Milyenek a szatmárnémeti játszóterek?
Utoljára módositva: 2018-08-10 12:33:48

Tündöklően tiszta vagy kissé lestrapáltabb — a játszóterek állapotáért nemcsak a karbantartó a felelős, de a lakosok is. Van, aki rendeltetésszerűen, van, aki nyáréji sörözőnek használja, s van, aki onnan vételezi a homokot, elvégre „közös” területen van.

A gyerkőcök szeretik a játszóteret — még akkor is, ha tágas udvaros-kertes magánházban laknak, ahol megvan a saját hintájuk, csúszdájuk vagy épp homokozójuk; a lakótelepen élők számára pedig a játszótér az egyetlen olyan hely, ahol akár szülői felügyelet nélkül is biztonságosan játszhatnak, találkozhatnak társaikkal, s csúf modern kifejezéssel „szocializálódhatnak”, életkortól függetlenül. Az elmúlt napokban-hetekben pedig a megszokottnál is többen kerestek némi enyhülést a lakásokban is tomboló hőség elől kisebb-nagyobb gyermekeikkel a játszótereken, amelyek közül sok helyen eléggé áldatlan állapotok uralkodtak — szeméthegyektől kezdve imbolygó hintákon át hiányzó (ellopott vagy csak szórakozásból tönkretett) elemekig, a látottakat pedig a közösségi oldalakra feltöltött fényképekkel mutatták meg a világnak. Tegnap Szatmárnémeti több játszóterét is végigjártuk — körsétánkat a legnagyobb parkban, azaz a Kossuth-kertben kezdtük, ahol bár a játékelemek hiánytalan állapotban vannak, és az ivókút is működik, a homokozót, kavicsozót (ahol mezítláb szaladgálnak a gyerkőcök) s az egész játszóteret vastagon borítja a csókapihe- és -tollréteg. A járdák menti kupacok igazolják ugyan, hogy össze volt az valamikor seperve, csak azóta friss réteg hullott a fákról. Teljesen tiszta, és jó állapotban van az új központ egyetlen (mini)játszótere a Transilvania sugárúton, az öt éve átadott, gumírozott talajborítás viszont itt-ott megsüllyedt már, s a csúszda létrája mellett épp egy akkora lyuk éktelenkedik, amelybe kényelmesen belefér egy gyermekláb. Szinte tündöklően tiszta volt a Ravensburg sétány végén lévő, szintén minijátszótér, akárcsak a Szamos-piac közelében, a tömbházak között kialakított, illetve a Károlyi úton, a kenyérgyár mellett lévő játszó- és kültéri sporteszköztér, valamint a jóval lestrapáltabb állapotban lévő, Brânduşa parki, ahol egy-két apróbb javítási munkára is szükség lenne már.

Mint azt Kereskényi Gábor polgármestertől megtudtuk, Szatmárnémetiben több mint 50 közterületi játszótér van, s ezek tisztaságáért és karbantartásáért ezentúl már a közterület-fenntartó vállalat (ADP) felel. „Eddig 42 játszóteret adtunk át nekik teljes leltárral, a többi tíz átadása pedig most van folyamatban — az önkormányzat feladata a játszóterek kialakítása, s mivel közterületi játszóterekről van szó, karbantartásuk értelemszerűen a közterület-fenntartó feladata, azaz ez felel a tisztaságért, a szemét elszállításáért, és az apróbb javításokat, a hiányzó elemek pótlását, valamint az állagmegőrző munkálatokat is ez végzi majd, akárcsak a homokozók feltöltését — ugyanis vannak, akik abból ‘önkiszolgálják’ magukat, amikor szükségük van egy-két vödörnyi homokra, mert úgy gondolják: ha ők adófizetők, s a homokozó közös (azaz köz-) területen van, az egyben azt is jelenti, hogy szabad préda, mindenki azt csinálhat, amit akar. Két embert alkalmaztak külön csak a játszótéri zöldövezetek kaszálására, s úgy tudom, ez a munkálat már javában zajlik is” — sorolja a városvezető. Hozzáteszi azt is: sajnos nagyon sokan nem rendeltetésszerűen használják a játszótéri elemeket, mint ahogy magát a területet sem — ezt igazolják a reggelente menetrendszerűen megtalálható sörösdoboz- és -üveghalmok, csikk-kupacok, amelyeket biztos nem az apróságok hagytak ott a hintázás végeztével. „Ép ésszel fel nem fogható számomra, miért kell egy játszótér vagy sportpálya dróthálókerítését kivágni, tönkretenni, amikor ott a kialakított bejáró; miért kell a libikóka ülőkéjét leverni, s miért kell szeméttelepnek használni a gyermekek kikapcsolódását szolgáló helyet. Az önkormányzat tervezi, hogy térfigyelő kamerákat fog felszerelni a játszóterek közvetlen közelébe a garázda elemek azonosítása érdekében, ugyanakkor arra is kérem a lakosságot: jelentsék a közterület-fenntartónak, amikor rongálás nyomaival szembesülnek, hogy azok mielőbb helyre legyenek hozva” — mondja Kereskényi.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...