Milyenek a szatmárnémeti játszóterek?
Utoljára módositva: 2018-08-10 12:33:48

Tündöklően tiszta vagy kissé lestrapáltabb — a játszóterek állapotáért nemcsak a karbantartó a felelős, de a lakosok is. Van, aki rendeltetésszerűen, van, aki nyáréji sörözőnek használja, s van, aki onnan vételezi a homokot, elvégre „közös” területen van.

A gyerkőcök szeretik a játszóteret — még akkor is, ha tágas udvaros-kertes magánházban laknak, ahol megvan a saját hintájuk, csúszdájuk vagy épp homokozójuk; a lakótelepen élők számára pedig a játszótér az egyetlen olyan hely, ahol akár szülői felügyelet nélkül is biztonságosan játszhatnak, találkozhatnak társaikkal, s csúf modern kifejezéssel „szocializálódhatnak”, életkortól függetlenül. Az elmúlt napokban-hetekben pedig a megszokottnál is többen kerestek némi enyhülést a lakásokban is tomboló hőség elől kisebb-nagyobb gyermekeikkel a játszótereken, amelyek közül sok helyen eléggé áldatlan állapotok uralkodtak — szeméthegyektől kezdve imbolygó hintákon át hiányzó (ellopott vagy csak szórakozásból tönkretett) elemekig, a látottakat pedig a közösségi oldalakra feltöltött fényképekkel mutatták meg a világnak. Tegnap Szatmárnémeti több játszóterét is végigjártuk — körsétánkat a legnagyobb parkban, azaz a Kossuth-kertben kezdtük, ahol bár a játékelemek hiánytalan állapotban vannak, és az ivókút is működik, a homokozót, kavicsozót (ahol mezítláb szaladgálnak a gyerkőcök) s az egész játszóteret vastagon borítja a csókapihe- és -tollréteg. A járdák menti kupacok igazolják ugyan, hogy össze volt az valamikor seperve, csak azóta friss réteg hullott a fákról. Teljesen tiszta, és jó állapotban van az új központ egyetlen (mini)játszótere a Transilvania sugárúton, az öt éve átadott, gumírozott talajborítás viszont itt-ott megsüllyedt már, s a csúszda létrája mellett épp egy akkora lyuk éktelenkedik, amelybe kényelmesen belefér egy gyermekláb. Szinte tündöklően tiszta volt a Ravensburg sétány végén lévő, szintén minijátszótér, akárcsak a Szamos-piac közelében, a tömbházak között kialakított, illetve a Károlyi úton, a kenyérgyár mellett lévő játszó- és kültéri sporteszköztér, valamint a jóval lestrapáltabb állapotban lévő, Brânduşa parki, ahol egy-két apróbb javítási munkára is szükség lenne már.

Mint azt Kereskényi Gábor polgármestertől megtudtuk, Szatmárnémetiben több mint 50 közterületi játszótér van, s ezek tisztaságáért és karbantartásáért ezentúl már a közterület-fenntartó vállalat (ADP) felel. „Eddig 42 játszóteret adtunk át nekik teljes leltárral, a többi tíz átadása pedig most van folyamatban — az önkormányzat feladata a játszóterek kialakítása, s mivel közterületi játszóterekről van szó, karbantartásuk értelemszerűen a közterület-fenntartó feladata, azaz ez felel a tisztaságért, a szemét elszállításáért, és az apróbb javításokat, a hiányzó elemek pótlását, valamint az állagmegőrző munkálatokat is ez végzi majd, akárcsak a homokozók feltöltését — ugyanis vannak, akik abból ‘önkiszolgálják’ magukat, amikor szükségük van egy-két vödörnyi homokra, mert úgy gondolják: ha ők adófizetők, s a homokozó közös (azaz köz-) területen van, az egyben azt is jelenti, hogy szabad préda, mindenki azt csinálhat, amit akar. Két embert alkalmaztak külön csak a játszótéri zöldövezetek kaszálására, s úgy tudom, ez a munkálat már javában zajlik is” — sorolja a városvezető. Hozzáteszi azt is: sajnos nagyon sokan nem rendeltetésszerűen használják a játszótéri elemeket, mint ahogy magát a területet sem — ezt igazolják a reggelente menetrendszerűen megtalálható sörösdoboz- és -üveghalmok, csikk-kupacok, amelyeket biztos nem az apróságok hagytak ott a hintázás végeztével. „Ép ésszel fel nem fogható számomra, miért kell egy játszótér vagy sportpálya dróthálókerítését kivágni, tönkretenni, amikor ott a kialakított bejáró; miért kell a libikóka ülőkéjét leverni, s miért kell szeméttelepnek használni a gyermekek kikapcsolódását szolgáló helyet. Az önkormányzat tervezi, hogy térfigyelő kamerákat fog felszerelni a játszóterek közvetlen közelébe a garázda elemek azonosítása érdekében, ugyanakkor arra is kérem a lakosságot: jelentsék a közterület-fenntartónak, amikor rongálás nyomaival szembesülnek, hogy azok mielőbb helyre legyenek hozva” — mondja Kereskényi.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...