Műemlék lesz a Vlád–kápolna
Utoljára módositva: 2014-08-06 18:15:25

 

Vlád Endre emlékoszlopa

A Vetési Albert Kultúrkör Vetés Község Helyi Tanácsa támogatásával felújítja a vetési Vlád–kápolnát és azt a Szatmár Megyei Múzeum szakemberei által felügyelt restaurálás után műemlékké nyilvánitja.
A vetési kápolnát Vlád Károly építtette 1914–ben, a fronton elesett Endre fia emlékére. A kripta és a családi ház jelenleg Vlád Endre unokájának, Kállayné Vlád Erzsébetnek a tulajdonában van. A ház és a kápolna eléggé rossz állapotban van ugyanis a család nem áldoz azok felújítására, de eladni sem akarják, ugyanis Erzsébet elbeszélése alapján Vlád Endre fia halála után azt álmodta, hogy a háza előtt kinőtt egy rózsafa, másnap az apa eldöntötte, hogy azon a helyen kápolnát épít a fia emlékére. A szúette, hézagos ajtó kinyitása után feltárult a kápolna belseje, padlója téglával kirakott, falai fehérre vannak meszelve. Közepén egy faragott kövön márványoszlop áll, a következő felirattal: „Vlád Endre, élt 22 évet, meghalt hősi halállal az orosz harctéren 1914, Béke poraira”. Az oszlop fölött vas keretben az elesett fiú fényképe látható. A Szatmár Megyei Múzeum már az 1960–as években gondozásába akarta venni a házat és a kápolnát, de a család nem engedte, mert Vlád Károly súlyos átokkal terhelte meg utódait: „… átkozott legyen a gyermekeinek a gyermeke is annak, aki lebontja vagy eladja ezt az emlékhelyet”.

Felújítás

Vlád Endre portréja és halotti bizonyítványa

 

Hosszas egyezkedés után a Kállay–család, a Vlád–kápolna tulajdonosával megegyezett Török József, a Vetési Albert Kultúrkör elnöke, hogy a családtól bérbe veszi ezt a megyében egyedülálló műemléket. Így lehetőséget adódik arra, hogy a Szatmár Megyei Múzeummal közösen rendbe tegyék és a külső és belső restaurálás után műemlékké nyilvánítsák. Vlád Károly, a kápolna építője átka tehát nem teljesülhet be, mert sem eladni, sem lebontani nem tudja majd senki, műemlék mivolta miatt. A Vetési Albert Kultúrkör, Vetés Község Helyi Tanács támogatásával újra vakolja, majd kívűl–belül átfesti, régi színeibe állítja vissza a kápolnát és közvetlen környezetét, hogy ez a kegyhely az érdeklődőknek elérhető legyen. A falak és a faanyag konzerválása után a restaurált, eredeti színeiben tündöklő belső vas anyag újra visszatér, remélhetőleg mos már több száz évre, eredeti helyére, hogy emlékeztesse a ma élőket az elmúlásra, a szülői szeretetre és az áldozatra, és arra, hogy fiainkat ne kelljen többet a világ mészárszékeire vinni semmi áron — tájékoztatott Török József.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...