Mindenki vár valamit
Utoljára módositva: 2014-03-21 08:54:48

Egymás megsegítése közös érdek, talán így foglalhatnánk össze annak a találkozónak a lényegét, mely Kaplonyban zajlott.

 

Máriapócsról érkezett a sebtében összehívott egyeztetésre Németh Zsolt, Magyarország külügyi államtitkára, tegnap délután. A politikus üdvözlőbeszédében kitért a különböző erdélyi helyszíneken megtartott március 15-i ünnepségekre, amelyekre hivatalos volt, s örömmel mondta, hogy mennyire egyet jelent neki és az általa képviselt magyar kormánynak Erdély, Partium és a Székelyföld.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés, ez ránk fér!” — emelte ki Németh. „Ránk fér az is, hogy tudjuk használni a jogállamiságnak és a demokráciának az eszközfegyverét. A ma fegyvere a szavazat, és jó lenne, ha a magyarországi választásokon való részvételre meg tudnánk mozgatni az embereket. Április 6-án komoly mérföldkőhöz érkezik a magyarság történelme, hiszen az egész világ magyarsága részt vehet a magyarországi törvényhozás megválasztásában. Országgyűlésből nemzetgyűlés lesz, 104 év után ismét az Erdélyben élők is szavazhatnak” — tért rá látogatása céljára a külügyi államtitkár.

Németh kiemelten beszélt arról, hogy az összefogás mennyire fontos az erdélyi és partiumi magyarság számára, illetve a jelen lévő politikai érdekképviseletek együttes segítségét kérte arra vonatkozóan, hogy a Szatmár megyében élő, szavazati joggal bíró és regisztrált választók dolgát minél jobban megkönnyítsék. Beszélt a magyar kormány és az RMDSZ viszonyáról is. „Romániában új idők új szelei fújnak. Az RMDSZ kormányra került, egy új kezdet lehetősége van ebben. Számunkra az a fontos, hogy az RMDSZ az erdélyi magyar ügyekben előre tudja vinni a közösség szekerét. Ha sikerül, akkor ez biztosan jótékonyan fog hatni a román-magyar kapcsolatokra” — emelte ki.

Kiválónak minősítette az államtitkár a román-magyar kapcsolatokat, mondván, azokkal semmi gond nincs, amíg az erdélyi magyarok kérdésére nem terelődik a szó. Mint mondta, reméli, hogy amennyiben sikerül az RMDSZ koalíciós megállapodásában foglalt elvárásokat teljesíteni, javulhat a két nemzet viszonya. „Ha ezt az erdélyi magyar közösségi ügyet sikerülne itt benn, Romániában megoldani úgy, hogy az az erdélyi magyar közösség megelégedésére szolgáljon, akkor eljön az aranykor a magyar-román kapcsolatokban” — mondta.

Pataki Csaba szenátor a magyar nemzeti ünnepet követő időszakban tapasztalt magyarellenes reakciókra hívta fel a magyar politikus figyelmét. Mint mondta, ennek hosszú távon az erdélyi magyarok isszák meg a levét. „A közös hang megtalálására kell törekednünk, nem pedig arra, hogy az erdélyi magyarságot sebezhetővé tegyük” — mondta. A szenátor továbbá biztosította a magyar politikust arról, hogy az április 6-i választásokon számíthatnak a segítségükre, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmét, hogy lesznek itt is választások, melyeknél céljaik elérése érdekében a magyarországi politikum támogatására tartanak igényt.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...