Mindennapi vihar és égszakadás
Utoljára módositva: 2018-06-12 20:20:40

A hétfő délutáni, menetrend szerinti felhőszakadás nyomán Szakaszon és környékén volt a legkritikusabb helyzet; volt, ahol egy 77 éves bácsit is ki kellett menteni „úszó” autójából.

Az idei nyár eddigi minden napján kijutott Szatmárnak a jóból, s az időjósok szerint a következő időszakban is záporokkal, zivatarokkal tarkított kánikulának (és melegházhatásnak) „örvendhetünk” — az átlagosan 30–35 Celsius-fok körüli hőmérsékletű napok majd’ minden délutánján várhatjuk a villámlásban, heves szélben, néha jégesőben bővelkedő, rövid, ám annál intenzívebb felhőszakadást, amely minden alkalommal Velencévé változtatja Szatmárnémetit, elönti és járhatatlanná teszi hol a Soarelui negyedbeli, hol a Batizi úti vasúti aluljárót (hol mindkettőt), s hatalmas szökőkútmedencévé (vagy absztrakt lábmosóvá) alakítja át a Villanyóra környékét és a taxisplaccot.

A hétfő délutáni viharos zivatar azonban Szatmárnémetit csak eláztatta, a környező településeken viszont, Erdőd és Szakasz között és Szakaszon belül komoly vészhelyzetet hagyott maga után.

Félméteres, sáros áradat borította a 19-es országutat, házak udvarait, kertjeit öntötte el — és majdnem tragédia is történt, ugyanis egy 77 éves férfi autójával becsúszott a vízzel teli, út menti árokba, s a bácsi nem tudott kimenekülni a járműből.

Megmenekülését az erdődi rendőrőrsöt vezető Lăpuşte Sorinnak köszönhette, akinek nagy nehezen sikerült kinyitnia a vízbe már szinte félig belesüllyedt Fiat ajtaját és kiemelnie a tehetetlenségtől-ijedtségtől kisebb sokkot kapott bácsit, magát a gépkocsit pedig a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség hivatásosai és a helyi önkéntes tűzoltók „cibálták” ki a dagonyaszerű, iszapos árokból. A katasztrófavédelmisek késő éjszakáig dolgoztak Novus típusú magasnyomású pumpával, egyrészt, hogy kiszivattyúzzák a vizet a lakóház elöntött udvaráról, másrészt, hogy megszabadítsák az országutat a rajta pangó vízmennyiségtől, biztonságossá téve a közlekedést.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...