Moldovából hoznának munkásokat Mezőfényre
Utoljára módositva: 2018-07-17 08:53:46

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány megyei szinten, s ez a jelenség minden szakmában érzékelhető, legyen szó akár szellemi, akár fizikai munkáról.

Évek óta kongatják a vészharangot a nagyobb rálátással rendelkező cégek, így például a Nagykároly és Mezőfény között elterülő Polipol Mobila bútorgyár vezetői is. A cég együttműködve a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceummal a duális képzés nyújtotta lehetőségeket kihasználva évek óta komoly pénzeket fordít arra, hogy megfelelő munkaerőt képezzen.

A Polipol Mobila Kft. két helyi vezetője — Dan Brumboiu és Knecht Csaba — a fiatalok itthon tartása céljából hetekkel ezelőtt egyeztetésre hívta össze a környező települések polgármestereit, illetve Pataki Csaba megyei tanácselnököt, Călin Durla főtanfelügyelőt, valamint Darius Filip prefektust.

A többórás egyeztetés során a kerekasztal-beszélgetés résztvevői próbálták behatárolni az elvándorlás pontos okait, egyúttal keresve annak a lehetőségét is, hogyan lehetne mindezt leállítani. Dan Brumboiu igazgató elmondása szerint vállalatuk több szempontból is vizsgálja a statisztikai adatokat, amiket egy profi cég készít számukra. Kiemelte, hogy a román munkaerőviszonyokra vonatkozó mutatók romlása miatt kevesebb az országba befektetési céllal érkező cégek száma, a munkaerő képzésére fordított tőke ugyanis nem térül meg a folyamatos fluktuáció miatt, s ez igencsak negatívan hat a külföldi befektetők vállalkozói kedvére.

A kivándorlás okait boncolgatva a jelenlévők a májusi egyeztetésen a következő okokat emelték ki: rossz kereseti lehetőség, az egészségügyi ellátás alacsony színvonala, politikai instabilitás. Az egyeztetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy versenyképes ajánlatot kell tenniük a munkaképes fiataloknak, hogy megérje nekik itthon maradni.

A helyzet május óta nem javult. Sőt, romlott. A Polipol vezetői megerősítették azt a sajtóban megjelent hírt, hogy a Moldovai Köztársaságból vagy Ukrajnából szeretnének munkaerőt hozni, hiszen 300 személyre lenne szükségük a cég megfelelő működéséhez.

„Elsősorban kárpitosokra és varrónőkre lenne szükségünk, és hiába minden próbálkozásunk, egyelőre semmi remény arra, hogy helyi vagy akár megyei, országos szintről pótolni tudjuk ezt a hiányt. Nem maradt más lehetőségünk, mint külföldről behozni munkaerőt. Magyarország vagy a nyugatibb országok kiesnek, hiszen ott magasabb a bérezés, így maradt a Moldovai Köztársaság, esetleg Ukrajna. Moldova egyszerűbb lenne, mivel ott sok a kettős, román-moldovai állampolgár, így közülük szeretnénk munkaerőt toborozni. Bulgáriából nem hoznánk embereket, inkább Oroszország, Ukrajna, esetleg Fehéroroszország irányában mozognánk, bár ez utóbbi már igencsak távoli lenne. Jelenleg moldovaiakkal tárgyalunk. Felvettük a kapcsolatot munkaerő-toborzással foglalkozó céggel, és várhatóan év végén, jövő évtől érkezhet hozzánk a behozott munkaerő” — nyilatkozta Knecht Csaba igazgató.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...