Moldovából hoznának munkásokat Mezőfényre
Utoljára módositva: 2018-07-17 08:53:46

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány megyei szinten, s ez a jelenség minden szakmában érzékelhető, legyen szó akár szellemi, akár fizikai munkáról.

Évek óta kongatják a vészharangot a nagyobb rálátással rendelkező cégek, így például a Nagykároly és Mezőfény között elterülő Polipol Mobila bútorgyár vezetői is. A cég együttműködve a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceummal a duális képzés nyújtotta lehetőségeket kihasználva évek óta komoly pénzeket fordít arra, hogy megfelelő munkaerőt képezzen.

A Polipol Mobila Kft. két helyi vezetője — Dan Brumboiu és Knecht Csaba — a fiatalok itthon tartása céljából hetekkel ezelőtt egyeztetésre hívta össze a környező települések polgármestereit, illetve Pataki Csaba megyei tanácselnököt, Călin Durla főtanfelügyelőt, valamint Darius Filip prefektust.

A többórás egyeztetés során a kerekasztal-beszélgetés résztvevői próbálták behatárolni az elvándorlás pontos okait, egyúttal keresve annak a lehetőségét is, hogyan lehetne mindezt leállítani. Dan Brumboiu igazgató elmondása szerint vállalatuk több szempontból is vizsgálja a statisztikai adatokat, amiket egy profi cég készít számukra. Kiemelte, hogy a román munkaerőviszonyokra vonatkozó mutatók romlása miatt kevesebb az országba befektetési céllal érkező cégek száma, a munkaerő képzésére fordított tőke ugyanis nem térül meg a folyamatos fluktuáció miatt, s ez igencsak negatívan hat a külföldi befektetők vállalkozói kedvére.

A kivándorlás okait boncolgatva a jelenlévők a májusi egyeztetésen a következő okokat emelték ki: rossz kereseti lehetőség, az egészségügyi ellátás alacsony színvonala, politikai instabilitás. Az egyeztetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy versenyképes ajánlatot kell tenniük a munkaképes fiataloknak, hogy megérje nekik itthon maradni.

A helyzet május óta nem javult. Sőt, romlott. A Polipol vezetői megerősítették azt a sajtóban megjelent hírt, hogy a Moldovai Köztársaságból vagy Ukrajnából szeretnének munkaerőt hozni, hiszen 300 személyre lenne szükségük a cég megfelelő működéséhez.

„Elsősorban kárpitosokra és varrónőkre lenne szükségünk, és hiába minden próbálkozásunk, egyelőre semmi remény arra, hogy helyi vagy akár megyei, országos szintről pótolni tudjuk ezt a hiányt. Nem maradt más lehetőségünk, mint külföldről behozni munkaerőt. Magyarország vagy a nyugatibb országok kiesnek, hiszen ott magasabb a bérezés, így maradt a Moldovai Köztársaság, esetleg Ukrajna. Moldova egyszerűbb lenne, mivel ott sok a kettős, román-moldovai állampolgár, így közülük szeretnénk munkaerőt toborozni. Bulgáriából nem hoznánk embereket, inkább Oroszország, Ukrajna, esetleg Fehéroroszország irányában mozognánk, bár ez utóbbi már igencsak távoli lenne. Jelenleg moldovaiakkal tárgyalunk. Felvettük a kapcsolatot munkaerő-toborzással foglalkozó céggel, és várhatóan év végén, jövő évtől érkezhet hozzánk a behozott munkaerő” — nyilatkozta Knecht Csaba igazgató.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...