Mindenki vár valamit
Utoljára módositva: 2014-03-21 08:54:48

Egymás megsegítése közös érdek, talán így foglalhatnánk össze annak a találkozónak a lényegét, mely Kaplonyban zajlott.

 

Máriapócsról érkezett a sebtében összehívott egyeztetésre Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára, tegnap délután. A politikus üdvözlőbeszédében kitért a különböző erdélyi helyszíneken megtartott március 15-i ünnepségekre, amelyekre hivatalos volt, s örömmel mondta, hogy mennyire egyet jelent neki és az általa képviselt magyar kormánynak Erdély, Partium és a Székelyföld.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés, ez ránk fér!” — emelte ki Németh. „Ránk fér az is, hogy tudjuk használni a jogállamiságnak és a demokráciának az eszközfegyverét. A ma fegyvere a szavazat, és jó lenne, ha a magyarországi választásokon való részvételre meg tudnánk mozgatni az embereket. Április 6-án komoly mérföldkőhöz érkezik a magyarság történelme, hiszen az egész világ magyarsága részt vehet a magyarországi törvényhozás megválasztásában. Országgyűlésből nemzetgyűlés lesz, 104 év után ismét az Erdélyben élők is szavazhatnak” — tért rá látogatása céljára a külügyi államtitkár.

Németh kiemelten beszélt arról, hogy az összefogás mennyire fontos az erdélyi és partiumi magyarság számára, illetve a jelen lévő politikai érdekképviseletek együttes segítségét kérte arra vonatkozóan, hogy a Szatmár megyében élő, szavazati joggal bíró és regisztrált választók dolgát minél jobban megkönnyítsék. Beszélt a magyar kormány és az RMDSZ viszonyáról is. „Romániában új idők új szelei fújnak. Az RMDSZ kormányra került, egy új kezdet lehetősége van ebben. Számunkra az a fontos, hogy az RMDSZ az erdélyi magyar ügyekben előre tudja vinni a közösség szekerét. Ha sikerül, akkor ez biztosan jótékonyan fog hatni a román-magyar kapcsolatokra” — emelte ki.

Kiválónak minősítette az államtitkár a román-magyar kapcsolatokat, mondván, azokkal semmi gond nincs, amíg az erdélyi magyarok kérdésére nem terelődik a szó. Mint mondta, reméli, hogy amennyiben sikerül az RMDSZ koalíciós megállapodásában foglalt elvárásokat teljesíteni, javulhat a két nemzet viszonya. „Ha ezt az erdélyi magyar közösségi ügyet sikerülne itt benn, Romániában megoldani úgy, hogy az az erdélyi magyar közösség megelégedésére szolgáljon, akkor eljön az aranykor a magyar-román kapcsolatokban” — mondta.

Pataki Csaba szenátor a magyar nemzeti ünnepet követő időszakban tapasztalt magyarellenes reakciókra hívta fel a magyar politikus figyelmét. Mint mondta, ennek hosszú távon az erdélyi magyarok isszák meg a levét. „A közös hang megtalálására kell törekednünk, nem pedig arra, hogy az erdélyi magyarságot sebezhetővé tegyük” — mondta. A szenátor továbbá biztosította a magyar politikust arról, hogy az április 6-i választásokon számíthatnak a segítségükre, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmét, hogy lesznek itt is választások, melyeknél céljaik elérése érdekében a magyarországi politikum támogatására tartanak igényt.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...