Munkaerőhiány az IT-szektorban (is)
Utoljára módositva: 2019-10-05 11:19:49

Évente átlagosan 15 000 fő hiányzik az egyik legjobban fizetett iparágnak minősített IT-szektorból — Kanada, az Egyesült Államok és Anglia viszont igencsak jól jár a romániai informatikusokkal.

Informatikusnak és programozónak lenni hosszú ideje egyfajta státuszt jelent kimagasló kereseti lehetőséggel, adókedvezménnyel, -mentességgel és biztos, hosszú távú munkahellyel, hiszen a fejvadász- és informatikai cégek már az egyetem padjaiban megkörnyékezik a hallgatókat. Viszont az itthoni helyzet mégsem annyira rózsás, a romániai IT-szektor jelentős munkaerőhiánnyal küszködik, és évente átlagosan 15 500 fő hiányzik az iparágból — derül ki a Codecool és a Brainspotting által készített tanulmányból. A kutatás szerint 10 romániai cég közül 6-nál a szükséges piacképes készségek összetettsége okozza a legnagyobb problémát, s a megkérdezett cégek fele azt állítja, hogy számukra nagy gondot jelentenek a hatalmas fizetési elvárások, amelyek általában magasabbak, mint a munkavállalók készségei.

Ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy a dolgozók szakmai képzésével kapcsolatosan nagyjából elégedettek — a romániai vállalatok többségében (80%) igen jó kapcsolatot tartanak fent az oktatási rendszerrel, a cégek legalább fele külön hangsúlyt fektet a munkavállalók oktatására és a felsőoktatási intézményekkel való partnerségekre, és körülbelül 40%-uk kimondottan a frissen végzett munkaerő toborzására fókuszál. A tanulmányban szereplő vállalatok 60%-a fontosnak tartja az adómentesség fenntartását, s szintén 60%-uk véli úgy, hogy több egyetemista képzésére lenne szükség — persze ez utóbbi messze nem jelenti azt, hogy megszűnne az iparág szakemberhiánya, hiszen az elmúlt években több mint 37 000 informatikus és programozó ment el az országból, 30%-uk az egyesült államokbeli és kanadai, 60%-uk az európai (13%-uk a nagy-britanniai) IT-szektort erősíti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...