Moldovából hoznának munkásokat Mezőfényre
Utoljára módositva: 2018-07-17 08:53:46

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány megyei szinten, s ez a jelenség minden szakmában érzékelhető, legyen szó akár szellemi, akár fizikai munkáról.

Évek óta kongatják a vészharangot a nagyobb rálátással rendelkező cégek, így például a Nagykároly és Mezőfény között elterülő Polipol Mobila bútorgyár vezetői is. A cég együttműködve a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceummal a duális képzés nyújtotta lehetőségeket kihasználva évek óta komoly pénzeket fordít arra, hogy megfelelő munkaerőt képezzen.

A Polipol Mobila Kft. két helyi vezetője — Dan Brumboiu és Knecht Csaba — a fiatalok itthon tartása céljából hetekkel ezelőtt egyeztetésre hívta össze a környező települések polgármestereit, illetve Pataki Csaba megyei tanácselnököt, Călin Durla főtanfelügyelőt, valamint Darius Filip prefektust.

A többórás egyeztetés során a kerekasztal-beszélgetés résztvevői próbálták behatárolni az elvándorlás pontos okait, egyúttal keresve annak a lehetőségét is, hogyan lehetne mindezt leállítani. Dan Brumboiu igazgató elmondása szerint vállalatuk több szempontból is vizsgálja a statisztikai adatokat, amiket egy profi cég készít számukra. Kiemelte, hogy a román munkaerőviszonyokra vonatkozó mutatók romlása miatt kevesebb az országba befektetési céllal érkező cégek száma, a munkaerő képzésére fordított tőke ugyanis nem térül meg a folyamatos fluktuáció miatt, s ez igencsak negatívan hat a külföldi befektetők vállalkozói kedvére.

A kivándorlás okait boncolgatva a jelenlévők a májusi egyeztetésen a következő okokat emelték ki: rossz kereseti lehetőség, az egészségügyi ellátás alacsony színvonala, politikai instabilitás. Az egyeztetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy versenyképes ajánlatot kell tenniük a munkaképes fiataloknak, hogy megérje nekik itthon maradni.

A helyzet május óta nem javult. Sőt, romlott. A Polipol vezetői megerősítették azt a sajtóban megjelent hírt, hogy a Moldovai Köztársaságból vagy Ukrajnából szeretnének munkaerőt hozni, hiszen 300 személyre lenne szükségük a cég megfelelő működéséhez.

„Elsősorban kárpitosokra és varrónőkre lenne szükségünk, és hiába minden próbálkozásunk, egyelőre semmi remény arra, hogy helyi vagy akár megyei, országos szintről pótolni tudjuk ezt a hiányt. Nem maradt más lehetőségünk, mint külföldről behozni munkaerőt. Magyarország vagy a nyugatibb országok kiesnek, hiszen ott magasabb a bérezés, így maradt a Moldovai Köztársaság, esetleg Ukrajna. Moldova egyszerűbb lenne, mivel ott sok a kettős, román-moldovai állampolgár, így közülük szeretnénk munkaerőt toborozni. Bulgáriából nem hoznánk embereket, inkább Oroszország, Ukrajna, esetleg Fehéroroszország irányában mozognánk, bár ez utóbbi már igencsak távoli lenne. Jelenleg moldovaiakkal tárgyalunk. Felvettük a kapcsolatot munkaerő-toborzással foglalkozó céggel, és várhatóan év végén, jövő évtől érkezhet hozzánk a behozott munkaerő” — nyilatkozta Knecht Csaba igazgató.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...