Motorozás autóvezetői engedéllyel
Utoljára módositva: 2019-05-16 09:22:06

Ha a parlament elfogadja, motorra lehet majd ülni B-kategóriás jogosítvánnyal is; közlekedési szakemberek és vezetési oktatók szerint is jótékony lehet a négy helyett két keréken közlekedés.

A közúti közlekedés szabályait módosítanák egy, a szenátusban kidolgozott és a kormány elé véleményezés céljából átküldött törvénymódosító javaslattal, amely szerint meg kellene engedni, hogy a személyautó-vezetésre feljogosító, B jelű jogosítvánnyal el lehessen vezetni A1-kategóriájú motorkerékpárokat is. Az A1-kategóriába a 125 köbcentinél kisebb hengerűrtartalmú és 14 lóerőnél gyengébb kismotorok tartoznak. A tervezetben feltételként szerepel a 24 éves alsó korhatár és a kétévesnél nagyobb tapasztalat.

Forgalomcsökkenés

Az előterjesztők azzal indokolják a módosítás bevezetését, hogy több kétkerekű jármű használatával enyhülne a forgalmi nyomás a sűrűn lakott településeken, ezt a véleményt Szatmárnémetiben is osztják. Madarász Csaba, a First Drive autósiskola vezetője szerint ha sok sofőr él majd a lehetőséggel, és — legalább a nyári időszakban — négy kerékről kettőre vált, érezhető lesz a változás jótékony hatása. Madarász szerint enyhülne a város utcáira nehezedő forgalmi nyomás, az új közlekedési forma orvosolná az akut parkolóhiányt, és a környezetszennyezés is csökkenne. Az oktató ugyanakkor elismeri, hogy Szatmárnémetiben és a megyében nincs túl nagy kultúrája a motorozásnak; aki a kétkerekű járművet használja, az kevésbé teszi praktikumból, mintsem hobbiból, a motorosok inkább kedvtelésből pattannak nyeregbe, a motorral való munkába járás, mindennapos közlekedés nincs elterjedve. Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy anyagilag is megterhelő autó mellett motorkerékpárt is fenntartani, a másik pedig, hogy eddig B-kategóriájú jogosítvánnyal csak az AM-kategóriába tartozó gyenge, lassú és egyszemélyes mopedeket lehetett vezetni a közutakon. Madarász szerint a forgalmi torlódástól szabadulni akaróknak mindenképpen jól jön, ha elfogadják a megengedőbb új szabályt, és nem csupán az autósok, hanem minden közlekedő ember számára jól jönne, ha többen járnának motorral. Az erősebb és gyorsabb motorral már Szatmárnémeti vonzáskörzetébe tartozó településekről is komfortosabb lenne bejárni, mint a kisebb mopeddel, Erdőd, Mikola, Pusztadaróc és Szatmárudvari is elérhetőbb távolságra kerülne.

Egyelőre csak tervezet

A közúti közlekedés számára pozitívnak mutatkozó változás érvénybe lépésére még várni kell, ez akkor történik meg, ha az előkészítő lépések megtételét követően a szenátus, majd a képviselőház is elfogadja, az államfő is aláírja, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...