Minden 2. szatmárinak van autója
Utoljára módositva: 2018-01-15 17:35:15

Megyénkben jelentősen megugrott a gépjárművek száma, tavaly év végén 133 431 autó szerepelt a nyilvántartásokban. Ez azt jelenti, hogy minden második szatmári lakos birtokolt egy autót.

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt a forgalomba íratott autók száma hazánkban is, az alól Szatmár megye sem jelent kivételt. Országos viszonylatban tavaly 518 927 használt járművet helyeztek forgalomba, ez csaknem 75 százalékkal több mint az előző évben, derül ki az országos gépjármű-nyilvántartási hivatal tájékoztatásából. Országos viszonylatban a használt gépkocsik mellett 10,7 százalékkal, 105 083-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma. Ezek közül a legtöbb, csaknem 30 ezer Dacia volt, amely továbbra is piacvezető márkának számít. Az elmúlt évben 25 473 forgalmi engedélyt bocsátott ki a Szatmár Megyei Gépjármű-nyilvántartási Hivatal, tudtuk meg a prefektusi hivatal sajtószóvivőjétől, Astilean Fulgától. Kiderült, hogy 2017-ben 9534-gyel több autót írattak forgalomba megyénkben, mely 62,57 százalékos növekedést jelent 2016-hoz viszonyítva. Érdekes adat, hogy az elmúlt évben 15 400 ideiglenes forgalmi engedélyt is kiállított a hatóság, mely 5169-cel több mint amennyi 2016-ban volt. A forgalomból kivont autók száma is jelentősen megnőtt, derül ki a prefektúra tájékoztatásából, 2017-ben 14 031 autót vontak ki tulajdonosaik a forgalomból, mely 5707-tel több mint egy évvel korábban volt. Bár jelentős mennyiségű autót vontak ki a forgalomból, a megye gépjárműparkja 2017. december 31-én 133 431 gépjármű volt, ami arányaiban azt jelenti, hogy a megye felnőtt lakosságát figyelembe véve minden második szatmári lakosnak van gépjárműve, az ebből adódó kellemetlenségeket a mindennapos forgalomban mindenki meg is tapasztalhatja, hiszen egyre zsúfoltabbak megyénk közútja, de a megyeközpontban is egyre nehezebb autóval közlekedni.

A használt gépkocsik forgalomba helyezése azért ugrott meg ilyen látványosan 2017-ben, mert a kormány tavaly februárban eltörölte a környezetszennyezési adót, így a használt gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen olcsóbbá vált. A kabinet valamilyen formában vissza akarja vezetni az adót, de a környezetvédelmi minisztérium még nem tette közzé az erről szóló tervezetet. A megye, s a megyeközpont vezetősége már tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy a beíratott autók többsége Euro2-es, 3-as, 4-es besorolású volt, azaz komoly környezetszennyezést okoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...