Mindenki sportja lehet a kajakozás
Utoljára módositva: 2019-09-16 12:45:56

Nagy volt a nyüzsgés szombaton a Szamos partján, a Decebal híd közelében, de a szőke folyó hullámain is, ahol a Caiac SMile Egyesület szervezésében látványos bemutatók és egy nem mindennapi megmérettetés is zajlott.

A verseny mintegy felvezetéseként az egyesület növendékei mutatták be, az „egyszerű és laza” evezés mellett mi mindent lehet még kajakban ülve megcsinálni. Az izgalmas manőverek része volt a kifeszített drót akadálypályán való végigszlalomozás, illetve a folyó medrében lévő homokpadok, kőtömbök és a köröttük lévő örvények, sodrások kerülgetése is. A bemutatókat követő rendhagyó megmérettetésen mozgásszervi sérültek ültek a csónakokba, s fogták marokra az evezőlapátot, igazolandó: a kajakozás testi épségtől függetlenül mindenki sportja lehet — azaz inkább életforma, mint „csak” sport, hiszen a fizikai erőnlét mellett a természet, a jó levegő, a víz szeretete és tisztelete ugyanúgy hozzá tartozik a kajakozáshoz, mint a kihívások legyőzése vagy a hullámokon való ringatózás. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a rendezvényen jelen lévő Pataki Csaba megyei tanácselnök is, a fogyatékkal élők/mozgássérültek számára kialakított központok építését említve. „A Caiac SMile Egyesület által benyújtott pályázat a legötletesebb és legkreatívabb a sporttevékenységek terén, ugyanakkor amit itt ők helyi szinten elképzeltek és a mai rendezvénnyel meg is valósítottak, az szervesen illeszkedik abba a négyországos, román-magyar-szlovák-ukrán elképzelésbe, melynek célja paraplégiai (alsó végtagok mozgásképtelensége) központok kialakítása. A magyar féllel aláírt együttműködési szerződésünk van már, megvannak a sportágak, amelyeket az ukrán fél is átvesz, illetve a szlovák féllel zajlanak még a tárgyalások. Ígérem, hogy két-három éven belül már láthatók lesznek az eredmények mind az infrastruktúra, mind a tevékenységek terén” — mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...