Munkanélküli-segély végzősöknek
Utoljára módositva: 2019-08-05 10:51:00

A legtöbb egyetem már kihirdette a felvételik eredményeit, tudhatják a fiatalok, továbbtanulnak-e idén, vagy elmennek dolgozni. A következőket kell tudniuk a munkanélküli-segélyt igénylőknek.

Hat hónapos időtartamra jár munkanélküli-segély azoknak a frissen végzetteknek, akik továbbtanulni nem akarnak, vagy nem sikerült az egyetemi, főiskolai felvételijük, és hatvan nappal az iskolai év véget érte után munkát sem találtak maguknak, áll a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) tájékoztatójában. A tizennyolcadik életévüket betöltött fiataloknak van erre lehetőségük, a szabály alól kivételt képeznek a speciális iskolát végzett fogyatékkal élők, akiknek már 16 éves koruktól kezdődően megvan erre a lehetőségük. A frissen végzettként korábban ledolgozott idő nélkül is jogosultak a munkanélküli-segélyre.

250 lej havonta

A hat hónapos segélyfolyósítási időt az iskolai év végétől számított hatvanegyedik naptól kezdi az illetékes hatóság, az 500 lejben meghatározott szociális referenciamutató (ISR) felét folyósítja havonta. Ahhoz, hogy erre valaki jogosult legyen, a legutóbb végzett tanulmányai szerinti évzáró időpontjától számított hatvan napon belül a lakhelyén területileg illetékes AJOFM-kirendeltséghez kell fordulnia, a segélyezés érdekében ugyanis regisztrálnia kell az ügynökségnél, és kérvényeznie is kell ott a juttatást.

Informálni kell

Három okmánynak és ezek másolatainak kell a regisztrálni akarónál lenniük, a személyi igazolványát, végzettségét igazoló papírjait és általános vagy korlátozott munkaképességéről szóló orvosi igazolást fognak kérni a hivatalban. A munkanélküli-segély folyósítását nemcsak akkor függeszti fel az AJOFM, ha később munkát talál magának a fiatal állástalan, hanem akkor is, ha megint elkezd valamilyen államilag elismert iskolában tanulni. Elhelyezkedés esetén a fiatal munkaadójának kell bejelentenie, hogy regisztrált munkanélkülit alkalmazott, ha pedig továbbtanulás esete forog fenn, a diáknak kell értesítenie a változásról azt a munkaerő-foglalkoztatási ügynökséget, amelyiknél regisztrált.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...