Munkára a segélyezettekkel!
Utoljára módositva: 2017-12-14 10:33:57

Nem vigasztalja a szatmári munkaadókat, hogy háromszázalékos a megyében a munkanélküliség aránya, mert ez nem azt jelenti, hogy mindenki dolgozik, hanem azt, hogy túl sűrű a szociális háló.

Át kell alakítani a jelenlegi szociális segélyezési rendszert az országban, és a munkaerőpiac összeomlásának megállítása érdekében meg kell állítani a munkaerő-elvándorlást, jelentette ki a Romániai Patronátusok Egyesülete északnyugati regionális szervezetének elnöke. Ciprian Costea a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél tartott tegnapi találkozón beszélt erről, szerinte csak papíron háromszázalékos a munkanélküliség a megyében és négy az országban. A valóságban sokkal többen nem dolgoznak az itthon lévők közül, és ezek az emberek a szociális háló szemei között bújnak meg, fütyülnek arra, hogy elhelyezkedjenek, és arra is, hogy mennyi a munkanélküli-segély, véli a közgazdász. Costea szerint sürgősen változtatni kell a szociális segélyezési rendszer szabályain, és lehetőleg minél több aktív személyt vissza kell terelni a munkaerőpiacra. A valós munkaerőpiaci állapotok visszaállítása érdekében meg kell állítani továbbá a munkaerő-elvándorlást is, tette még hozzá, ha már azokat nem lehet hazacsábítani, akik már most külföldön dolgoznak.

Az ugyanezen az eseményen részt vevő Călin Durla megyei főtanfelügyelő szerint a munkaerőpiac jövőjére szintén nagy hatást gyakorló duális oktatási rendszer csak felépítésében hasonlít a németországira, a gyakorlatban itt is más hozzáállásra lenne szükség a hatékonyság érdekében. A duális rendszerből előnyt kovácsoló német cégek nem csak használják a rendszer adottságait, de támogatják is annak fenntartását, nyugat-európai országokban 600–1000 euró közötti összeget költ el diákonként egy-egy cég, ha még az oktatási rendszerben lévő leendő munkavállalójára vet szemet, és elkezdi annak gyakorlati képzését is.

Az idei munkanélküliségi adatokat ismertető ügynökségvezető kitért a leghatékonyabb elhelyezkedéspolitikai módosításra, amit a kormány bevezetett. Simona Derşidan szerint a szatmári cégek is érdeklődnek a program előnyei iránt, és egyre inkább tudják hasznosítani azt. Két intézmény is foglalkozik az inasprogrammal kapcsolatos felvilágosítással, akár pályakezdőkről, akár munkaadókról van szó, mind a szatmárnémeti 1 Decembrie 1918 utcai tanfelügyelőséghez, mind a Ion Ghica utcai munkaerő-foglalkoztatási ügynökséghez fordulhatnak az érdeklődők.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...