Nagy a sikere a traktorista tanfolyamoknak
Utoljára módositva: 2014-08-06 10:31:40

 

Fodor István, a megyei agrárkamara igazgatója

Ebben az esztendőben a különböző szakterületeken belül már 12 kurzust szervezett a megye gazdálkodóinak az agrárkamara, de jelenleg is zajlanak tanfolyamok, és még lesznek is.
A megyei agrárkamara a gazdálkodóknak szükséges szaktanácsadás és a pályázatok megírásához nyújtott segítség mellett fő tevékenységként tanfolyamok szervezésével és megtartásával foglalkozik, jelenleg is több kurzus van folyamatban. Fodor István, az agrárkamara igazgatója lapunknak érdekelődésére elmondta, pillanatnyilag traktorista és méhészeti tanfolyamok zajlanak és ebben az esztendőben még indul gyümölcstermesztési, valamint állattenyésztési kurzus. „Ezek a tanfolyamok a mezőgazdasági pályázatokhoz szükségesek, mert ennek hiányában a gazdák nem kapják meg a támogatást. Az itt kapott diplomát elismerik az Európai Unió egész területén, mi a tanügyi, a mezőgazdasági és a munkaügyi minisztérium jóváhagyásával tartjuk ezeket a tanfolyamokat” – fejtette ki Fodor. Az agrárkamara hét szakterületen tartja a kurzusokat, a növénytermesztésben, az állattenyésztésben, a gyümölcstermesztésben, a zöldségtermesztésben, szőlőtermesztésben, a méhészetben, valamint traktoristákat is képeznek három hónapos ciklusokban, egy képzés ára 350 lej, a traktoristák esetében 400 lejbe kerül. Év elején az elképzelések szerint pékeket és virágkötőket is képeztek volna, de végül érdeklődés hiányában ezek a kurzusok elmaradtak.
A traktorista-képzésnek nagy sikere van a gazdák körében, hiszen ebben az évben három már véget ért, és 75 személy kapott diplomát, egy most zajlik, de még egy újabbra is van igény. Az oklevél feljogosítja a tulajdonosát a traktor vezetésére a ráakasztott munkagéppel együtt, valamint utánfutóval, de csak a község területén belül, nem főúton. Az agrárkamara 12 éve tart tanfolyamokat, melyekből akár 30 is összejöhet egy-egy évben, 2002 óta mintegy 19 ezer diplomát osztottak ki a gazdáknak. Ebben az esztendőben egy tucatnyi zajlott le már, az előadásokat 17 szakember tartja, nemcsak a megyeközpontban, hanem vidéken is. Egy tanfolyam beindításához minimum 14 személy szükséges, maximum 28 gazdálkodóból áll egy teljes csoport.

A kurzusok száma pályázatfüggő, ebben az évben csak a farmok fejlesztésére lehetett uniós forrásokra pályázni, úgy tűnik Brüsszelben még nem nyitották ki a pénzes csapokat” – jegyezte meg végezetül Fodor István.

 Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...