MÖT: Fontos a jó kommunikáció
Utoljára módositva: 2014-02-07 20:34:54

A májusi európai parlamenti választásokon való minél jobb szereplés, illetve a két évvel későbbi önkormányzati választások kérdése is szóba került az RMDSZ tegnapi MÖT-ülésén.

 

A Károlyi-kastélyban tartották meg az RMDSZ Megyei Önkormányzati Tanácsának ülését

Közel két órán keresztül zajlott tegnap délután az RMDSZ Megyei Önkormányzati Tanácsának (MÖT) ülése. A tanácskozás előterében a májusi EP-választásokra való felkészülés állt, de ezenkívül még több fontos témát is érintettek a mikrofon mögé lépő politikusok.

Az eseményen jelen volt Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő, illetve Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének EP-jelöltje is. Mindketten felszólaltak a gyűlésen. Winkler Gyula azt emelte ki, hogy mennyire fontos a folyamatos brüsszeli jelenlét, annál is inkább, mert az elkövetkező hétéves időszakra vonatkozó költségek elosztása hamarosan napirendre kerül, s amennyiben nem rendelkezünk megfelelő érdekképviselettel, könnyen kimaradhatunk. Kiemelten beszélt az agrárágazat támogatásáról, valamint arról, hogy végre beérett az Unió arra is, hogy az egymással szövetségben lévő 28 tagország szerteágazó érdekeit végre összhangba hozza egymással. Románia megérett a schengeni csatlakozásra, ennek az ügynek a további mozgatását, valamint az uniós kisebbségpolitika magasabb szakaszba emelését is prioritásként emlegette.

Hegedüs Csilla, aki most első ízben méreti meg magát mint EP-képviselő, elmondta, amennyiben sikerül bejutnia a brüsszeli uniós döntéshozók közé, elsősorban a műemlék épületek felújítását célzó uniós pénzek lehívásában igyekszik segítséget nyújtani.

MÖT-elnökként, ugyanakkor polgármesterként Kovács Jenő, Nagykároly elöljárója szólalt fel, aki három komoly problémát emelt ki. Ezek: az Apaserv Rt. Masterplanjának kétségessé vált sorsa, a Megyei Tanács büdzséjének véleménye szerinti átgondolatlan elosztása, valamint a felemelt osztálylétszámok miatti iskolai osztályösszevonások problematikája. Jelen volt az eseményen Csóka Tibor, a Szilágy megyei Országos Önkormányzati Tanács elnökségi tagja, aki arról beszélt Kovácsnak, hogy náluk nem foglalkoztak az osztályösszevonással. Kovács ennek kapcsán tette fel a kérdést: kinek az érdekeit képviselik a Megyei Tanfelügyelőségen? A bukarestiekét vagy a Szatmár megyeiekét? Pataki Csaba szenátor, válaszolva erre a felvetésre, elmondta, hogy ő és Kereskényi Gábor képviselő már többször személyesen Victor Pontától kérték a megyei főtanfelügyelő leváltását, egyelőre sikertelenül. Az Apaserv projektjéről annyit mondott, hogy a vízszolgáltató vállalat igazgatótanácsából az RMDSZ emberei kiszálltak, a projekt koordinálásából úgyszintén. A projekt lebonyolítását leginkább a polgármester Dorel Coica és a Megyei Tanács alelnöke, Mircea Govor közötti nézeteltérések akadályozzák. A Megyei Tanács pénzelosztásával kapcsolatban Pataki Csaba megyei RMDSZ-elnök úgy fogalmazott: „Jogilag Szatmár megyének nincs költségvetése”. Előrebocsátotta, hogy az RMDSZ-frakció egy működési szabály-módosítás benyújtására készül, hátha ezzel sikerül normális mederbe terelni a munkát megyei szinten.

 

Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati főtitkárhelyettese a polgármesterek és a szervezet közötti minél hatékonyabb információáramlás fontosságát sürgette, valamint egy olyan dokumentum megszövegezését, mely az RMDSZ Apaserv Rt. Masterplanjában való kezdeti részvételét mutatja be, majd kronológiai sorrendet követve rámutat, hogy az esetleges kudarcban a szövetségnek nincs szerepe.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...