Minden készen áll a szavazásokra
Utoljára módositva: 2019-05-24 09:54:40

Szatmár megye 337 szavazóházában 314 740 polgárt várnak a három urna elé vasárnap. Személyazonossága ellenőrzésekor kell jelezze, aki nem akar népszavazni, de ha később meggondolja magát, visszatérhet. A mozgóurnát szombaton 18–20 óra között kell igényelni.

Videokonferenciára hívta össze Carmen Dan belügyminiszter tegnap az ország kormánymegbízottait a május 26-i európai parlamenti választásokra és népszavazásra való felkészüléssel kapcsolatban. Mint elhangzott, valamennyi megyében az előirányzott ütemterv szerint haladnak az előkészületekkel, országszerte kijelölték a 18 730 szavazóházat, nevesítették ezek elnökeit és alelnökeit, és megszervezték a szavazóházak őrizetét, illetve a választás napján a közrend biztosítását — az előttünk álló hétvégén nem kevesebb mint 50 000 rendőr, csendőr és tűzoltó teljesít majd szolgálatot, s közülük több mint 30 000 feladata lesz a szavazóházak biztosítása. Elkészültek a szavazólapok, ellenőrző- és szavazópecsétek, amelyek már meg is érkeztek a prefektusi hivatalokhoz (ezeket ma adják át a települések polgármestereinek), és a 441 külföldi szavazóházba szétküldött 4 millió szavazólap is célba ért a világ legkülönbözőbb szegleteibe — ezen szavazóházak zömét a nagykövetségek, konzulátusok épületeiben alakították ki, de figyelembe véve a nagyobb romániai közösségek kéréseit, illetve bizonyos országokban a túl nagy földrajzi távolságokat, más helyszíneken is felállítottak egy-egy szavazóházat.

A belügyminiszter ugyanakkor emlékeztetett arra is: május 25-én, szombaton 7 órától beáll a kampánycsend, azaz tilos bármilyen korteskedés — az EP-választási kampányban (a referendummal kapcsolatban ugyanis alig-alig látott napvilágot valamiféle felvilágosítás, nemhogy részvételre való buzdítás) összesen 271 kihágást jelentettek a választási hatóságoknak, ám végül ezek nem mindegyikéről igazolódott be a kihágás, míg a különféle szabálysértésekért 177 esetben összesen 102 személyt bírságoltak meg (az atrocitások elszenvedői leginkább a pártok választási plakátjai voltak). A távmegbeszélés végén Carmen Dan hangsúlyozta, hogy bár minden érintett intézmény számára kettős megterhelés és felelősség az EP-választás és a népszavazás egyidejű lebonyolítása, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezek a legkisebb incidensek nélkül záruljanak le.

 

Szatmár is startra kész

 

Szatmár megyében május 26-án, vasárnap reggel 7 órától 314 740 szavazati joggal rendelkező, azaz 18. életévét betöltött állampolgárt várnak az urnák elé: a szavazóhelyiségben a személyazonosságát ellenőrző biztosnak (táblagépkezelőnek) kell jelezze az, aki nem akar népszavazni, így ő csak egy (az európai parlamenti választásokra vonatkozó) szavazólapot kap; illetve az is, aki csak a referendumon akar voksolni (ő értelemszerűen két szavazólapot kap) — újdonságnak számít, hogy aki csak az egyik szavazáson voksol (legyen az akár EP-választás, akár referendum), de később meggondolja magát, 21 óráig, az urnák zárásáig még élhet szavazati jogával a másik kategóriában. Ha a hivatalos lakhelye szerinti településen szavaz, akkor ugyanabba a szavazóházba kell visszamennie, ahol először voksolt — ebben az esetben a választási bizottsági tag odaírja a neve mellé a „revenire” (visszatérés) szót. Azok a választópolgárok, akik lakhelyüktől eltérő településen tartózkodnak május 26-án, pótlistára iratkozhatnak fel az illető település valamelyik szavazókörzetében. A szavazóházakban három urna lesz elhelyezve jól látható feliratozással, ezekbe kell belehelyezni a szavazólapokat, ugyanakkor ha valamelyik szavazólap véletlenül nem a megfelelő urnába kerül, az még nem veszíti el érvényességét.

Mint minden más választás alkalmával, most is igényelhető lesz a mobil urna, amennyiben a választópolgár egészségi állapota indokolja — a mobil urna kihelyezését írásban kell kérvényezni május 25-én, szombaton 18–20 óra között abban a szavazóházban, ahová a mozgásra képtelen állampolgár lakcíme szerint tartozik, a kérvényhez pedig csatolni kell a választópolgár egészségi állapotát igazoló dokumentumokat is. A mozgóurnát egy legalább két személyből álló választóbizottsági küldöttség viszi ki az azt igénylőhöz, aki ugyanabban az urnában helyezi el mind az EP-választás szavazólapját, mind a referendum két szavazócéduláját, amelyeket aztán az urnák felnyitásakor választanak szét.

A hétvégén a szatmárnémeti lakosság-nyilvántartó hivatalban és a Someşul üzletház negyedik emeletén lévő egységes ügyintéző irodában is dolgoznak a személyazonossági igazolványt kibocsátók, szombaton 8–16, míg vasárnap 7–21 óra között.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 6.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...