Múltba és jövőbe néző rangsorolás
Utoljára módositva: 2020-02-29 08:00:33

Tizenheten méretkeztek meg, hogy — kezdőként vagy újrázóként — a megyei tanács RMDSZ-frakciójának tagjaiként tevékenykedjenek majd a következő négy évben, s folytatni akarja az elkezdett munkát, Szatmár megye békés, kiegyensúlyozott fejlesztését Pataki Csaba is.

Rendhagyó és ünnepi megyei tanácsosjelölti rangsorolóra gyűlt egybe a Megyei Küldöttek Tanácsa (MKT) tegnap délután a Dinu Lipatti Filharmónia nagytermében, ugyanis nem csak a jövőre pillantva szavaztak bizalmat a megmérettetésre jelentkezett tizenhét jelöltnek, de a múltba is visszanéztek, a Szatmár megyei RMDSZ 30. születésnapját ünnepelve. A rendezvény kezdéseként kettős tükörbe pillanthattak a jelenlévők: a színpadon Czintos József szavalta Petőfi Föltámadott a tenger című versének sorait, majd a kivetítőn folytatódott a szavalat, felvillantva az 1989. december 26-án, a szövetség megalakításakor a színházban készült képsorokat.

Geng Alfonz és Süveg Károly kisfilmjében Kereskényi Sándor, Veres István, Pécsi Ferenc és Gerényi Zoltán pillantott vissza a megyei szervezet létrehozására, illetve a még azt megelőző napokra, amikor megfogalmazódott: meg kell szervezni önmagunkat, amikor nagy élményként azt hitték, hogy megérkezett a szabadság s vele együtt a politizálás ideje, és sikerült is kis lépésekkel nagy eredményeket elérni, s ebben nem csak a tősgyökeres szatmáriak vettek részt, ott voltak azok is, akik nem Szatmárnémetiben születtek, de itt éltek, és vitték a változás zászlaját. „Isten éltesse a 30 éves Szatmár megyei RMDSZ-t! 30 év — akárhogy is számoljuk — hosszú idő. Talán nem árt megállnunk egy percre, és felidéznünk, honnan indultunk. Ahogyan Veres István barátom is említette a kisfilmben: akkor alapítóink nem tudták, mit és hogyan, de tenni akartak. Tenni a családjaikért, a barátaikért, de tenni a magyarságért és tenni az országért. Egy szabad vagy legalábbis akkor szabadnak vélt országért. Együtt, egy akarattal. Ezt most sem szabad elfelejtenünk. Ma pedig itt állunk, és alapcéljaink oly keveset változtak az elmúlt 30 esztendőben: együtt, jól képviselni közösségünket. Ma azért is vagyunk itt, hogy eldöntsük, kik lesznek azok, akik a következő négy évben továbbviszik az elkezdett munkákat, továbbviszik szellemiségünket” — fogalmazott ünnepi köszöntőjében Pataki Csaba, a megyei szervezet és a megyei tanács elnöke.

Kiemelte azt is: tapasztalt és kiváló szaktudású kollégák várják, hogy folytathassák a munkát, hogy bizalmat kapjanak az MKT-tól, mert talán rég volt annyira fontos a bizalom és a közös tettek folytatása, mint most. „Idén nemcsak a következő 4 év sorsa dől majd el, hanem akár a következő 30 esztendő is, gyermekeink jövője. Mondom ezt azért, mert tudom: ha csapatunk nem kap lehetőséget az elkezdett munka folytatására, akkor többéves munkánk veszhet kárba. Projektjeink kerülhetnek a süllyesztőbe, fejlesztési céljaink válhatnak semmissé. Mert mi új kórházat akarunk, aszfaltozott utakat akarunk, az évtizedek óta elhanyagolt magyarok lakta térségek fejlesztését akarjuk folytatni. Akárcsak 30 évvel ezelőtt. A mindenkori RMDSZ-vezetőknek pedig nem szabad elfelejteniük, hogy noha az RMDSZ sokszor kényszerül pártként viselkedni, a viszonyítási alap viszont mindig ez kell maradjon: mi érdekvédelmi képviselet vagyunk. Képviseljük hát erős csapattal a következő 30 évben is Szatmár megye magyarságát!” — hangsúlyozta.
Hasonló gondolatokat fogalmazott meg köszöntőjében Kelemen Hunor szövetségi elnök is, köszöntve az alapítókat, köszönetet mondva az elmúlt három évtizedben zászlót vivő, hírt hozó, médiában nem látható, nem szereplő magyar embereknek — ugyanakkor kiemelve azt is: 30 év egy fél emberöltő, és ezalatt felnőtt egy olyan nemzedék, amelynek nincs közvetlen tapasztalata a szabadság hiányáról, a diktatúráról, a diktatúrában való mindennapi életről, s igenis mindezeket el kell mesélni nekik, hogy lássák, tudják, „honnan jövünk. 1989-ben elkezdődött valami, a talpra állás, a közösségépítés. Sikerekkel és kudarcokkal fűszerezett harminc év van mögöttünk, az erdélyi magyarság mögött. Sok minden változott, és még fog is, de a szabadnak maradás, a társadalmi igazságosság, az egyenlőség, a nemzeti identitás eszméje nem változott és nem is fog változni. Igen, meséljünk a fiataloknak arról, honnan jövünk, a mi közös történetünkről, amely nem ’89-ben vagy ’90-ben kezdődött, hanem sokkal régebben” — fogalmazott, majd születésnapi ajándékként egy nagy méretű emlékplakettet nyújtott át Pataki Csabának, amely az RMDSZ már meglévő, új székhelyének falát fogja díszíteni.

Pfeifer Melany előadásával zárult az ünneplés és kezdődött a munka: a 150 főből 138 küldött volt jelen, s az így döntőképes MKT előbb Kelemen Hunor politikai beszámolóját hallgatta meg, majd Pataki Csaba summázta, tanácselnökként mit csinált az elmúlt négy év alatt, mely időszakban Szatmár megye az előző vezetés hanyagságban és önfényezésben bővelkedő mandátumát követően számadatokkal is bizonyíthatóan fejlődött, illetve kifejtette, miért akar újra indulni a tanácselnöki tisztségért. „Azért indulok, mert van reális és kivitelezhető, hosszú távú jövőképem a megye fejlesztését illetően. Azért indulok, mert van erőm és akaratom kivitelezni az elképzeléseimet, amelyek megvalósításában hozzáértő és lelkiismeretes csapat áll mellettem. Azért indulok ismét a Szatmár Megyei Tanács elnöki tisztségéért, mert folytatni akarom azt a munkát, amit az előző 4 évben elkezdtem, folytatni akarom Szatmár megye békés fejlesztését” — mondta. Elnöküket követően az RMDSZ 13 tisztségben lévő tanácsosa ismertette tömören négyévnyi tevékenységét, majd a 17 megyei tanácsosjelölt — akik között újrázók és ilyetén minőségükben abszolút kezdők is vannak — „mutatkozott be”, vázolva főbb célkitűzéseiket és terveiket. A rangsorolás nyomán: Pataki Csaba 130, Balogh Sándor 125, Erdei Róbert 124, Kovács Máté 121, Gindele Imre 120, Kallós Zoltán 120, Véron András 117, Nagy Szabolcs 103, Barta Zoltán 101, Giurgiu-Kovács Mónika 98, Muresan István 96, Kereskényi Sándor 94, Tasnádi István 91, Fanea Imola 86, Gál Ilona Gyöngyi 66, Nagy Sándor 53, Mărginean Éva pedig 30 szavazatot kapott.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...