Munkára a segélyezettekkel!
Utoljára módositva: 2017-12-14 10:33:57

Nem vigasztalja a szatmári munkaadókat, hogy háromszázalékos a megyében a munkanélküliség aránya, mert ez nem azt jelenti, hogy mindenki dolgozik, hanem azt, hogy túl sűrű a szociális háló.

Át kell alakítani a jelenlegi szociális segélyezési rendszert az országban, és a munkaerőpiac összeomlásának megállítása érdekében meg kell állítani a munkaerő-elvándorlást, jelentette ki a Romániai Patronátusok Egyesülete északnyugati regionális szervezetének elnöke. Ciprian Costea a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél tartott tegnapi találkozón beszélt erről, szerinte csak papíron háromszázalékos a munkanélküliség a megyében és négy az országban. A valóságban sokkal többen nem dolgoznak az itthon lévők közül, és ezek az emberek a szociális háló szemei között bújnak meg, fütyülnek arra, hogy elhelyezkedjenek, és arra is, hogy mennyi a munkanélküli-segély, véli a közgazdász. Costea szerint sürgősen változtatni kell a szociális segélyezési rendszer szabályain, és lehetőleg minél több aktív személyt vissza kell terelni a munkaerőpiacra. A valós munkaerőpiaci állapotok visszaállítása érdekében meg kell állítani továbbá a munkaerő-elvándorlást is, tette még hozzá, ha már azokat nem lehet hazacsábítani, akik már most külföldön dolgoznak.

Az ugyanezen az eseményen részt vevő Călin Durla megyei főtanfelügyelő szerint a munkaerőpiac jövőjére szintén nagy hatást gyakorló duális oktatási rendszer csak felépítésében hasonlít a németországira, a gyakorlatban itt is más hozzáállásra lenne szükség a hatékonyság érdekében. A duális rendszerből előnyt kovácsoló német cégek nem csak használják a rendszer adottságait, de támogatják is annak fenntartását, nyugat-európai országokban 600–1000 euró közötti összeget költ el diákonként egy-egy cég, ha még az oktatási rendszerben lévő leendő munkavállalójára vet szemet, és elkezdi annak gyakorlati képzését is.

Az idei munkanélküliségi adatokat ismertető ügynökségvezető kitért a leghatékonyabb elhelyezkedéspolitikai módosításra, amit a kormány bevezetett. Simona Derşidan szerint a szatmári cégek is érdeklődnek a program előnyei iránt, és egyre inkább tudják hasznosítani azt. Két intézmény is foglalkozik az inasprogrammal kapcsolatos felvilágosítással, akár pályakezdőkről, akár munkaadókról van szó, mind a szatmárnémeti 1 Decembrie 1918 utcai tanfelügyelőséghez, mind a Ion Ghica utcai munkaerő-foglalkoztatási ügynökséghez fordulhatnak az érdeklődők.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...