Munkára a segélyezettekkel!
Utoljára módositva: 2017-12-14 10:33:57

Nem vigasztalja a szatmári munkaadókat, hogy háromszázalékos a megyében a munkanélküliség aránya, mert ez nem azt jelenti, hogy mindenki dolgozik, hanem azt, hogy túl sűrű a szociális háló.

Át kell alakítani a jelenlegi szociális segélyezési rendszert az országban, és a munkaerőpiac összeomlásának megállítása érdekében meg kell állítani a munkaerő-elvándorlást, jelentette ki a Romániai Patronátusok Egyesülete északnyugati regionális szervezetének elnöke. Ciprian Costea a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél tartott tegnapi találkozón beszélt erről, szerinte csak papíron háromszázalékos a munkanélküliség a megyében és négy az országban. A valóságban sokkal többen nem dolgoznak az itthon lévők közül, és ezek az emberek a szociális háló szemei között bújnak meg, fütyülnek arra, hogy elhelyezkedjenek, és arra is, hogy mennyi a munkanélküli-segély, véli a közgazdász. Costea szerint sürgősen változtatni kell a szociális segélyezési rendszer szabályain, és lehetőleg minél több aktív személyt vissza kell terelni a munkaerőpiacra. A valós munkaerőpiaci állapotok visszaállítása érdekében meg kell állítani továbbá a munkaerő-elvándorlást is, tette még hozzá, ha már azokat nem lehet hazacsábítani, akik már most külföldön dolgoznak.

Az ugyanezen az eseményen részt vevő Călin Durla megyei főtanfelügyelő szerint a munkaerőpiac jövőjére szintén nagy hatást gyakorló duális oktatási rendszer csak felépítésében hasonlít a németországira, a gyakorlatban itt is más hozzáállásra lenne szükség a hatékonyság érdekében. A duális rendszerből előnyt kovácsoló német cégek nem csak használják a rendszer adottságait, de támogatják is annak fenntartását, nyugat-európai országokban 600–1000 euró közötti összeget költ el diákonként egy-egy cég, ha még az oktatási rendszerben lévő leendő munkavállalójára vet szemet, és elkezdi annak gyakorlati képzését is.

Az idei munkanélküliségi adatokat ismertető ügynökségvezető kitért a leghatékonyabb elhelyezkedéspolitikai módosításra, amit a kormány bevezetett. Simona Derşidan szerint a szatmári cégek is érdeklődnek a program előnyei iránt, és egyre inkább tudják hasznosítani azt. Két intézmény is foglalkozik az inasprogrammal kapcsolatos felvilágosítással, akár pályakezdőkről, akár munkaadókról van szó, mind a szatmárnémeti 1 Decembrie 1918 utcai tanfelügyelőséghez, mind a Ion Ghica utcai munkaerő-foglalkoztatási ügynökséghez fordulhatnak az érdeklődők.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...