Minden készen áll az államelnök-választásra
Utoljára módositva: 2019-11-08 09:05:38

A prefektusi hivatalok megkapták, s el is kezdték a szavazólapok, a „Votat” feliratú pecsétek, matricák és a többi, voksoláshoz szükséges anyag kiosztását a szavazókörzeteknek — vasárnap 18 217 156 polgárt várnak az urnák elé. A mozgóurna szombaton igényelhető.

 

Finisben az államfőválasztás előkészületei — az Állandó Választási Hatóság (AEP) tegnap esti közleménye értelmében november 10-én, vasárnap 7–21 óra között országszerte 18 217 156 polgárt várnak az urnák elé. A prefektusi hivatalok annak rendje s módja szerint megkapták, és el is kezdték a szavazólapok, ellenőrző- és szavazópecsétek, matricák kiosztását a szavazókörzetek számára, akárcsak a kinevezett választási bizottsági tagok kitűzőinek, valamint az államfőválasztásra vonatkozó szabályokat és előírásokat tartalmazó, román és román-magyar nyelvű prospektusoknak az átadását.

A külföldön tartózkodó román állampolgárok levélszavazatai folyamatosan érkeznek az AEP-hez, ugyanakkor aki személyesen akar voksolni, az már ma reggeltől megteheti, hiszen választási újításként három nap áll a rendelkezésükre — a külügy-minisztérium 835 szavazókört alakított ki külföldön, csaknem kétszer annyit, mint amennyi a májusi európai parlamenti (EP-) választás alkalmával állt a külföldön élő román állampolgárok rendelkezésére. A legtöbb (639) szavazókört az Európai Unióban szervezték meg, ott, ahol a 4–5,5 milliós diaszpóra legnagyobb része él; Olaszországban például a korábbi 76-ról 142-re, Spanyolországban 50-ről 143-ra, Németországban 25-ről 80-ra, Nagy-Britanniában pedig 29-ről 72-re növelték a szavazóhelyiségek számát.

 

Borsos bírságok

 

Mint minden más választás alkalmával, most is több ezer lejes büntetéssel kell számoljanak azok, akik vasárnap 7–21 óra között alkoholtartalmú italokat árusítanak vagy fogyasztanak a szavazókörzetek közelében, míg a szavazókörzeteknél folytatott választási propagandát és a választói akaratot befolyásoló „tanácsadást” 1500 és 4500 lej közötti összeggel büntetik. A szavazati jog gyakorlásának megakadályozása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, és ugyanilyen mértékű büntetést kockáztatnak azok is, akik pénzt vagy más javakat ajánlanak fel a választói akarat befolyásolása céljából. Hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés róható ki azokra a személyekre is, akik jogtalanul szavaznak, hamis vagy érvénytelen személyazonossági irattal szavaznak, vagy hamis szavazócédulát használnak. Ugyanez a büntetés érvényes azokra is, akik kétszer vagy többször szavaznak, vagy több szavazólapot helyeznek el az urnában. Bírságot von maga után a szavazás titkosságának megsértése is, ha azonban szavazóbiztos követi el a tettet, hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A választási bűncselekményekre tett kísérlet szintén büntetendő.

 

Szatmár is startra kész

 

Szatmár megyében november 10-én, vasárnap reggel 7 órától több mint 310 ezer szavazati joggal rendelkező, azaz 18. életévét betöltött állampolgárt várnak a 337 szavazóház urnái elé: a szavazóhelyiségben a személyazonosságot ellenőrző biztosnak (táblagépkezelőnek) kell átadni a személyi igazolványt, majd annak leellenőrzését és a névjegyzék aláírását követően egy „Votat” feliratú bélyegzőt, illetve egy szavazólapot kapnak — minden választópolgár külön szavaz, zárt fülkékben, úgy, hogy a „Votat” feliratú bélyegzőt annak a négyszögnek a belső részére üti, amelyen az általa preferált jelölt szerepel. Ezután össze kell hajtania a szavazólapot úgy, hogy az annak hitelességét igazoló ellenőrző pecsét kívül maradjon, majd az urnába kell dobnia. Ha a szavazó tévedésből rossz helyre ütötte a pecsétet, de még nem helyezte el az urnában, a körzeti választási iroda elnöke egy alkalommal adhat neki egy új szavazócédulát, majd a régit érvényteleníti. A szavazást követően vissza kell adni a pecsétet a választási biztosnak, aki rányomja a bélyegzőt a szavazópolgár személyazonosságát igazoló okmányra, feltüntetve a választás dátumát is, a kártya formátumú személyi igazolványokra pedig „Votat” felirattal és dátummal ellátott öntapadó matricát ragasztanak. Azok a választópolgárok, akik lakhelyüktől eltérő településen tartózkodnak november 10-én, pótlistára iratkozhatnak fel az illető település valamelyik szavazókörzetében, az otthon tartózkodók pedig értelemszerűen saját szavazókörzetükben voksolnak. A szavazóházak kapui 21 órakor zárnak, azonban ha a zárás időpontjában még sorban állnak az ajtó előtt, minden várakozó számára biztosítani kell a voksolás lehetőségét.

 

Mozgóurna igénylése

 

Mint minden más választás alkalmával, most is igényelhető lesz a mobil urna, amennyiben a választópolgár egészségi állapota indokolja — a mobil urna kihelyezését írásban kell kérvényezni november 9-én, szombaton 18–20 óra között abban a szavazóházban, ahová a mozgásra képtelen állampolgár lakcíme szerint tartozik, a kérvényhez pedig csatolni kell a választópolgár egészségi állapotát igazoló dokumentumokat is. A kérvényt más személy — például egy hozzátartozó — is benyújthatja a nevében.

A mozgóurnát a házi őrizetben, előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek is kérhették, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, de kérheti a mozgóurnát az az állampolgár is, aki olyan jellegű tevékenységet fejt ki, amely nem teszi lehetővé, hogy elmenjen a szavazóhelyiségbe — ők a munkáltató által kiállított igazolással bizonyíthatják, hogy a kérdéses napon 7 és 21 óra között nem hagyhatják el munkahelyüket.

 

Te kit választanál?

 

Színész, politikus, esszéíró tanár, fizikatanár, veterán üzletember, filozófus állatorvos, jogász, mérnök, nonprofit szervezet tragédiát meglovagoló vezetője — mind államfő akar lenni. A szavazólapon 14 jelölt és választási jele szerepel, közülük hatan egy-egy parlamenti frakció vagy pártszövetség támogatását is élvezik, további hat jelölt parlamenten kívüli pártok képviseletében indul, ketten pedig függetlenként szállnak ringbe az első fordulóban. Az Állandó Választási Hatóság sorshúzás alapján döntötte el, melyik jelölt hányadik helyen szerepel a szavazólapokon: 1. Klaus Iohannis (Nemzeti Liberális Párt), 2. Theodor Paleologu (Népi Mozgalom Párt), 3. Ilie-Dan Barna (USR–PLUS szövetség), 4. Hunor Kelemen (Romániai Magyar Demokrata Szövetség), 5. Vasilică-Viorica Dăncilă (Szociáldemokrata Párt), 6. Cătălin Ivan (Nemzeti Méltóság Alternatívája), 7. Ninel Peia (Román Nép Pártja), 8. Sebastian Popescu (Új-Románia Párt), 9. John Ion Banu (Román Nemzet Pártja), 10. Mircea Diaconu (független, de az ALDE és a Pro Románia párt által létrehozott, Un Om választási szövetség támogatja), 11. Bogdan Stanoevici (független), 12. Ramona Bruynseels (Humanista Erő Pártja), 13. Viorel Cataramă (Liberális Jobboldal), 14. Alexandru Cumpănaşu (független).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...