Műemlék lesz a Vlád–kápolna
Utoljára módositva: 2014-08-06 18:15:25

 

Vlád Endre emlékoszlopa

A Vetési Albert Kultúrkör Vetés Község Helyi Tanácsa támogatásával felújítja a vetési Vlád–kápolnát és azt a Szatmár Megyei Múzeum szakemberei által felügyelt restaurálás után műemlékké nyilvánitja.
A vetési kápolnát Vlád Károly építtette 1914–ben, a fronton elesett Endre fia emlékére. A kripta és a családi ház jelenleg Vlád Endre unokájának, Kállayné Vlád Erzsébetnek a tulajdonában van. A ház és a kápolna eléggé rossz állapotban van ugyanis a család nem áldoz azok felújítására, de eladni sem akarják, ugyanis Erzsébet elbeszélése alapján Vlád Endre fia halála után azt álmodta, hogy a háza előtt kinőtt egy rózsafa, másnap az apa eldöntötte, hogy azon a helyen kápolnát épít a fia emlékére. A szúette, hézagos ajtó kinyitása után feltárult a kápolna belseje, padlója téglával kirakott, falai fehérre vannak meszelve. Közepén egy faragott kövön márványoszlop áll, a következő felirattal: „Vlád Endre, élt 22 évet, meghalt hősi halállal az orosz harctéren 1914, Béke poraira”. Az oszlop fölött vas keretben az elesett fiú fényképe látható. A Szatmár Megyei Múzeum már az 1960–as években gondozásába akarta venni a házat és a kápolnát, de a család nem engedte, mert Vlád Károly súlyos átokkal terhelte meg utódait: „… átkozott legyen a gyermekeinek a gyermeke is annak, aki lebontja vagy eladja ezt az emlékhelyet”.

Felújítás

Vlád Endre portréja és halotti bizonyítványa

 

Hosszas egyezkedés után a Kállay–család, a Vlád–kápolna tulajdonosával megegyezett Török József, a Vetési Albert Kultúrkör elnöke, hogy a családtól bérbe veszi ezt a megyében egyedülálló műemléket. Így lehetőséget adódik arra, hogy a Szatmár Megyei Múzeummal közösen rendbe tegyék és a külső és belső restaurálás után műemlékké nyilvánítsák. Vlád Károly, a kápolna építője átka tehát nem teljesülhet be, mert sem eladni, sem lebontani nem tudja majd senki, műemlék mivolta miatt. A Vetési Albert Kultúrkör, Vetés Község Helyi Tanács támogatásával újra vakolja, majd kívűl–belül átfesti, régi színeibe állítja vissza a kápolnát és közvetlen környezetét, hogy ez a kegyhely az érdeklődőknek elérhető legyen. A falak és a faanyag konzerválása után a restaurált, eredeti színeiben tündöklő belső vas anyag újra visszatér, remélhetőleg mos már több száz évre, eredeti helyére, hogy emlékeztesse a ma élőket az elmúlásra, a szülői szeretetre és az áldozatra, és arra, hogy fiainkat ne kelljen többet a világ mészárszékeire vinni semmi áron — tájékoztatott Török József.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...