egy komoly ellenszavazat is volt a szociáldemokratákra, a régi (és új) USL-re, s az általuk képviselt város- és megyevezetés két és fél éves „eredményeire”. A tanulságot is le kell vonnunk: világosabb kommunikációra van szükség. Rengeteget változott a társadalom, és óriási pozitívum, hogy a vidéket — amelyet eddig sokkal jobban tudtak manipulálni — most már nem lehetett ígérgetéssel, ezzel-azzal megszédíteni.”

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...