Munka mindhalálig
Utoljára módositva: 2019-02-22 15:13:07

A lakosság 63%-a úgy véli, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni kényszerül majd. Ez a legmagasabb arány Európában.

A romániai lakosok 63 százaléka gondolja azt, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével nem a szó szerinti nyugodt és pihenéssel teli időskor következik, hanem ezen túl is dolgozni kényszerül majd a megélhetésért. Ez a legmagasabb arány Európában, míg az átlag 54 százalék — derül ki az ING felméréséből. A 15 ország közel 15 ezer lakosának válaszaiból kiszűrt adatok alapján a romániaiakhoz hasonlóan pesszimisták még a csehek is, ahol hasonló arányban érzik úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozniuk kell majd.

A felmért európai lakosok egyharmada nem tudja, hogy mikor fog nyugdíjba menni, 62 százalék aggódik, hogy nem lesz elég pénze a megélhetésre a nyugdíjazását követően, 11 százalék pedig úgy érzi, élete végéig dolgozni fog.

Ami a megtakarításokat illeti, a válaszadók két százalékának nincs magasabb tartaléka, mint háromhavi fizetés, annak ellenére, hogy a gazdasági szakemberek szerint legalább 3–6 fizetésnyi megtakarításunk kellene hogy legyen. A legkevésbé a törökországi (60 százalék) lakosok rendelkeznek megtakarításokkal, a második helyen a romániaiak (58 százalék) állnak, ezzel szemben a luxemburgi lakosok alig negyede nem rendelkezik félretett pénzzel. A romániaiak 69 százaléka azt állítja, nem sikerül takarékoskodnia az alacsony bérek miatt, szintén ugyanekkora százalékban mondták azt is, hogy alig elég a bérük egyik hónapról a másikra. A hazai lakosság 63 százaléka ezért igyekszik visszaszorítani a kiadásait, 42 százalék kölcsönkér a családtól, barátoktól, ha baj van — ez európai szinten egyébként átlagosan 20 százalék —, míg 24 százalék hitelkártyát használ.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...