Milyenek a szatmárnémeti játszóterek?
Utoljára módositva: 2018-08-10 12:33:48

Tündöklően tiszta vagy kissé lestrapáltabb — a játszóterek állapotáért nemcsak a karbantartó a felelős, de a lakosok is. Van, aki rendeltetésszerűen, van, aki nyáréji sörözőnek használja, s van, aki onnan vételezi a homokot, elvégre „közös” területen van.

A gyerkőcök szeretik a játszóteret — még akkor is, ha tágas udvaros-kertes magánházban laknak, ahol megvan a saját hintájuk, csúszdájuk vagy épp homokozójuk; a lakótelepen élők számára pedig a játszótér az egyetlen olyan hely, ahol akár szülői felügyelet nélkül is biztonságosan játszhatnak, találkozhatnak társaikkal, s csúf modern kifejezéssel „szocializálódhatnak”, életkortól függetlenül. Az elmúlt napokban-hetekben pedig a megszokottnál is többen kerestek némi enyhülést a lakásokban is tomboló hőség elől kisebb-nagyobb gyermekeikkel a játszótereken, amelyek közül sok helyen eléggé áldatlan állapotok uralkodtak — szeméthegyektől kezdve imbolygó hintákon át hiányzó (ellopott vagy csak szórakozásból tönkretett) elemekig, a látottakat pedig a közösségi oldalakra feltöltött fényképekkel mutatták meg a világnak. Tegnap Szatmárnémeti több játszóterét is végigjártuk — körsétánkat a legnagyobb parkban, azaz a Kossuth-kertben kezdtük, ahol bár a játékelemek hiánytalan állapotban vannak, és az ivókút is működik, a homokozót, kavicsozót (ahol mezítláb szaladgálnak a gyerkőcök) s az egész játszóteret vastagon borítja a csókapihe- és -tollréteg. A járdák menti kupacok igazolják ugyan, hogy össze volt az valamikor seperve, csak azóta friss réteg hullott a fákról. Teljesen tiszta, és jó állapotban van az új központ egyetlen (mini)játszótere a Transilvania sugárúton, az öt éve átadott, gumírozott talajborítás viszont itt-ott megsüllyedt már, s a csúszda létrája mellett épp egy akkora lyuk éktelenkedik, amelybe kényelmesen belefér egy gyermekláb. Szinte tündöklően tiszta volt a Ravensburg sétány végén lévő, szintén minijátszótér, akárcsak a Szamos-piac közelében, a tömbházak között kialakított, illetve a Károlyi úton, a kenyérgyár mellett lévő játszó- és kültéri sporteszköztér, valamint a jóval lestrapáltabb állapotban lévő, Brânduşa parki, ahol egy-két apróbb javítási munkára is szükség lenne már.

Mint azt Kereskényi Gábor polgármestertől megtudtuk, Szatmárnémetiben több mint 50 közterületi játszótér van, s ezek tisztaságáért és karbantartásáért ezentúl már a közterület-fenntartó vállalat (ADP) felel. „Eddig 42 játszóteret adtunk át nekik teljes leltárral, a többi tíz átadása pedig most van folyamatban — az önkormányzat feladata a játszóterek kialakítása, s mivel közterületi játszóterekről van szó, karbantartásuk értelemszerűen a közterület-fenntartó feladata, azaz ez felel a tisztaságért, a szemét elszállításáért, és az apróbb javításokat, a hiányzó elemek pótlását, valamint az állagmegőrző munkálatokat is ez végzi majd, akárcsak a homokozók feltöltését — ugyanis vannak, akik abból ‘önkiszolgálják’ magukat, amikor szükségük van egy-két vödörnyi homokra, mert úgy gondolják: ha ők adófizetők, s a homokozó közös (azaz köz-) területen van, az egyben azt is jelenti, hogy szabad préda, mindenki azt csinálhat, amit akar. Két embert alkalmaztak külön csak a játszótéri zöldövezetek kaszálására, s úgy tudom, ez a munkálat már javában zajlik is” — sorolja a városvezető. Hozzáteszi azt is: sajnos nagyon sokan nem rendeltetésszerűen használják a játszótéri elemeket, mint ahogy magát a területet sem — ezt igazolják a reggelente menetrendszerűen megtalálható sörösdoboz- és -üveghalmok, csikk-kupacok, amelyeket biztos nem az apróságok hagytak ott a hintázás végeztével. „Ép ésszel fel nem fogható számomra, miért kell egy játszótér vagy sportpálya dróthálókerítését kivágni, tönkretenni, amikor ott a kialakított bejáró; miért kell a libikóka ülőkéjét leverni, s miért kell szeméttelepnek használni a gyermekek kikapcsolódását szolgáló helyet. Az önkormányzat tervezi, hogy térfigyelő kamerákat fog felszerelni a játszóterek közvetlen közelébe a garázda elemek azonosítása érdekében, ugyanakkor arra is kérem a lakosságot: jelentsék a közterület-fenntartónak, amikor rongálás nyomaival szembesülnek, hogy azok mielőbb helyre legyenek hozva” — mondja Kereskényi.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...