Módosult a választási törvény
Utoljára módositva: 2012-05-23 09:24:02

Megszavazta kedden a román képviselőház a parlamenti választási törvény módosítását, amelynek alapján már idén ősszel egyéni választókerületes, egyfordulós, többségi választási rendszerben választanák meg a kétkamarás román parlament tagjait.

Megszavazták a választási törvény módosítását

A jogszabály kedvezményes képviseletet biztosít a nemzeti kisebbségeknek a képviselőházban. A törvény értelmében minden egyéni választókerületből a legtöbb szavazatot összesítő jelölt jut a törvényhozásba. Rajtuk kívül minden olyan megyében, ahol valamely nemzeti kisebbség aránya eléri a helyi lakosság legalább hét százalékát, de a közösség egyik jelöltje sem nyert választókerületében, az érintett kisebbségnek hivatalból biztosítanak egy pluszhelyet a képviselőházban, amelyet a legjobban szereplő kisebbségi jelölt foglalhat el. A kedvezmény a szenátusra nem vonatkozik. Azok a nemzeti kisebbségek, amelyek egyetlen megyében sem érik el a hétszázalékos lakosságarányt, országos szinten egy mandátumra jogosultak a bukaresti képviselőházban. A törvénymódosítást a Bukarestben kormányzó szociálliberális szövetség (USL) társelnökei, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke terjesztették elő. A tervezetet a szenátus már korábban megszavazta.

A képviselőház kedden 180 szavazattal, 30 ellenében és 26 tartózkodás mellett fogadta el a többségi választási rendszerre való áttérést. A törvényt az USL, a függetlenek és a nem magyar nemzeti kisebbségek szavazataival fogadták el. A Traian Basescu államfőhöz közeli, ellenzékbe került Demokrata Liberális Párt (PDL) ellene szavazott, arra hivatkozva, hogy a választási törvény ellentmond a 2009-es népszavazás eredményének, amely az egykamarás parlamentre való áttérésről és a parlament létszámának 300 főre való csökkentéséről döntött.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői tartózkodtak. A törvény vitája során Kelemen Hunor pártelnök kijelentette: az RMDSZ nem támogatja az arányos képviselet feladását, akkor sem, ha a kormánytöbbség a magyar közösség esetében, figyelemre méltó gesztussal, a kedvezményes képviselet bevezetésével, valamelyest korrigálja a rendszer hibáit. Az RMDSZ elnöke elismerte, hogy ez a rendszer stabil kormánytöbbséget eredményez, csakhogy szerinte az nem igazságos, hogy a választók egy harmadának támogatását élvező párt a megszerezze a parlamenti helyek két harmadát, miközben azok, akik a vesztesekre szavaztak, képviselet nélkül maradnak.

A választási törvény módosítása ellen civil szervezetek tagjai tüntettek a bukaresti parlament erkélyén a vita során. Álláspontjuk szerint egy ilyen horderejű törvényt nem lett volna szabad társadalmi vita nélkül, választási évben, fél évvel a voksolás előtt elfogadni.

Az új választási rendszer akkor lép életbe Romániában, ha Traian Basescu államfő kihirdeti a képviselőházban kedden elfogadott törvényt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...