Minőségi szakképzésre törekszenek
Utoljára módositva: 2016-03-15 14:40:36

A legkorszerűbb technikával találkoznak azok, akik a Polipol Mobila Kft.-nél végzik szakmai gyakorlatukat. A cég jóvoltából az osztályteremben is megfelelő körülmények várják a diákokat.

 

Teljesen átalakult annak az osztályteremnek a képe, amelynek felújítási és berendezési költségeit a Polipol Mobila Kft. vállalta magára. Többek között ezért, illetve az elmúlt években oly remekül működtetett duális képzési modell sikeres alkalmazásáért is köszönetet mondott a cég képviselőinek Gindele Imre, a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum igazgatója azon a tegnapi alkalmon, amikor is hivatalosan is átadásra került az osztályterem.

Szükség lenne az oktatás széleskörű, ésszerű reformjára, hangzott el azon a sajtótájékoztatón

További két osztályterem hasonló jellegű átalakításáról szól a megegyezés a tanintézmény és a vállalat vezetői között, hangzott el a tegnapi sajtónyilvános rendezvényen. Az eredetileg sajtótájékoztatónak meghirdetett találkozó végül egyfajta kerekasztal-beszélgetéssé alakult, melyen a házigazda szerepét Gindele Imre és Mircea Terheş aligazgató töltötték be, de rajtuk kívül ott volt még Dan Brumboiu és Knecht Csaba, a Polipol Mobila Kft. képviselői, Kovács Jenő polgármester, Călin Durla megyei főtanfelügyelő, valamint Pataki Csaba szenátor is. Az oktatás, azon belül is a gyermekek létszámának csökkenése, mely maga után vonja a pedagógusok számának csökkentését is idővel, a minőségi szakképzés előtérbe helyezése, valamint a megfelelő elosztása az elméleti és a szakképzésben részesülő diákoknak — nagyjából ezek voltak a sarkalatos témái a találkozónak.

Gindele Imre elmondta, a jövőben korszerűsítésre, felújításra kerülő két osztályteremben azok a diákok tanulhatnak, akik a Polipolnál végzik a szakmai gyakorlatukat, így teljesítve ki azt a duális szakképzési modellt, amely példaértékűen működik Nagykárolyban. Természetesen ehhez komolyságra van szükség a vállalat részéről, de nemkülönben hiteles hozzáállás szükségeltetik a tanintézmény részéről is.

„Fontosnak tartottuk, hogy a diákok maguk állítsák össze a padokat, illetve hogy aktívan kivegyék a részüket az osztályterem szépítési munkálataiból. Meggyőződésünk, hogy jobban megvigyázzák majd, ha magukénak érzik mindezt” — fejtette ki Gindele, akinek szavait Dan Brumboiu, a Polipol vállalat igazgatója is megerősítette. Mindketten egyetértettek abban, hogy az építő jellegű együttműködésnek ösztönzőleg kellene hatnia a többi cégre, vállalkozásra is, hiszen hatékonyabban, operatívabban dolgozhatnak együtt, ha a sikereket együttesen érik el.

Călin Durla megyei főtanfelügyelő is egyetértett az elhangzottakkal. Elmondta, szerinte nem nekik kell feltalálniuk a spanyolviaszt, és mint kifejtette, leginkább azt tekinti fő feladatának, hogy a külföldön jól működő oktatási modellek hazai szintű alkalmazását előremozdítsa, a román törvények figyelembe vételével. A főtanfelügyelő kijelentette, szemléletváltozásra van szükség a szakképzéssel kapcsolatban, s valahogy azt kell megértetni a következő generációs gyermekek szüleivel, hogy megfelelő szakiskolába járatni a gyermeket azt jelenti, hogy esélyt adnak neki a megfelelő életkörülmények kialakításához.

Kovács Jenő polgármester szerint a diákok harminc százalékának kellene elméleti oktatásban részesülnie, míg a fennmaradó hetven százaléknak minőségi szakoktatásban kellene részesülnie. (Ez az arány jelenleg 50% – 50%, de a jövőben a technikai képzés várhatóan 55 százalékos lesz- egészítette ki Durla.)

„Nem zárulnak be az ajtók a szakképesített diákok előtt, hiszen aki leérettségizik a szakképzés három évét követően, még nyugodtan mehet egyetemre. Nem leszek népszerű ezzel az álláspontommal, de meggyőződésem, hogy csak azzal, hogy hangzatos névvel bíró szakosztályokat indítunk, ahova 3–4 gyermek iratkozik be, nem lehet sikert és eredményt felmutatni” — mondta.

A főtanfelügyelő egyetértett a polgármesterrel, viszont arra kérte, legyen egy kis türelemmel, hiszen nem lehet rövid idő alatt szemléletváltást elérni az embereknél. Mint mondta, könnyebb dolga van egy olyan polgármesternek, akinek a városában kevesebb a munkanélküli, mint egy olyannak, akinél az állástalanok aránya magas.

A résztvevők ezt követően átvonultak megtekinteni a felújított és felszerelt új osztálytermet, ahol a diákok kellemes körülmények között sajátíthatják el azon elméleti ismereteket, melyeket később, választott szakmájukban, a Polipolnál a gyakorlatban is hasznosíthatnak.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...