Módosult a diákok oltási kampánya
Utoljára módositva: 2014-10-22 18:21:51

Minden tanév elején az Egészségügyi Minisztérium megszervezi az iskolások kötelező oltási kampányát. Az eddigi rendszeren azonban nemrégiben módosítottak — tájékoztatott dr. Dragoş-Guran Dorina, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója.

 

Fontos lenne, hogy egy gyerek se maradjon ki az immunizálásból — hangsúlyozzák a szakemberek

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatójának közleményéből kiderül, hogy a hónap folyamán Szatmár megyében is az első osztályosok beoltásával kellene kezdődnie az immunizálásnak. A kisdiákoknak a születésük utáni második kanyaró, rózsahimlő, mumpsz elleni, kombinált RRO-vakcinát kellene megkapniuk. A szaktárca kérésére azonban az oltási kampányt januárra halasztották: az elsősök 2015. január 12–23. között kapják meg az oltást.

Novemberben azonban már a korábban meghirdetett menetrend szerint oltják be az előkészítősöket és a másodikosokat: 10–21. között a gyermekbénulás elleni vakcinát kapják meg a gyerekek. A polio-oltást egyébként az első életévükben négyszer kapták meg a gyerekek, de ahhoz, hogy azoknak a hatása fennmaradjon és stabilizálódjék, szükség van iskoláskorban az újraoltásra.

Decemberben a diftéria-tetanusz elleni vakcinával immunizálják a Szatmár megyei nyolcadikosokat és azokat a kilencedikeseket, akik az előző évben kimaradtak az oltáskampányból.

 

Erősen fertőző betegségek

 

A kanyaró erősen fertőző vírusos betegség, amely igen sok szenvedést okoz a beteg gyermeknek. Magas lázzal jár, amihez a légutak hurutos megbetegedése társul, köhögés, kötőhártya-gyulladás, bőrkiütés.

A fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) szintén nehéz lefolyású betegség. Megtámadja a nyálmirigyeket és a hasnyálmirigyet is, ezért utólag cukorbetegség alakulhat ki.

A rózsahimlő tulajdonképpen könnyű betegség, sokszor szinte észrevétlenül zajlik le. Csakhogy, erősen ragályos lévén, és mivel légúton terjed, a beteg könnyűszerrel terjeszti a vírusokat, és ha egy terhes nő megfertőződik, különösen a terhesség első harmadában, akkor a születendő gyermeknél súlyos fejlődési rendellenességek alakulnak ki. A fertőzés megelőzésének egyetlen módja a védőoltás.

A poliomielitisz (gyermekbénulás) a poliovírus által okozott fertőző és nagyon ragályos betegség. A betegség a piszkos kézről vagy tárgyról a szájon keresztül jut a szervezetbe. Egy heti lappangás után influenzához hasonló tünetek jelentkeznek, majd rövid javulás után következik a súlyos betegség. Mivel nem létezik olyan vírusellenes gyógyszer, amely képes lenne meggyógyítani a beteget, gyakorlatilag az egyetlen hatékony védekezési mód a polio-védőoltás.

A diftéria (torokgyík) és tetanusz elleni oltás szintén nagyon fontos. A diftéria baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó baktérium mérget termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. A diftéria okozta halál a szívizom károsodása, vagy a gége elzáródását követő fulladás miatt áll be.

A tetanusz (merevgörcs) szintén baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozású betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe, és ott úgyszintén mérget termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között.

 

Hamis információk

 

Sajnos, rengeteg hamis információ kering, főleg az interneten, hogy elbátortalanítsa a lakosságot. A napjainkban használt oltóanyagok tisztábbak, sokkal jobb minőségűek, mint régen, tehát még annál is ritkábban okoznak oltási reakciót. Még ha elő is fordul egy kis kellemetlenség az oltás következtében (2-3 napig a gyermeknek lehet hőemelkedése, esetleg bágyadtabb vagy nyűgösebb, mint máskor) — ezt nem is lehet összehasonlítani azzal a veszéllyel, amit az illető betegségek jelentenek, melyek ellen oltanak. Ha az oltási lefedettség teljesebb lett volna, nem robbantak volna ki járványok. Jó lenne tanulni az előző évek súlyos járványaiból: ne hagyjuk, hogy még egyszer ilyen megtörténjen. Bármilyen további információért az iskolaorvoshoz, illetve a családorvoshoz lehet fordulni.

 

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...