Multikulturalitásból példamutató kiadvány és könyvbemutató
Utoljára módositva: 2019-11-16 11:46:56

Az Iparosotthonban, telt ház előtt mutatták be Felician Pop A románok megformálása a magyar írók műveiben című könyvét. A kötet hozzásegíti az olvasót a magyar-román viszonyok megértéséhez.

Zsúfolásig megtelt az Iparosotthon nagyterme Felician Pop csütörtökön megtartott könyvbemutatóján. A kötetet Kereskényi Sándor irodalomtörténész mutatta be, elemezve annak felépítését és azokat az összefüggéseket, melyek az irodalomban olvashatók, s a magyarok és románok együttéléséből adódnak. Kereskényi kiemelte, hogy Felician Pop írói munkássága meghatározó a térség irodalmában, hiszen olyan valós tényeket tár fel, amelyek nemcsak az olvasmányélményeket, hanem a tárgyi ismereteket is gazdagítják. A kötet sok olyan információt tartalmaz, ami segít abban, hogy más szemszögből vizsgáljuk a magyar-román együttélést, az esetleges konfliktusok okait és a konfliktusok megoldásának lehetőségeit.

Laszlo Robert és Loredana Stirbu két különböző szempontból közelítették meg a kötet elemzését, előbbi kritikai szempontokat, míg az utóbbi a kötet esztétikai felépítését vette figyelembe. Mindkét megközelítés a szövegértelmezés és a szakmai szempontok mentén jutott el arra a következtetésre, hogy Felician Pop kötete hozzásegíti az olvasót a magyar-román viszonyok megértéséhez.

Teodor Curpaş elismerően szólt a kötetről, s elmondta, hogy úgy érzi, megvan az eredménye annak a több mint hét évig tartó kutatómunkának, ami szükség volt ahhoz, hogy Felician Pop megírja a könyvét.

Elek György az együttélés tükrének nevezte a könyvet. Felician Pop Szatmárudvariban nevelkedett magyar-román közösségben, ahol a kétnyelvűség és a kettős identitás az uralkodó. Sokat olvas magyarul, jól ismeri a magyar irodalmat, számtalan irodalmi rendezvényen tartott színvonalas előadásokat, s minden esetben meggyőződhettünk tárgyi tudásáról és arról, hogy milyen összefüggésekben tálalja az adott téma anyagát. A most bemutatott kötete egy nagyon bátor vállalkozás eredménye, hiszen olyan írókról ír, olyan témákat feszeget, amelyek nemcsak román, hanem magyar körökben is vitatottak. Felician Pop könyvének az anyaga a doktori disszertációja. Kevesen vállalják ma már azt, hogy doktori disszertációkat közölnek, mert ezek sok esetben vitát kavarnak.

A szerző elmondta, hogy mi vezette a kötet megírásához, és arról is beszélt, milyen irányba kellene haladjon a kortárs irodalom és a helytörténeti kutatás.

A könyvbemutatón fellépett a Doruri Sătmărene és a Szamoshát néptáncegyüttes, gitárkísérettel megzenésített verseket adott elő Adrian Lupescu.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...