Minőségi borok Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2017-03-20 10:27:35

 

Több mint száz benevezett borminta és neves hazai, valamint külföldi zsűritagok részvételével zajlott a 22. borverseny Nagykárolyban. Jó évjárat volt a 2016-os a nagykárolyiaknak.

Folytatták a borversenyek szervezésének hagyományát s azt a tendenciát, hogy a nagykárolyiak is minőségi borokkal büszkélkedhessenek, immár a 22. kiadását érte meg a nagykárolyi borverseny.

A megmérettetés szervezését ezúttal is a Szent Orbán Borlovagrend és a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal vállalta magára. Ebben az évben is neves hazai, valamint külföldi szakemberek ültek a zsűri asztalánál, s ahogy azt a nagykárolyiak már megszokhatták, olyan borászok érkeztek értékelni a versenyre nevezett borokat, akik elfogultság nélkül véleményezték azokat.

„Soha ennyi bort még nem neveztek be a borversenyre, idén összesen 115 mintát — 35 vörös, 3 rozé, 77 fehér — kellett értékelnie a zsűrinek. Tavaly 80 mintát neveztek be a borászok. Ez is bizonyítja, hogy évről évre nagyobb sikere van a borversenynek, van rá igény, hiszen mindenki szeret érmes, minőségi borral büszkélkedni. A benevezett borok magas száma miatt idén két csoportban, külön kóstolta a borokat a zsűri, hogy gyorsabban menjen a pontozás” — tájékoztatta lapunkat Benze Zoltán főszervező. A szombati versenyen a zsűri tagja volt a budapesti Magyar Borakadémia részéről Módos Péter nyugalmazott elnök, Vinicai Sándor borszakértő újságíró, akadémiai tag, Séra Mihály borász, akadémiai tag, dr. Kovács István budapesti kertészmérnök, akadémiai tag, Orbók Ferenc dicsőszentmártoni borász, hivatásos borkóstoló, illetve a nagyváradi dr. Dorin Popa borszakértő.

Benze Zoltántól azt is megtudtuk, hogy idén sem volt kitétel, hogy csak Nagykároly környékén termett szőlőből készült borral lehet nevezni, hiszen mint mondta, ez egy borverseny, nem szőlősgazdák versenye. A benevezett borászok tehát igen sok helyről érkeztek, többek között Kálmándról, Mezőfényről, Csomaközről, Dobráról, Szaniszlóról, valamint a magyarországi Mátészalkáról, Gödöllőről, ugyanakkor érkezett borász Bihar megyéből, Dicsőszentmártonról, de még Szerbiából is.

Idén is büszkék lehetnek magukra a nagykárolyi borverseny versenyzői, hiszen a zsűri egybehangzó véleménye szerint remek évet tudhatnak maguk mögött. Módos Péter zsűritag szerint sokkal jobbak voltak az idei borok a tavalyinál, sőt mi több, fantasztikus fejlődés érzékelhető a borok tekintetében az elmúlt 5–6 évhez viszonyítva. Különösen megdicsérte a királyleánykából, olaszrizlingből készült borokat, melyek igen nehezen termeszthető szőlőfajták, mégis remek borokat kóstolhatott belőlük. A zsűritag kiemelte, ebben az évben egyetlen hibás bor sem volt, amit a zsűrinek ki kellett volna zárnia. Mint elmondta, Magyarországon is változóan alakult a 2016-os évjárat. Voltak borvidékek, ahol nagyon jól sikerültek a borok, egyes helyeken viszont nem. Úgy érzi, a nagykárolyiak számára sikeres év volt a tavalyi.

A szombati mustrán 23 arany, 36 ezüst, valamint 44 bronz minősítést osztottak ki. A fehérborok közül a nagyaranyat a mezőfényi Májer István királyleányka bora kapta, melyre 18,90 pontot kapott. A vörösborok közül a nagykárolyi Pop Adrian borát minősítették a legjobbnak 19,10 ponttal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Motivált, megbízható munkatársakat keresünk mezőgazdasági segédmunkára ÉNy-Magyarországra, idény/folyamatos...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. március 26.
Amikor valamilyen belső feszültség gyötri, legtöbbször vásárlásban vezeti le energiáit. Muszáj szépséget és harmóniát teremtenie maga körül, legalább tárgyakban. Állandóan keresi az új impulzusokat, amelyekkel színesebbé teheti magánéletét, párkapcsolatát, mert az a legnagyobb félelme, hogy unalmassá válhat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. március 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg hosszú szemű rizs, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg gyömbér, 30 dkg darabolt ananász ...