Mindig a vonat erősebb
Utoljára módositva: 2019-10-18 17:51:33

A vasúti átjárós balesetek zöme ott történik, ahol csak fénysorompó van, mert akár figyelmetlenségből is át lehet hajtani a tilos jelzésen.

Jobb később, mint soha alapon országos szintű akciót tartottak a közlekedésrendészek a vasúti átkelőknél történő balesetek megelőzése érdekében — az akció már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, hiszen országszerte több mint 3500, csak egy stoptáblával és András-kereszttel jelzett vasúti átkelő (igaz, zömük mezei földutakon, ám ez messze nem jelenti azt, hogy ne lennének baleset- és életveszélyesek, sőt, számtalan lovas szekeres, traktoros szerencsétlenség helyszínei), és több mint kétszer ennyi fénysorompó van. Ezeken a találkozási pontokon évente átlagosan 70–85 baleset történik, melyekben 35–40 személy veszíti életét, szinte minden esetben a gépkocsivezetők, traktoristák, szekeresek vagy épp kamionosok figyelmetlensége, türelmetlensége, szabálytalankodása miatt. Hiszen a stoptábla mindenhol stoptábla, és kötelező módon meg kell(ene) állni előtte, a lámpa piros jelzése mindenhol megállást ‘parancsol’ — és ha a mozdonyvezető látja a gépkocsit, akkor a sofőrnek is látnia kell a közeledő vonatot. Ám hogy mennyire fütyülünk a szabályokra vagy hiszünk — „úgyis átérek még” gondolattal — önnön tökéletességünkben, azt mi sem igazolja jobban, minthogy az akcióhoz csatlakozott szatmári közlekedésrendészek alig hat (!) óra leforgása alatt a megyebeli átkelőknél 69 szabálytalanságot tapasztaltak. 29 esetben írásbeli figyelmeztetésben, 40 esetben pénzbírságban részesítették a közúti közlekedőket, öt gépkocsivezető pedig nem csak pénzétől, de jogosítványától is búcsúzott egy időre. Ugyanakkor a rendőrök feltérképezték az átkelőket/környéküket is, lajstromba gyűjtve a balesethez vezető hiányosságokat (többet között a sínek, átkelők mentén túlburjánzott, kilátást gátló növényzetet).

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...