Nagybányai Főtér Fesztivál
Utoljára módositva: 2019-09-19 13:19:53

Sárospatak, utcaművészek, ByeAlex, néptánctalálkozó, gólyalábasok, Ferenczi György és a Rackajam, a budapesti Madách Színház művészei és számtalan érdekes program várja a főterezőket.

Igencsak gazdag felhozatallal, több mint 120 programmal várja az érdeklődőket szeptember 22-ig a Nagybányai Magyar Napok, azaz a Főtér Fesztivál — az idei rendezvénysor egyik különlegességét pedig az adja, hogy Nagybánya első írásos említése 690 évvel ezelőttről származik. Méghozzá nem is akárhol, I. Károly Róbert magyar király 1329-es kiváltságlevelében említik a hegyeiben aranyat rejtő várost, ahol királyi pénzverdét hoztak létre — I. Károly Róbert pénzreformja az arany forinttal kapcsolódik össze, az pedig a nemesfém lelőhelyeivel, így a nagybányai pénzverdében (amelynek épülete ma múzeumként működik) állították elő 1329-től az 1800-as évekig Magyarország pénzérméinek egyharmadát. A fesztivál másik érdekessége, hogy „bemutatkozik” Sárospatak városa — a zamatos tokajhegyaljai boroktól kezdve fiatal komolyzenei tehetségeken át múzeumi játszóházas foglalkozásokig, kézműves bemutatókig —, de természetesen meglepetésekből, látványos-szórakoztató kulturális programokból sem lesz hiány a következő napokban. Ma 17 órától nyílik Les Pál festőművész kiállítása a Partner Galériában; 17.45-től az István Szállóban, a fesztiválos művészeti központban Lenkey-Tóth Péter festő- és Nagy Annamária képzőművész tárlata — ugyancsak itt, az Új Bergerájban nyílik meg a pár nappal korábban, tragikus hirtelenséggel elhunyt Les Gábor fazekas, népi iparművész, a Népművészet Mesterének most már emlékkiállítása, 18 órától pedig fiatal sárospataki tehetségek kamarazenei koncertje kezdődik a szálló volt mozitermében. A főtéri nagyszínpadon 19 órától Teddy Queen, majd 20 órától a USNK koncertezik, míg a Fröccs-estnek otthont adó Log Out kerthelyiségében a Hot Jazz Band muzsikál, aki pedig teljesen más zenére vágyik, azt 22 órától a Colonellóban technoparti várja.

Látványos bevonulás és főtérfoglalás

Pénteken már 16.15-től gyülekezik a Klastromrét melletti sétányon a sokadalom, amely a középkori zászlóforgatók és gólyalábasok előadását, a bányavidéki néptáncos villámcsődületet (flashmob), valamint koltói hagyományőrzők felvonulását követően, a néptáncosokkal, hagyományőrzőkkel, a fesztivál résztvevőivel, a bányavidéki magyar közösség tagjaival együtt 17 órakor bevonul a Régi Főtérre. A hivatalos megnyitót követően — amelyen bemutatják az „iskolavárosnak”, „Magyar Cambridge-nek”, „Bodrog-parti Athénnek” vagy a „magyar forradalmak oroszlánbarlangjának” is nevezett ékszerdoboz-kisváros Sárospatak Nagybányán programsorozatot — kezdődik a Bányavidéki Néptánctalálkozó. A nagyszínpadon Nagybánya, Máramarossziget, Szamosardó, Monó, Koltó és Domokos néptáncosai sirítik-fordítják a Soroglya Zenekar muzsikájára, amelyet közös, nagy táncház követ a téren. A néptáncot 20 órától a Ha én (m)irigy lennék…, azaz a Lendvay Márton Színjátszó Kör zenés előadása, 21 órától pedig ByeAlex koncertje követi, s aki még folytatná a bulizást, az a Vinkli vendéglőben teheti, ahol 22.30-tól kezdődik a Move On-koncert.

Utcaművészet, erőpróba, Republic

Szombaton 10 órától a gyermekek vehetik birtokukba a főteret — ekkor kezdődik A bőgős fia meg az ördögök bábelőadás a szatmárnémeti Brighella Társulat bemutatásában; épül a Szeretet-torony a cserkészsátor mellett („Építsd te is a magaddal hozott cipősdoboznyi ajándékaiddal, rászoruló máramarosi családok és Csaba testvér gyermekei javára; a szépen becsomagolt dobozon szerepeljen az életkor, és hogy kisfiúnak, kislánynak vagy felnőttnek szánod!” — fogalmaznak a szervezők); megnyílik a fotós élménysátor; a Kézmíves soron mesterekkel és termékeikkel ismerkedhetnek, s a kézműveskedés mellett sok-sok nyeremény is gazdára talál. A Sárospataki Sátornál a múzeumi játszóházas foglalkozások mellett az érdeklődők játékos formában szerezhetnek ismereteket a Bodrog-parti iskolavárosról, kvízjátékok, kézműves bemutatók, könyvek, kiadványok segítik a tájékozódást; 11 órakor a kis színpadon adják át a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási ösztöndíjait a Máramaros megyei magyar iskolakezdő kisdiákoknak, 11.30-tól kezdődik az utcaművészkedés — animátorok az utca művészetének szeretetét adják át a legkisebbeknek, s mindenki elsajátíthatja az érdekes street art technikákat, miközben nagy méretű táblákon, látványos installációval élvezheti az alkotást, 12 órától pedig a mosolygós bohóc szórakoztat mindenkit gólyalábas játékaival. 14 órakor indulnak a szecessziós várossétára; az Istvány-torony tövében 15.30-kor mutatja be Kiss Adél budapesti grafikus Nagybánya tornyai repülős performanszát, 16 órától a szolnoki Kodály Kórus lép a nagyszínpadra, a Diafan-teraszon pedig 16.30-tól kezdődik a kortárs magyar irodalomról szóló irodalomóra Demény Péter erdélyi költővel, íróval. Aki leöblítené az eddigi programkavalkádot, az 17 órától a „Bere a la Cluj” sörkülönlegességeit kóstolhatja a Colonello standjánál, de 18 órára kanyarodjon vissza a nagyszínpad elé, ekkor kezdődik ugyanis a budapesti Madách Színház művészeinek Azért vannak a jó barátok című, magyar és világslágerekből összeállított koncertje. A Nyír1Flow street workout, azaz látványos erőpróba és akrobatikus mutatványok 19.25-kor kezdődnek, a Titán zenekar előadását pedig 21.30-tól a Republic koncertje követi. S aki még tovább folytatná a bulizást, azt 23 órától a Vinklibe várják.

Helló, Szibéria! és Ferenczi György & Rackajam

Vasárnap ismét az apróságokat várja 10 órától a főtér, aztán 11-kor kezdődik a kolozsvári Karaván együttes gyermekkoncertje, majd 12 órától a nagybányai Városi Sportklub fitnesz-gyermektorna előadása és a Boneshaker Cycling bicikliverseny óvodásoknak, kisiskolásoknak, no meg a Logikai játszóház játékmesterrel és számtalan furfangos feladvánnyal, kvízzel, táblás játékkal. Ugyancsak 12 órakor a kis színpadon és a Diafan-teraszon „mutatkozik be” Máramarossziget — diákokkal, kulturális arcképcsarnokkal, cserkészjátékokkal, Máramarossziget elszórványosodott közösségéről szóló kerekasztal-beszélgetéssel. 13 órától a Helló, Szibéria 2020 két tagja várja a kíváncsiskodókat, a nagyszínpadon 16.15-től kezdődik a Thábor Együttes koncertje és Vékony Roland apahegyi református lelkész áhítata, majd 17 órától az Ej, te bor, hol teremtél? című tokajhegyaljai táncjáték, amit 18.30-tól Ferenczi György és a Rackajam koncertje követ. Az idei Főtér Fesztivál 20 órakor a díjátadókkal zárul — részletesebb program a www.foterfesztival.ro oldalon olvasható. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit Nagybányán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...