Mozgalmas hétvége a Kossuth-kertben
Utoljára módositva: 2019-05-19 20:40:39

Összességében véve harminchárom órányi elfoglaltságot kínált a szatmárnémeti Kossuth-kertbe kilátogatóknak a tegnap este véget ért, háromnapos Családi Hétvége és Gyermeknap. Hagyomány és kortárs, gyerek és felnőtt, séta és tánc egymásra talált a rendezvényen.

Az év eddigi legmozgalmasabb Szatmár megyei eseménye zajlott az elmúlt hét végén a szatmárnémeti Kossuth-kertben, a tizennegyedik Családi Hétvége és Gyermeknap kicsiket és nagyokat egyaránt kicsalt az árnyas fák alá. Több mint húsz néptánccsoport felvonultatásával, a Jeles Piros Pünkösd Napján táncgálával kezdődtek péntek délután a programok, ami után már nem volt megállás, estig pezsgett a rendezvényhelyszín, egészen a Magna Cum Laude együttes koncertjének végéig. Szombat délelőtt Májuskirályt és Tavaszkirálynőt választottak, és eldőlt az is, melyik csapat főzte a legjobb bográcsos ételt; beindult az élet a kulturális egyesületek népi hagyományőrző sátrainál, kirakodtak a kézművesek és a házi termékeket készítők, vízre tették a vízibicikliket meg a kajakokat, benépesültek a sétányok és a játszótér.

Májuskirály és „ételkirály”

A hétvége egyik központi rendezvényét, az Ady Endre Társaság által szervezett Májuskirály- és Tavaszkirálynő-választást erőnléti és tudást igénylő vetélkedők előzték meg, a címre vágyóknak ügyességi és erőnléti versenyeken kellett megmérkőzniük és általános műveltségükről bizonyságot tenniük. A többfordulós, izgalmas és szórakoztató verseny végül eredményt hozott: Rés Márton lett az idei Májuskirály, Batfalszki Bianka Anett pedig a Tavaszkirálynő. Dűlőre jutott a zsűri is az időközben készülő bográcsos ételek ízével és tálalásával kapcsolatban, a három ételdöntnök szerint ez alkalommal a Bălcescu–Petőfi iskola és a Szatmárnémeti Református Gimnázium csapata főzött a legjobban, így övék lett a megosztott első díj. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata lett a második, a harmadik legjobb ételt pedig az Aurel Popp Művészeti Líceum csapata tette az ízlelők elé.

Esti bulik

Este héttől a dombon felállított színpad elé gyűltek az emberek, mert az örök jampi Fenyő Miklós koncertje kezdődött, a Hungária zenekar atyja keverte zenésztársaival a „Csókkoktélt”, és a közönséggel együtt „csavarták fel a szőnyeget”, hogy táncolni is lehessen. A Fonogram életműdíjas zenész keltette hangulatot a Strangers zenekar toldotta meg, hogy teljes legyen a szabadtéri bulihangulat, éjfélig nem is nagyon akart kiürülni a Kossuth-kert.

A vasárnap a gyerekeké

Újfajta programokra tevődött át a hangsúly vasárnap, amikor már sokkal inkább a gyerekekkel foglalkoztak; az ünnepeltek és szüleik a Kaplonyi Fúvószenekar és a mazsorettcsapat által vezetve, a sugárúton végigvonulva érkeztek ki a Kossuth-kertbe. A Zöld Ház előtt pótpróbákkal megtoldott hétpróba várta a kicsiket édességekért cserébe, ezzel egy időben a nagyszínpadon a gyerekek másik fele mutathatta be tudását a gyerekekre szabott Ki mit tud?-on, akik szintén nem mentek haza üres kézzel. Kora délután a tudás is előtérbe került, a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszövetségének kezdeményezésére 115 olyan elemis kisdiák lett nyilvánosan megdicsérve és kapott ajándékot, akik az oktatási minisztérium vagy a szatmári tanfelügyelőség kalendáriumában szereplő valamelyik vetélkedő országos szakaszán képviselték az iskolájukat. Két bábelőadás is enyhítette aznap a hivatalos hangulatot és a versenydrukkot: a veszprémi Babóca bábszínház két előadással készült a gyereknapra. Közben folyamatosan lehetett játszani az ugrálóvárral, körhintával, gumiköteles trambulinnal és vízigyaloglóval megtoldott játszótéren vagy az Aranykapu Kulturális Egyesület népi játszóházában. 

Minden korosztály

A több mint kéttucatnyi koncerttel, előadással és foglalkozással színesített Kossuth-kerti hétvége, amelyen folyamatosan több állandó program és számtalan látnivaló várta a látogatókat, vasárnap késő este a The Blackbirds show-ját követő magyarországi Bagossy Brothers Company együttes koncertjével ért véget. A záróesemény pont azt a kamaszkorú fiatal korosztályt célozta meg, amelynek tagjai már nem gyerekek, de még nem is felnőttek, így lett kerek az idei Családi Hétvége és Gyermeknap, és így lett ennek során megszólítva háromtól százhárom éves korig minden korosztály.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...