Mirandolina a szatmári színpadon
Utoljára módositva: 2014-01-31 10:29:03

Carlo Goldoni Mirandolina című megzenésített vígjátékának bemutatójára készül a Harag György Társulat. Az előadásról Csiki Zsoltot, a darab rendezőjét és díszlettervezőjét kérdeztük.

 

Csíki Zsolt

— Miért választotta ezt a darabot, mi az üzenete a mai nézők számára?

 

— A darabválasztás közös megegyezés volt a Harag György Társulat vezetőségével, ők mindenképpen szerettek volna egy commedia dell’arte-t is műsorra tűzni ebben az évadban. A Mirandolina bizonyult a tökéletes választásnak, hiszen ez a darab több is, kevesebb is, mint egy klasszikus commedia dell’arte: vannak benne commedia dell’arte-elemek, a dramaturgiai főszál mégis sokkal nagyobb mélységekig vezeti el az olvasót. A darab eleji könnyed szerelmi játszadozás egy adott pillanatban kegyetlen játszmává válik, ahol mindenki megsérülhet, sőt meg is sérül. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy annyira komédia ez is, amennyire a Csehov-darabokat is eredetileg komédiának szánta a szerző. Igyekszem használni a XX. századi vígjáték nagyon sok megoldását, mert nem csinálok korhű commedia dell’arte-formát, hanem azt átalakítva, aktualizálva a poénokat és a figurákat, a commedia dell’arte egy huszonegyedik századi verzióját igyekszem megteremteni, amibe beletartozik például az éneklés is. Számomra ez a darab arról szól, hogy mi, emberek, mennyire ki vagyunk téve érzelmeinknek, vágyainknak, s hogy bármennyire próbáljuk is elhitetni magunkkal, hogy képesek vagyunk uralni életünket, akármelyik pillanatban történhet valami, ami teljesen felkavarhatja nyugodt napjaink állóvizét. Ugyanakkor arról is szól, hogy milyen könnyen sértünk és sérülünk, s hogy mennyire vigyáznunk kell arra, hogy milyen érzelmi játszmákba megyünk bele, hiszen egyszerre válhatunk agresszorból áldozattá.

 

— Eddig minden ön által megrendezett darabnak a díszlettervezője is. Miért ragaszkodik ehhez a feladathoz is?

 

— A díszlettervezés nekem hobbim a színházcsináláson belül. A főiskolán kezdődött, mert ott a saját előadásainknak mi csináltuk meg a terét. Volt egy nagyon jó látványtervező tanárunk Marosvásárhelyen, Dobre-Kóthay Judit, aki megtanított, hogyan lehet nagyon markánsan térben gondolkodni. Az előadásaim nagyon vizuálisak. Nekem mindig a tér jelenik meg elsőnek, amikor hozzányúlok egy szöveghez. Ha nem látom rögtön térileg is, amit olvasok, akkor inkább félreteszem a darabot. Ez egy olyan szoros összefüggés lett a fejemben, hogy nem szeretnék egy tervezőt magam mellé, hiszen csak végrehajtóként tudnám őt kezelni és nem alkotótársként. Szerencsére jó műszaki szakemberek vannak a színháznál, akikkel közösen rajzoljuk meg műszakilag azt, amit én formailag korábban már elgondoltam.

 

— Ez egy zenés vígjáték lesz, ha jól tudom. Mesélne erről?

 

— Az előadás zenéjét egy nagyon fiatal alternatív zenekar, a DØTS szerezte. Sok dalt a szereplők monológjaiból alkottunk meg, ezeket a zenekar élőben fogja kísérni. Sőt, az előadásban végig jelen lévő hangulat-zenét is ők játsszák majd.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...