Most a pedagógusokon volt a sor
Utoljára módositva: 2019-07-18 09:26:19

Megrendezték az országos tanári versenyvizsgát: Románia-szerte közel 28 ezer, Szatmár megyében kevesebb mint négyszáz oktató foghatott neki tegnap a feladatlap kidolgozásának.

Szerda délelőtt a pedagógusokon volt a sor, hogy bizonyítsanak: ekkor rendezték meg ugyanis az oktatók országos versenyvizsgáját. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint a 85 kijelölt vizsgaközpontba 27 724 pedagógust vártak — ennyien jelentkeztek a megmérettetésre, 154 különböző tantárgyból. A vizsgázók közül egyébként 4740-en frissen végzettek. Mint megtudtuk, országszerte 4319 végleges katedrát lehet elfoglalni a versenyvizsgák nyomán, ezek közül 3091 helyet vidéken, 1228-at városon hirdettek meg.

Szatmár megyében idén is két központban rendezték meg az írásbeli vizsgát: a tanárok és mesterek a Mihai Eminescu Főgimnáziumban írták meg dolgozataikat, míg az óvodapedagógusokat és tanítókat a Grigore Moisil Általános Iskolába várták. A tanfelügyelőség közlése szerint 383 pedagógus jelentkezett a versenyvizsgára, akik, ha sikeresek, a következő helyek közül választhatnak: 57 végleges katedra, 304 helyettesítői katedra és 1070 hiányos katedra.

A versenyvizsgára jelentkezett oktatóknak legkésőbb reggel kilencig kellett elfoglalniuk a helyeiket a kijelölt vizsgatermekben, ahová csak a személyi igazolványuk felmutatásával mehettek be. Az írásbeli feladatlapot kevéssel 10 óra után kapták kézhez, a tételsorok kidolgozására pedig négy óra állt a rendelkezésükre. Csakúgy, mint olyan más országos vizsgák során, mint a nyolcadikosok felmérése vagy az érettségi, itt is csak kéken író tollal dolgozhattak, illetve a rajzok és grafikonok elkészítéséhez fekete ceruzát használhattak. A vizsgáról audio-video felvétel készült.

Természetesen az oktatók sem vihettek be a vizsgaterembe könyveket, füzeteket, mobiltelefont vagy egyéb, csalásra is felhasználható tárgyat. Még karórát sem viselhettek a pedagógusok, mivel a szabályzat értelmében a felvigyázók nem képesítettek arra, hogy megkülönböztessék a hagyományos órákat az okosóráktól, amelyek lehetőséget biztosíthatnak akár a csalásra, hanem a termekben kifüggesztett faliórára pillanthattak fel vizsga közben a tanárok.

A megmérettetés első eredményeit július 23-án függesztik ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen, de megtekinthetők lesznek a titularizare.edu.ro oldalon is. Azok, akik elégedetlenek a jegyükkel, óvást nyújthatnak be a jegyek kifüggesztésének napján és másnap, július 24-én délután három óráig. A végső eredményeket a dolgozatok újrajavítását követően, július 30-án teszik közzé.

Ahhoz, hogy valaki címzetes katedrát foglalhasson el, legkevesebb 7-es jegyet kell kapnia a dolgozatára, és a tanév folyamán lezajlott gyakorlati próbákon kapott értékelése sem lehet ennél kisebb. Helyettesítő tanárként, ideiglenes katedrát legkevesebb 5-ös átlaggal lehet elfoglalni. A sikeresen vizsgázó oktatók leosztására nyílt meghallgatáson kerül sor, a helyettesítő tanári helyekre július 31-én, míg a címzetes katedrákra augusztus elsején.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...