Nagybányai festők tárlata
Utoljára módositva: 2018-01-18 10:04:06

A nagybányai festőiskola művészeinek munkáiból nyílt tegnap kiállítás a Vécsey-házban, a tárlatnyitót hosszú előkészület előzte meg, mert a több mint 60 festmény közül sok magántulajdonban van.

Tóth Zoltán, a kiállítás kurátora a tegnapi tárlatmegnyitón elmondta, hogy körülbelül egy éve készülnek erre az eseményre, ugyanis nem egyszerű ennyi képet kiállítani a híres nagybányai festőiskola művészeinek a munkáiból, hiszen nagyon sok magángyűjteményekben található.

Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgatója is elismerően szólt a tárlatról, és megköszönte azoknak a magángyűjtőknek, akik a múzeum rendelkezésére bocsátották a képeiket. A tárlat anyagát Tóth Zoltán rendszerezte a témák és amennyiben lehetett, időrend szerint. A bányai festőiskolát Hollósy Simon kezdeményezésére olyan művészek hozták létre, mint Mikola András és Thorma János, de csatlakoztak más neves művészek nemcsak a környékről, hanem más országokból is. Az 1896-ban alakult festőiskola 1937-ig működött. A századforduló után kialakult avantgárd stílusok a nagybányai festőkre is hatottak, de ők továbbra is a helyi forrásokból merítettek, mindig megpróbáltak helyi értékeket közvetíteni, és szem előtt tartották, hogy a művészet a legjobb üzenethordozó, eszközeivel sok mindent el lehetett mondani, amire más módon nem volt lehetőség. A művész fegyverei a művészi eszközök, ezért váltak a művészek mindig élharcosokká a társadalomban, mert üzeneteikkel erőt adtak az embereknek. Ezt tették a nagybányai festőiskola tagjai is egy olyan történelmi korszakban, amikor nagyon sok mindenről nem lehetett nyíltan beszélni.

Erdős Judit művészettörténész ismertette a nagybányai festőiskola lényegét. Sok tehetség alkotott Nagybányán sok értékes művet eléggé rossz körülmények között. Egy olyan festői stílus alakult ott ki, ami vonzotta a közönséget, a forma-, a színvilág, a kifejezési mód elnyerte a képek iránt érdeklődők tetszését, még ma is vannak utánzóik. A tárlat egy hónapon át látogatható.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...