Mindenki vár valamit
Utoljára módositva: 2014-03-21 08:54:48

Egymás megsegítése közös érdek, talán így foglalhatnánk össze annak a találkozónak a lényegét, mely Kaplonyban zajlott.

 

Máriapócsról érkezett a sebtében összehívott egyeztetésre Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára, tegnap délután. A politikus üdvözlőbeszédében kitért a különböző erdélyi helyszíneken megtartott március 15-i ünnepségekre, amelyekre hivatalos volt, s örömmel mondta, hogy mennyire egyet jelent neki és az általa képviselt magyar kormánynak Erdély, Partium és a Székelyföld.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés, ez ránk fér!” — emelte ki Németh. „Ránk fér az is, hogy tudjuk használni a jogállamiságnak és a demokráciának az eszközfegyverét. A ma fegyvere a szavazat, és jó lenne, ha a magyarországi választásokon való részvételre meg tudnánk mozgatni az embereket. Április 6-án komoly mérföldkőhöz érkezik a magyarság történelme, hiszen az egész világ magyarsága részt vehet a magyarországi törvényhozás megválasztásában. Országgyűlésből nemzetgyűlés lesz, 104 év után ismét az Erdélyben élők is szavazhatnak” — tért rá látogatása céljára a külügyi államtitkár.

Németh kiemelten beszélt arról, hogy az összefogás mennyire fontos az erdélyi és partiumi magyarság számára, illetve a jelen lévő politikai érdekképviseletek együttes segítségét kérte arra vonatkozóan, hogy a Szatmár megyében élő, szavazati joggal bíró és regisztrált választók dolgát minél jobban megkönnyítsék. Beszélt a magyar kormány és az RMDSZ viszonyáról is. „Romániában új idők új szelei fújnak. Az RMDSZ kormányra került, egy új kezdet lehetősége van ebben. Számunkra az a fontos, hogy az RMDSZ az erdélyi magyar ügyekben előre tudja vinni a közösség szekerét. Ha sikerül, akkor ez biztosan jótékonyan fog hatni a román-magyar kapcsolatokra” — emelte ki.

Kiválónak minősítette az államtitkár a román-magyar kapcsolatokat, mondván, azokkal semmi gond nincs, amíg az erdélyi magyarok kérdésére nem terelődik a szó. Mint mondta, reméli, hogy amennyiben sikerül az RMDSZ koalíciós megállapodásában foglalt elvárásokat teljesíteni, javulhat a két nemzet viszonya. „Ha ezt az erdélyi magyar közösségi ügyet sikerülne itt benn, Romániában megoldani úgy, hogy az az erdélyi magyar közösség megelégedésére szolgáljon, akkor eljön az aranykor a magyar-román kapcsolatokban” — mondta.

Pataki Csaba szenátor a magyar nemzeti ünnepet követő időszakban tapasztalt magyarellenes reakciókra hívta fel a magyar politikus figyelmét. Mint mondta, ennek hosszú távon az erdélyi magyarok isszák meg a levét. „A közös hang megtalálására kell törekednünk, nem pedig arra, hogy az erdélyi magyarságot sebezhetővé tegyük” — mondta. A szenátor továbbá biztosította a magyar politikust arról, hogy az április 6-i választásokon számíthatnak a segítségükre, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmét, hogy lesznek itt is választások, melyeknél céljaik elérése érdekében a magyarországi politikum támogatására tartanak igényt.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...