Nagybányai festők tárlata
Utoljára módositva: 2018-01-18 10:04:06

A nagybányai festőiskola művészeinek munkáiból nyílt tegnap kiállítás a Vécsey-házban, a tárlatnyitót hosszú előkészület előzte meg, mert a több mint 60 festmény közül sok magántulajdonban van.

Tóth Zoltán, a kiállítás kurátora a tegnapi tárlatmegnyitón elmondta, hogy körülbelül egy éve készülnek erre az eseményre, ugyanis nem egyszerű ennyi képet kiállítani a híres nagybányai festőiskola művészeinek a munkáiból, hiszen nagyon sok magángyűjteményekben található.

Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgatója is elismerően szólt a tárlatról, és megköszönte azoknak a magángyűjtőknek, akik a múzeum rendelkezésére bocsátották a képeiket. A tárlat anyagát Tóth Zoltán rendszerezte a témák és amennyiben lehetett, időrend szerint. A bányai festőiskolát Hollósy Simon kezdeményezésére olyan művészek hozták létre, mint Mikola András és Thorma János, de csatlakoztak más neves művészek nemcsak a környékről, hanem más országokból is. Az 1896-ban alakult festőiskola 1937-ig működött. A századforduló után kialakult avantgárd stílusok a nagybányai festőkre is hatottak, de ők továbbra is a helyi forrásokból merítettek, mindig megpróbáltak helyi értékeket közvetíteni, és szem előtt tartották, hogy a művészet a legjobb üzenethordozó, eszközeivel sok mindent el lehetett mondani, amire más módon nem volt lehetőség. A művész fegyverei a művészi eszközök, ezért váltak a művészek mindig élharcosokká a társadalomban, mert üzeneteikkel erőt adtak az embereknek. Ezt tették a nagybányai festőiskola tagjai is egy olyan történelmi korszakban, amikor nagyon sok mindenről nem lehetett nyíltan beszélni.

Erdős Judit művészettörténész ismertette a nagybányai festőiskola lényegét. Sok tehetség alkotott Nagybányán sok értékes művet eléggé rossz körülmények között. Egy olyan festői stílus alakult ott ki, ami vonzotta a közönséget, a forma-, a színvilág, a kifejezési mód elnyerte a képek iránt érdeklődők tetszését, még ma is vannak utánzóik. A tárlat egy hónapon át látogatható.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...