MÖT: Fontos a jó kommunikáció
Utoljára módositva: 2014-02-07 20:34:54

A májusi európai parlamenti választásokon való minél jobb szereplés, illetve a két évvel későbbi önkormányzati választások kérdése is szóba került az RMDSZ tegnapi MÖT-ülésén.

 

A Károlyi-kastélyban tartották meg az RMDSZ Megyei Önkormányzati Tanácsának ülését

Közel két órán keresztül zajlott tegnap délután az RMDSZ Megyei Önkormányzati Tanácsának (MÖT) ülése. A tanácskozás előterében a májusi EP-választásokra való felkészülés állt, de ezenkívül még több fontos témát is érintettek a mikrofon mögé lépő politikusok.

Az eseményen jelen volt Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő, illetve Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének EP-jelöltje is. Mindketten felszólaltak a gyűlésen. Winkler Gyula azt emelte ki, hogy mennyire fontos a folyamatos brüsszeli jelenlét, annál is inkább, mert az elkövetkező hétéves időszakra vonatkozó költségek elosztása hamarosan napirendre kerül, s amennyiben nem rendelkezünk megfelelő érdekképviselettel, könnyen kimaradhatunk. Kiemelten beszélt az agrárágazat támogatásáról, valamint arról, hogy végre beérett az Unió arra is, hogy az egymással szövetségben lévő 28 tagország szerteágazó érdekeit végre összhangba hozza egymással. Románia megérett a schengeni csatlakozásra, ennek az ügynek a további mozgatását, valamint az uniós kisebbségpolitika magasabb szakaszba emelését is prioritásként emlegette.

Hegedüs Csilla, aki most első ízben méreti meg magát mint EP-képviselő, elmondta, amennyiben sikerül bejutnia a brüsszeli uniós döntéshozók közé, elsősorban a műemlék épületek felújítását célzó uniós pénzek lehívásában igyekszik segítséget nyújtani.

MÖT-elnökként, ugyanakkor polgármesterként Kovács Jenő, Nagykároly elöljárója szólalt fel, aki három komoly problémát emelt ki. Ezek: az Apaserv Rt. Masterplanjának kétségessé vált sorsa, a Megyei Tanács büdzséjének véleménye szerinti átgondolatlan elosztása, valamint a felemelt osztálylétszámok miatti iskolai osztályösszevonások problematikája. Jelen volt az eseményen Csóka Tibor, a Szilágy megyei Országos Önkormányzati Tanács elnökségi tagja, aki arról beszélt Kovácsnak, hogy náluk nem foglalkoztak az osztályösszevonással. Kovács ennek kapcsán tette fel a kérdést: kinek az érdekeit képviselik a Megyei Tanfelügyelőségen? A bukarestiekét vagy a Szatmár megyeiekét? Pataki Csaba szenátor, válaszolva erre a felvetésre, elmondta, hogy ő és Kereskényi Gábor képviselő már többször személyesen Victor Pontától kérték a megyei főtanfelügyelő leváltását, egyelőre sikertelenül. Az Apaserv projektjéről annyit mondott, hogy a vízszolgáltató vállalat igazgatótanácsából az RMDSZ emberei kiszálltak, a projekt koordinálásából úgyszintén. A projekt lebonyolítását leginkább a polgármester Dorel Coica és a Megyei Tanács alelnöke, Mircea Govor közötti nézeteltérések akadályozzák. A Megyei Tanács pénzelosztásával kapcsolatban Pataki Csaba megyei RMDSZ-elnök úgy fogalmazott: „Jogilag Szatmár megyének nincs költségvetése”. Előrebocsátotta, hogy az RMDSZ-frakció egy működési szabály-módosítás benyújtására készül, hátha ezzel sikerül normális mederbe terelni a munkát megyei szinten.

 

Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati főtitkárhelyettese a polgármesterek és a szervezet közötti minél hatékonyabb információáramlás fontosságát sürgette, valamint egy olyan dokumentum megszövegezését, mely az RMDSZ Apaserv Rt. Masterplanjában való kezdeti részvételét mutatja be, majd kronológiai sorrendet követve rámutat, hogy az esetleges kudarcban a szövetségnek nincs szerepe.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...