Minőségi borok Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2017-03-20 10:27:35

 

Több mint száz benevezett borminta és neves hazai, valamint külföldi zsűritagok részvételével zajlott a 22. borverseny Nagykárolyban. Jó évjárat volt a 2016-os a nagykárolyiaknak.

Folytatták a borversenyek szervezésének hagyományát s azt a tendenciát, hogy a nagykárolyiak is minőségi borokkal büszkélkedhessenek, immár a 22. kiadását érte meg a nagykárolyi borverseny.

A megmérettetés szervezését ezúttal is a Szent Orbán Borlovagrend és a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal vállalta magára. Ebben az évben is neves hazai, valamint külföldi szakemberek ültek a zsűri asztalánál, s ahogy azt a nagykárolyiak már megszokhatták, olyan borászok érkeztek értékelni a versenyre nevezett borokat, akik elfogultság nélkül véleményezték azokat.

„Soha ennyi bort még nem neveztek be a borversenyre, idén összesen 115 mintát — 35 vörös, 3 rozé, 77 fehér — kellett értékelnie a zsűrinek. Tavaly 80 mintát neveztek be a borászok. Ez is bizonyítja, hogy évről évre nagyobb sikere van a borversenynek, van rá igény, hiszen mindenki szeret érmes, minőségi borral büszkélkedni. A benevezett borok magas száma miatt idén két csoportban, külön kóstolta a borokat a zsűri, hogy gyorsabban menjen a pontozás” — tájékoztatta lapunkat Benze Zoltán főszervező. A szombati versenyen a zsűri tagja volt a budapesti Magyar Borakadémia részéről Módos Péter nyugalmazott elnök, Vinicai Sándor borszakértő újságíró, akadémiai tag, Séra Mihály borász, akadémiai tag, dr. Kovács István budapesti kertészmérnök, akadémiai tag, Orbók Ferenc dicsőszentmártoni borász, hivatásos borkóstoló, illetve a nagyváradi dr. Dorin Popa borszakértő.

Benze Zoltántól azt is megtudtuk, hogy idén sem volt kitétel, hogy csak Nagykároly környékén termett szőlőből készült borral lehet nevezni, hiszen mint mondta, ez egy borverseny, nem szőlősgazdák versenye. A benevezett borászok tehát igen sok helyről érkeztek, többek között Kálmándról, Mezőfényről, Csomaközről, Dobráról, Szaniszlóról, valamint a magyarországi Mátészalkáról, Gödöllőről, ugyanakkor érkezett borász Bihar megyéből, Dicsőszentmártonról, de még Szerbiából is.

Idén is büszkék lehetnek magukra a nagykárolyi borverseny versenyzői, hiszen a zsűri egybehangzó véleménye szerint remek évet tudhatnak maguk mögött. Módos Péter zsűritag szerint sokkal jobbak voltak az idei borok a tavalyinál, sőt mi több, fantasztikus fejlődés érzékelhető a borok tekintetében az elmúlt 5–6 évhez viszonyítva. Különösen megdicsérte a királyleánykából, olaszrizlingből készült borokat, melyek igen nehezen termeszthető szőlőfajták, mégis remek borokat kóstolhatott belőlük. A zsűritag kiemelte, ebben az évben egyetlen hibás bor sem volt, amit a zsűrinek ki kellett volna zárnia. Mint elmondta, Magyarországon is változóan alakult a 2016-os évjárat. Voltak borvidékek, ahol nagyon jól sikerültek a borok, egyes helyeken viszont nem. Úgy érzi, a nagykárolyiak számára sikeres év volt a tavalyi.

A szombati mustrán 23 arany, 36 ezüst, valamint 44 bronz minősítést osztottak ki. A fehérborok közül a nagyaranyat a mezőfényi Májer István királyleányka bora kapta, melyre 18,90 pontot kapott. A vörösborok közül a nagykárolyi Pop Adrian borát minősítették a legjobbnak 19,10 ponttal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...