Most a pedagógusokon volt a sor
Utoljára módositva: 2019-07-18 09:26:19

Megrendezték az országos tanári versenyvizsgát: Románia-szerte közel 28 ezer, Szatmár megyében kevesebb mint négyszáz oktató foghatott neki tegnap a feladatlap kidolgozásának.

Szerda délelőtt a pedagógusokon volt a sor, hogy bizonyítsanak: ekkor rendezték meg ugyanis az oktatók országos versenyvizsgáját. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint a 85 kijelölt vizsgaközpontba 27 724 pedagógust vártak — ennyien jelentkeztek a megmérettetésre, 154 különböző tantárgyból. A vizsgázók közül egyébként 4740-en frissen végzettek. Mint megtudtuk, országszerte 4319 végleges katedrát lehet elfoglalni a versenyvizsgák nyomán, ezek közül 3091 helyet vidéken, 1228-at városon hirdettek meg.

Szatmár megyében idén is két központban rendezték meg az írásbeli vizsgát: a tanárok és mesterek a Mihai Eminescu Főgimnáziumban írták meg dolgozataikat, míg az óvodapedagógusokat és tanítókat a Grigore Moisil Általános Iskolába várták. A tanfelügyelőség közlése szerint 383 pedagógus jelentkezett a versenyvizsgára, akik, ha sikeresek, a következő helyek közül választhatnak: 57 végleges katedra, 304 helyettesítői katedra és 1070 hiányos katedra.

A versenyvizsgára jelentkezett oktatóknak legkésőbb reggel kilencig kellett elfoglalniuk a helyeiket a kijelölt vizsgatermekben, ahová csak a személyi igazolványuk felmutatásával mehettek be. Az írásbeli feladatlapot kevéssel 10 óra után kapták kézhez, a tételsorok kidolgozására pedig négy óra állt a rendelkezésükre. Csakúgy, mint olyan más országos vizsgák során, mint a nyolcadikosok felmérése vagy az érettségi, itt is csak kéken író tollal dolgozhattak, illetve a rajzok és grafikonok elkészítéséhez fekete ceruzát használhattak. A vizsgáról audio-video felvétel készült.

Természetesen az oktatók sem vihettek be a vizsgaterembe könyveket, füzeteket, mobiltelefont vagy egyéb, csalásra is felhasználható tárgyat. Még karórát sem viselhettek a pedagógusok, mivel a szabályzat értelmében a felvigyázók nem képesítettek arra, hogy megkülönböztessék a hagyományos órákat az okosóráktól, amelyek lehetőséget biztosíthatnak akár a csalásra, hanem a termekben kifüggesztett faliórára pillanthattak fel vizsga közben a tanárok.

A megmérettetés első eredményeit július 23-án függesztik ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen, de megtekinthetők lesznek a titularizare.edu.ro oldalon is. Azok, akik elégedetlenek a jegyükkel, óvást nyújthatnak be a jegyek kifüggesztésének napján és másnap, július 24-én délután három óráig. A végső eredményeket a dolgozatok újrajavítását követően, július 30-án teszik közzé.

Ahhoz, hogy valaki címzetes katedrát foglalhasson el, legkevesebb 7-es jegyet kell kapnia a dolgozatára, és a tanév folyamán lezajlott gyakorlati próbákon kapott értékelése sem lehet ennél kisebb. Helyettesítő tanárként, ideiglenes katedrát legkevesebb 5-ös átlaggal lehet elfoglalni. A sikeresen vizsgázó oktatók leosztására nyílt meghallgatáson kerül sor, a helyettesítő tanári helyekre július 31-én, míg a címzetes katedrákra augusztus elsején.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...