Nagy ajándék az írni-olvasni tudás
Utoljára módositva: 2013-12-11 10:37:10

Stier Erzsébet, a Máltai Ifjúsági Ház vezetője a segélyszolgálat szatmárnémeti fiókszervezetének működéséről, az oda járó hátrányos helyzetben élő gyerekek életéről és problémáiról, valamint a pozitív visszaigazolásról mesélt.

 

A Szatmári Friss Újság — Szépítsük meg együtt a szatmári nehéz sorsú gyermekek karácsonyát! Legyen Ön egyikőjük „Angyala”! — karácsonyi kezdeményezése egyrészt az ajándékozás örömét és lehetőségét szeretné megteremteni, ugyanakkor fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy az ajándékozás nemcsak az ajándék átadásáról szól, hanem egy olyan folyamatról, mellyel olyan úton lehet terelni a megajándékozottat, amely a felelősségről is szól.

 

— Milyen gyerekek járnak Önökhöz, a Máltai Segélyszolgálat szatmárnémeti fiókszervezete által működtetett ifjúsági házba?

— 1997-től működik ez az intézmény. Olyan gyermekek járnak hozzánk, akiknek a többsége nagyon szegény körülmények között él, sok esetben olyan lakásokban, ahol még áram sincs és 5–6 testvér, a szülő és még más hozzátartozó is kénytelen meghúzni magát egy szobában. A gyermekek családban élnek, már amennyire lehet annak nevezni, van ahol csak az anyuka neveli őket, máshol a nagyszülő vagy mindkét szülő, de nagy szegénységben és nélkülözésben élik mindennapjaikat. Képtelenség mindazt visszaadni, amit családlátogatások alkalmával látunk. Ahhoz, hogy teljesen el tudjuk képzelni hogyan élnek ezek a családok, látni kellene és így sokkal jobban megérthetnénk a gyerekeket is, hogy miért olyan nehéz velük.

— Hogyan néz ki az Önök által biztosított foglalkoztatás?

— Ide hétvégenként és hétköznap — hétfőn, szerdán és pénteken — délután szoktak jönni a gyermekek tanulni. Sokan közülük el vannak maradva az iskolában, kimaradtak éveket és folytatják, de olyan is van, aki egyáltalán nem ment vissza az iskolába. Eljönnek ide, közösen imádkozunk és tanítani szeretnénk őket, hogyan kell leülni egy asztalhoz, hogyan viselkedjenek. Sokszor számukra az is újdonság, hogyha bejönnek az ajtón hozzánk, akkor köszönjenek. Játszani is szoktak a kétórás foglalkozások alatt, ahol olyan 15–20 gyerek szokott jelen lenni. Együtt ebédelnek, beszélgetnek a csoportvezetővel.

— Hány éves kortól járnak ide?

— Olyan 4–5 éves kortól kezdenek el ide járni, a nagyobbik testvér hozza a kistestvérét is és olyan 15 éves korig.

— Összesen hány gyerek fordul meg Önöknél?

— Olyan 160 gyermek jön el hozzánk egy hétvége alatt, 7 csoportunk van. Igyekszünk korosztályra bontani ezeket a csoportokat, de ahol együtt jönnek a testvérek, ott nem tudjuk szétválasztani őket. Nagy távolságról érkeznek, a Vulturului, Toamnei utcai, a Hans Linder Alapítvány által épített barakkokból, az Ostrovului utcai negyedek környékéről, a volt IPL gyári tömbházakból jönnek a gyerekek, gyalog vagy busszal.

— Hogyan szereznek tudomást a szülők vagy a gyerekek az Önök programjairól?

— Általában a nagy testvér hozza magával a kicsit, az iskolából, a legtöbben a 21-es és 8-as iskolába, valamint az Ostrovului utcában lévő kisegítő iskolába járnak.

— Hány önkéntessel működik az ifjúsági házuk?

— 16 önkéntesünk segít a tanulásban, együtt gyakoroljuk az írást-olvasást, házi feladatokat oldunk meg és egy pár néni a főzésbe segít be. Örvendtünk ennek a kezdeményezésnek, mert az ajándékozás lehetősége mellett egy külön hétvégi program volt a gyerekek számára a levélírás. Legalább így ösztönözve voltak arra, hogy írjanak és tanuljanak meg jobban írni és olvasni, mert eredménye lehet ennek az életben.

— Az elmúlt közel két évtized alatt követték a gyerekek életútját?

— Az elmúlt közel húsz év során nagyon sok gyermek megfordult itt, van olyan immár felnőtt, aki ide járt és most segít nekünk. Ez egy olyan eredmény, amiért úgy látjuk, hogy érdemes csinálni. Nehéz mindezt végignézni, hiszen van olyan 7–8. osztályos tanuló, akik még nem tud írni–olvasni és a legfontosabb számára, hogy ezt gyakoroljuk.

 

 

Matusinka Beáta

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...