Milyen újdonságokkal vár a XVIII. Partiumi Magyar Napok?
Utoljára módositva: 2019-06-23 21:04:38

Javában zajlik az idei PMN szervezése, a rendezvény programja már összeállt, az események koordinátorától pedig több friss információt is kaptunk, és néhány fellépő nevét is elárulta.

Egyrészt hagyományos, másrészt újszerű, így is lehetne jellemezni az idei eseménysorozatot, amely kulturális, gasztronómiai, sport és zenei téren egyaránt sokszínű kikapcsolódási lehetőségeket kínál kicsiknek és nagyoknak.

A kultúra, ami összeköt

A Harag György Társulat neves teátrumokat és együtteseket lát vendégül a Partiumi Színházi Esték keretében. Szatmárnémetibe érkezik például a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is a néphagyományok tulipános ládikáját szélesre táró, Táncrapszódia című előadással.

A további programok között érdekfeszítő irodalmi és történelmi tematikájú beszélgetések, képzőművészeti kiállítások is szerepelnek.

A háromestés filmvetítés-sorozat alkalmával az elmúlt évek legkedveltebb díjnyertes magyar alkotásait nézhetjük meg szabad ég alatt.

Hagyományőrzés és gyermekprogramok

A szervezők különleges figyelmet szenteltek a legfiatalabb korosztálynak, és tartalmas időtöltési lehetőségekkel örvendeztetik meg a gyermekeket nap mint nap. Zenés és bábszínházi produkciók színesítik a palettát a Tűzoltótorony mellett a PMN hétköznapjain, hétvégén pedig a Kossuth-kertben. A színpadi attrakciók mellett a család apraja és nagyja felfedező körutat tehet a Partiumi Mesterségek Utcájában, ahol az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Borókagyökér Egyesület alkotói mutatják meg a népi mesterségek csínját-bínját. A vállalkozókedvűek kipróbálhatják magukat dédszüleink ügyességi játékaiban is.

Egészséges életmód és sport

A szervezők még nem árulják el, hogy kikről van szó, de a fesztiválra az egészséges életmód magyarországi nagykövetei, két igen népszerű fitneszedző is ellátogat. A zsírégető és energiával feltöltő mozgás mellett a vizes sportok szerelmesei, a küzdősportokat kedvelők és a labdajátékok rajongói egyaránt találnak majd kedvükre valót a hat nap alatt. A testmozgás után jólesik a pihenés, amire a Kossuth-kerti relaxsziget függőágyai adnak páratlan lehetőséget.

Gasztronómiai kalandok és borvidékek

A Kossuth-kertben gasztronómiai kalandok egész során vehetnek részt a hagyományos, hazai ízek szerelmesei. Tovább fokozva az ízélményeket a részt vevő borászok a partiumi vidék legjobb nedűit kínálják kóstolásra a megújult borudvarban, mindezt kellemes muzsika kíséretében.

Zenei programok minden korosztálynak

Ami a zenei felhozatalt illeti, hogy csak néhányat említsünk a fellépők közül: ellátogat városunkba Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar a házibulik táncos hangulatával, az örökzöld rockzenei vonalat pedig az Ismerős Arcok képviseli. A legnagyobb magyarországi klubok és fesztiválok fellépőinek sorából a Compact Disco lép fel Szatmárnémetiben. Fülbemászó slágerekkel érkezik a PMN-re marosvásárhelyről Koszika, aki több szatmári rendezvényen is bulis hangulatba hozta már a közönséget. Nem utolsósorban pedig a 2019-es PMN záróakkordjaként augusztus 25-én a magyar pop-rock legenda, Ákos lép színpadra az igazán népes partiumi rajongótábora legnagyobb örömére.

„Az idei PMN szervezése során igyekeztünk megőrizni a majd’ két évtizedes hagyományokat, de belecsempésztünk újdonságokat is a programokba. Az események sokszínű tárházával felrázzuk a várost, a gyermekektől az örök ifjú korosztályig. Fontos volt számunkra, hogy igényes környezetet és kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk. Ehhez járul hozzá, hogy némileg újragondoltuk a helyszíneket, így például a Kossuth-kertet még hangulatosabbá tesszük, de hogy pontosan hogyan, az maradjon meglepetés — ahogyan a további fellépőket is később jelentjük majd be. Amit még a fellépők kapcsán elárulhatok, az az, hogy nagy figyelmet fordítottunk a helyi, fiatal tehetségek támogatására, ennek köszönhetően több szatmári feltörekvő zenekar lép a PMN színpadára. A látogatókra nemcsak egyéniben, hanem családként is gondoltunk, úgy állítottuk össze a műsorfüzetet, hogy egyszerre a szülők, a kisgyermekek és a tizen- és huszonévesek is jól érezzék magukat a hatnapos fesztivál alkalmával” — mondja a XVIII. Partiumi Magyar Napok eseményeinek koordinátora, Barta Zoltán.

Az újdonságokért és a további fellépők kapcsán lájkolja és kövesse a Partiumi Magyar Napok hivatalos Facebook-oldalát, ahol a szervezők további részleteket hoznak nyilvánosságra az eseménysorozattal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...