Nagybányai festők tárlata
Utoljára módositva: 2018-01-18 10:04:06

A nagybányai festőiskola művészeinek munkáiból nyílt tegnap kiállítás a Vécsey-házban, a tárlatnyitót hosszú előkészület előzte meg, mert a több mint 60 festmény közül sok magántulajdonban van.

Tóth Zoltán, a kiállítás kurátora a tegnapi tárlatmegnyitón elmondta, hogy körülbelül egy éve készülnek erre az eseményre, ugyanis nem egyszerű ennyi képet kiállítani a híres nagybányai festőiskola művészeinek a munkáiból, hiszen nagyon sok magángyűjteményekben található.

Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgatója is elismerően szólt a tárlatról, és megköszönte azoknak a magángyűjtőknek, akik a múzeum rendelkezésére bocsátották a képeiket. A tárlat anyagát Tóth Zoltán rendszerezte a témák és amennyiben lehetett, időrend szerint. A bányai festőiskolát Hollósy Simon kezdeményezésére olyan művészek hozták létre, mint Mikola András és Thorma János, de csatlakoztak más neves művészek nemcsak a környékről, hanem más országokból is. Az 1896-ban alakult festőiskola 1937-ig működött. A századforduló után kialakult avantgárd stílusok a nagybányai festőkre is hatottak, de ők továbbra is a helyi forrásokból merítettek, mindig megpróbáltak helyi értékeket közvetíteni, és szem előtt tartották, hogy a művészet a legjobb üzenethordozó, eszközeivel sok mindent el lehetett mondani, amire más módon nem volt lehetőség. A művész fegyverei a művészi eszközök, ezért váltak a művészek mindig élharcosokká a társadalomban, mert üzeneteikkel erőt adtak az embereknek. Ezt tették a nagybányai festőiskola tagjai is egy olyan történelmi korszakban, amikor nagyon sok mindenről nem lehetett nyíltan beszélni.

Erdős Judit művészettörténész ismertette a nagybányai festőiskola lényegét. Sok tehetség alkotott Nagybányán sok értékes művet eléggé rossz körülmények között. Egy olyan festői stílus alakult ott ki, ami vonzotta a közönséget, a forma-, a színvilág, a kifejezési mód elnyerte a képek iránt érdeklődők tetszését, még ma is vannak utánzóik. A tárlat egy hónapon át látogatható.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...