Nagybányai Főtér Fesztivál
Utoljára módositva: 2019-09-19 13:19:53

Sárospatak, utcaművészek, ByeAlex, néptánctalálkozó, gólyalábasok, Ferenczi György és a Rackajam, a budapesti Madách Színház művészei és számtalan érdekes program várja a főterezőket.

Igencsak gazdag felhozatallal, több mint 120 programmal várja az érdeklődőket szeptember 22-ig a Nagybányai Magyar Napok, azaz a Főtér Fesztivál — az idei rendezvénysor egyik különlegességét pedig az adja, hogy Nagybánya első írásos említése 690 évvel ezelőttről származik. Méghozzá nem is akárhol, I. Károly Róbert magyar király 1329-es kiváltságlevelében említik a hegyeiben aranyat rejtő várost, ahol királyi pénzverdét hoztak létre — I. Károly Róbert pénzreformja az arany forinttal kapcsolódik össze, az pedig a nemesfém lelőhelyeivel, így a nagybányai pénzverdében (amelynek épülete ma múzeumként működik) állították elő 1329-től az 1800-as évekig Magyarország pénzérméinek egyharmadát. A fesztivál másik érdekessége, hogy „bemutatkozik” Sárospatak városa — a zamatos tokajhegyaljai boroktól kezdve fiatal komolyzenei tehetségeken át múzeumi játszóházas foglalkozásokig, kézműves bemutatókig —, de természetesen meglepetésekből, látványos-szórakoztató kulturális programokból sem lesz hiány a következő napokban. Ma 17 órától nyílik Les Pál festőművész kiállítása a Partner Galériában; 17.45-től az István Szállóban, a fesztiválos művészeti központban Lenkey-Tóth Péter festő- és Nagy Annamária képzőművész tárlata — ugyancsak itt, az Új Bergerájban nyílik meg a pár nappal korábban, tragikus hirtelenséggel elhunyt Les Gábor fazekas, népi iparművész, a Népművészet Mesterének most már emlékkiállítása, 18 órától pedig fiatal sárospataki tehetségek kamarazenei koncertje kezdődik a szálló volt mozitermében. A főtéri nagyszínpadon 19 órától Teddy Queen, majd 20 órától a USNK koncertezik, míg a Fröccs-estnek otthont adó Log Out kerthelyiségében a Hot Jazz Band muzsikál, aki pedig teljesen más zenére vágyik, azt 22 órától a Colonellóban technoparti várja.

Látványos bevonulás és főtérfoglalás

Pénteken már 16.15-től gyülekezik a Klastromrét melletti sétányon a sokadalom, amely a középkori zászlóforgatók és gólyalábasok előadását, a bányavidéki néptáncos villámcsődületet (flashmob), valamint koltói hagyományőrzők felvonulását követően, a néptáncosokkal, hagyományőrzőkkel, a fesztivál résztvevőivel, a bányavidéki magyar közösség tagjaival együtt 17 órakor bevonul a Régi Főtérre. A hivatalos megnyitót követően — amelyen bemutatják az „iskolavárosnak”, „Magyar Cambridge-nek”, „Bodrog-parti Athénnek” vagy a „magyar forradalmak oroszlánbarlangjának” is nevezett ékszerdoboz-kisváros Sárospatak Nagybányán programsorozatot — kezdődik a Bányavidéki Néptánctalálkozó. A nagyszínpadon Nagybánya, Máramarossziget, Szamosardó, Monó, Koltó és Domokos néptáncosai sirítik-fordítják a Soroglya Zenekar muzsikájára, amelyet közös, nagy táncház követ a téren. A néptáncot 20 órától a Ha én (m)irigy lennék…, azaz a Lendvay Márton Színjátszó Kör zenés előadása, 21 órától pedig ByeAlex koncertje követi, s aki még folytatná a bulizást, az a Vinkli vendéglőben teheti, ahol 22.30-tól kezdődik a Move On-koncert.

Utcaművészet, erőpróba, Republic

Szombaton 10 órától a gyermekek vehetik birtokukba a főteret — ekkor kezdődik A bőgős fia meg az ördögök bábelőadás a szatmárnémeti Brighella Társulat bemutatásában; épül a Szeretet-torony a cserkészsátor mellett („Építsd te is a magaddal hozott cipősdoboznyi ajándékaiddal, rászoruló máramarosi családok és Csaba testvér gyermekei javára; a szépen becsomagolt dobozon szerepeljen az életkor, és hogy kisfiúnak, kislánynak vagy felnőttnek szánod!” — fogalmaznak a szervezők); megnyílik a fotós élménysátor; a Kézmíves soron mesterekkel és termékeikkel ismerkedhetnek, s a kézműveskedés mellett sok-sok nyeremény is gazdára talál. A Sárospataki Sátornál a múzeumi játszóházas foglalkozások mellett az érdeklődők játékos formában szerezhetnek ismereteket a Bodrog-parti iskolavárosról, kvízjátékok, kézműves bemutatók, könyvek, kiadványok segítik a tájékozódást; 11 órakor a kis színpadon adják át a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási ösztöndíjait a Máramaros megyei magyar iskolakezdő kisdiákoknak, 11.30-tól kezdődik az utcaművészkedés — animátorok az utca művészetének szeretetét adják át a legkisebbeknek, s mindenki elsajátíthatja az érdekes street art technikákat, miközben nagy méretű táblákon, látványos installációval élvezheti az alkotást, 12 órától pedig a mosolygós bohóc szórakoztat mindenkit gólyalábas játékaival. 14 órakor indulnak a szecessziós várossétára; az Istvány-torony tövében 15.30-kor mutatja be Kiss Adél budapesti grafikus Nagybánya tornyai repülős performanszát, 16 órától a szolnoki Kodály Kórus lép a nagyszínpadra, a Diafan-teraszon pedig 16.30-tól kezdődik a kortárs magyar irodalomról szóló irodalomóra Demény Péter erdélyi költővel, íróval. Aki leöblítené az eddigi programkavalkádot, az 17 órától a „Bere a la Cluj” sörkülönlegességeit kóstolhatja a Colonello standjánál, de 18 órára kanyarodjon vissza a nagyszínpad elé, ekkor kezdődik ugyanis a budapesti Madách Színház művészeinek Azért vannak a jó barátok című, magyar és világslágerekből összeállított koncertje. A Nyír1Flow street workout, azaz látványos erőpróba és akrobatikus mutatványok 19.25-kor kezdődnek, a Titán zenekar előadását pedig 21.30-tól a Republic koncertje követi. S aki még tovább folytatná a bulizást, azt 23 órától a Vinklibe várják.

Helló, Szibéria! és Ferenczi György & Rackajam

Vasárnap ismét az apróságokat várja 10 órától a főtér, aztán 11-kor kezdődik a kolozsvári Karaván együttes gyermekkoncertje, majd 12 órától a nagybányai Városi Sportklub fitnesz-gyermektorna előadása és a Boneshaker Cycling bicikliverseny óvodásoknak, kisiskolásoknak, no meg a Logikai játszóház játékmesterrel és számtalan furfangos feladvánnyal, kvízzel, táblás játékkal. Ugyancsak 12 órakor a kis színpadon és a Diafan-teraszon „mutatkozik be” Máramarossziget — diákokkal, kulturális arcképcsarnokkal, cserkészjátékokkal, Máramarossziget elszórványosodott közösségéről szóló kerekasztal-beszélgetéssel. 13 órától a Helló, Szibéria 2020 két tagja várja a kíváncsiskodókat, a nagyszínpadon 16.15-től kezdődik a Thábor Együttes koncertje és Vékony Roland apahegyi református lelkész áhítata, majd 17 órától az Ej, te bor, hol teremtél? című tokajhegyaljai táncjáték, amit 18.30-tól Ferenczi György és a Rackajam koncertje követ. Az idei Főtér Fesztivál 20 órakor a díjátadókkal zárul — részletesebb program a www.foterfesztival.ro oldalon olvasható. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit Nagybányán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...