MÖT: Fontos a jó kommunikáció
Utoljára módositva: 2014-02-07 20:34:54

A májusi európai parlamenti választásokon való minél jobb szereplés, illetve a két évvel későbbi önkormányzati választások kérdése is szóba került az RMDSZ tegnapi MÖT-ülésén.

 

A Károlyi-kastélyban tartották meg az RMDSZ Megyei Önkormányzati Tanácsának ülését

Közel két órán keresztül zajlott tegnap délután az RMDSZ Megyei Önkormányzati Tanácsának (MÖT) ülése. A tanácskozás előterében a májusi EP-választásokra való felkészülés állt, de ezenkívül még több fontos témát is érintettek a mikrofon mögé lépő politikusok.

Az eseményen jelen volt Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő, illetve Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének EP-jelöltje is. Mindketten felszólaltak a gyűlésen. Winkler Gyula azt emelte ki, hogy mennyire fontos a folyamatos brüsszeli jelenlét, annál is inkább, mert az elkövetkező hétéves időszakra vonatkozó költségek elosztása hamarosan napirendre kerül, s amennyiben nem rendelkezünk megfelelő érdekképviselettel, könnyen kimaradhatunk. Kiemelten beszélt az agrárágazat támogatásáról, valamint arról, hogy végre beérett az Unió arra is, hogy az egymással szövetségben lévő 28 tagország szerteágazó érdekeit végre összhangba hozza egymással. Románia megérett a schengeni csatlakozásra, ennek az ügynek a további mozgatását, valamint az uniós kisebbségpolitika magasabb szakaszba emelését is prioritásként emlegette.

Hegedüs Csilla, aki most első ízben méreti meg magát mint EP-képviselő, elmondta, amennyiben sikerül bejutnia a brüsszeli uniós döntéshozók közé, elsősorban a műemlék épületek felújítását célzó uniós pénzek lehívásában igyekszik segítséget nyújtani.

MÖT-elnökként, ugyanakkor polgármesterként Kovács Jenő, Nagykároly elöljárója szólalt fel, aki három komoly problémát emelt ki. Ezek: az Apaserv Rt. Masterplanjának kétségessé vált sorsa, a Megyei Tanács büdzséjének véleménye szerinti átgondolatlan elosztása, valamint a felemelt osztálylétszámok miatti iskolai osztályösszevonások problematikája. Jelen volt az eseményen Csóka Tibor, a Szilágy megyei Országos Önkormányzati Tanács elnökségi tagja, aki arról beszélt Kovácsnak, hogy náluk nem foglalkoztak az osztályösszevonással. Kovács ennek kapcsán tette fel a kérdést: kinek az érdekeit képviselik a Megyei Tanfelügyelőségen? A bukarestiekét vagy a Szatmár megyeiekét? Pataki Csaba szenátor, válaszolva erre a felvetésre, elmondta, hogy ő és Kereskényi Gábor képviselő már többször személyesen Victor Pontától kérték a megyei főtanfelügyelő leváltását, egyelőre sikertelenül. Az Apaserv projektjéről annyit mondott, hogy a vízszolgáltató vállalat igazgatótanácsából az RMDSZ emberei kiszálltak, a projekt koordinálásából úgyszintén. A projekt lebonyolítását leginkább a polgármester Dorel Coica és a Megyei Tanács alelnöke, Mircea Govor közötti nézeteltérések akadályozzák. A Megyei Tanács pénzelosztásával kapcsolatban Pataki Csaba megyei RMDSZ-elnök úgy fogalmazott: „Jogilag Szatmár megyének nincs költségvetése”. Előrebocsátotta, hogy az RMDSZ-frakció egy működési szabály-módosítás benyújtására készül, hátha ezzel sikerül normális mederbe terelni a munkát megyei szinten.

 

Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati főtitkárhelyettese a polgármesterek és a szervezet közötti minél hatékonyabb információáramlás fontosságát sürgette, valamint egy olyan dokumentum megszövegezését, mely az RMDSZ Apaserv Rt. Masterplanjában való kezdeti részvételét mutatja be, majd kronológiai sorrendet követve rámutat, hogy az esetleges kudarcban a szövetségnek nincs szerepe.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...