Mit tegyünk, ha telefonál a behajtó?
Utoljára módositva: 2019-09-27 13:20:03

Szatmáriak százai kapnak telefont adósságbehajtó cégektől, egy ügyvéddel arról beszélgettünk, eleget kell-e tenni azonnal annak, amit az ilyen hívások idején kérnek, s ezek egyáltalán jogosak-e.

Főleg mobiltelefonnal kapcsolatos szolgáltatásokhoz köthető befizetések elmaradása vagy felgyűlt közműtartozás esetén kapnak telefonra küldött írásos értesítőket vagy hívásokat az emberek, foglalta össze a behajtó cégektől érkező felszólítások útját Ressler Ştefan. Az ügyvéd elmondta, hogy sajnos virágkorukat élik Romániában a szolgáltatóktól a kintlevőségeket, tartozásokat vagy kisebb hiteleket potom áron átvállaló behajtó cégek, amelyek aztán saját embereik által, egész napos elfoglaltság gyanánt lassan összeszedik azokat az adósoktól. Ressler etikátlannak tartja az egész rendszer felépítését, hiszen van eset, amikor egy 400–500 lejes kintlevőséget több száz másikkal együtt egyenként 40–50 lejért vásárol meg egyetlen pakkban az adósságbehajtó, így felvetődik a kérdés, hogy ha tizedáron megéri behajtatni az összeget, mennyi lehet az adósság tényleges értéke.

Adatvédelem

Jogilag az ilyen jellegű tevékenység folytatása teljesen szabályos, mutatott rá az ügyvéd, az ügyet a polgári törvénykönyv szabályozza, kimondva: az adósnál lévő kintlevőségek szabadon átruházhatók az adós beleegyezése nélkül is. Kétségeket vethetne fel a szabályosságban az új adatvédelmi szabályozás, de mióta ez van érvényben, a szolgáltatói szerződéseket igyekeznek úgy megkötni, hogy az ügyfél aláírja azt is, hogy adatai kiadhatók harmadik félnek, így már nincs összeférhetetlenség.

500 helyett 55

Ha egy olyan országban élnénk, amelyik nem támogatja a fogyasztói társadalom kialakulását, és etikusan szeretne eljárni, amikor az ilyen behajtói tevékenységet szabályozza, fejtette ki Ressler, akkor lehetőséget adna arra, hogy a behajtó cég felé átadott adósság értékénél tíz százalékkal többért mentesülhessen az adós a kötelezettségei alól, tehát egy 50 lejért megvett 500 lejes adósság 55 lejért kiváltható legyen, ha a behajtói fázisba ér az ügye.

Hivatalos ügymenet

Ressler mindenesetre azt javasolja, hogy akinek behajtó céggel gyűlt meg a baja, és valós adósság van a nyakán, az ne várja meg, míg bíróságra kerül az ügy, mert mindig a peren kívüli megegyezés az olcsó, főleg a vesztes fél számára. Arra azonban figyelni kell, hogy a hivatalos megkeresés megtörténjék a behajtó cég részéről, a telefonhívás és az SMS nem ilyen. Ajánlott levélben szokták a hivatalos kommunikációt lefolytatni, figyelmeztet az ügyvéd, az adósságkezelésre minden esetben írásos felhatalmazása van a hitelező, szolgáltató cég részéről a behajtónak, ezt érdemes áttanulmányozni.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...