Nagy a sikere a traktorista tanfolyamoknak
Utoljára módositva: 2014-08-06 10:31:40

 

Fodor István, a megyei agrárkamara igazgatója

Ebben az esztendőben a különböző szakterületeken belül már 12 kurzust szervezett a megye gazdálkodóinak az agrárkamara, de jelenleg is zajlanak tanfolyamok, és még lesznek is.
A megyei agrárkamara a gazdálkodóknak szükséges szaktanácsadás és a pályázatok megírásához nyújtott segítség mellett fő tevékenységként tanfolyamok szervezésével és megtartásával foglalkozik, jelenleg is több kurzus van folyamatban. Fodor István, az agrárkamara igazgatója lapunknak érdekelődésére elmondta, pillanatnyilag traktorista és méhészeti tanfolyamok zajlanak és ebben az esztendőben még indul gyümölcstermesztési, valamint állattenyésztési kurzus. „Ezek a tanfolyamok a mezőgazdasági pályázatokhoz szükségesek, mert ennek hiányában a gazdák nem kapják meg a támogatást. Az itt kapott diplomát elismerik az Európai Unió egész területén, mi a tanügyi, a mezőgazdasági és a munkaügyi minisztérium jóváhagyásával tartjuk ezeket a tanfolyamokat” – fejtette ki Fodor. Az agrárkamara hét szakterületen tartja a kurzusokat, a növénytermesztésben, az állattenyésztésben, a gyümölcstermesztésben, a zöldségtermesztésben, szőlőtermesztésben, a méhészetben, valamint traktoristákat is képeznek három hónapos ciklusokban, egy képzés ára 350 lej, a traktoristák esetében 400 lejbe kerül. Év elején az elképzelések szerint pékeket és virágkötőket is képeztek volna, de végül érdeklődés hiányában ezek a kurzusok elmaradtak.
A traktorista-képzésnek nagy sikere van a gazdák körében, hiszen ebben az évben három már véget ért, és 75 személy kapott diplomát, egy most zajlik, de még egy újabbra is van igény. Az oklevél feljogosítja a tulajdonosát a traktor vezetésére a ráakasztott munkagéppel együtt, valamint utánfutóval, de csak a község területén belül, nem főúton. Az agrárkamara 12 éve tart tanfolyamokat, melyekből akár 30 is összejöhet egy-egy évben, 2002 óta mintegy 19 ezer diplomát osztottak ki a gazdáknak. Ebben az esztendőben egy tucatnyi zajlott le már, az előadásokat 17 szakember tartja, nemcsak a megyeközpontban, hanem vidéken is. Egy tanfolyam beindításához minimum 14 személy szükséges, maximum 28 gazdálkodóból áll egy teljes csoport.

A kurzusok száma pályázatfüggő, ebben az évben csak a farmok fejlesztésére lehetett uniós forrásokra pályázni, úgy tűnik Brüsszelben még nem nyitották ki a pénzes csapokat” – jegyezte meg végezetül Fodor István.

 Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...