Nagyívű beruházásokra lehet számítani Tasnádon
Utoljára módositva: 2014-11-26 17:47:09

Tasnád városban fontos, kormánytámogatással történő beruházások vannak folyamatban. Véron András alpolgármester szerint több pénz áll a kivitelezők számára, mint amennyit el tudnak költeni.

A tasnádi polgármesteri hivatal épülő székháza

Véron Andrással, Tasnád város alpolgármesterével járjuk Tasnád utcáit. Az alpolgármester a közelmúltban végbement megvalósításokról beszél, közben az elkészült vagy a készülő munkálatokra hívja fel a figyelmet. „Sok az elvárás — hangsúlyozta Véron —, sok munkálatot kellene még befejezni, de több olyan tervünk is van, amihez ezután kell kieszközölni a támogatást. Ma már vitathatatlan, hogy pénzforrásokhoz csak azok az önkormányzatok jutnak, amelyek kormányközelben vannak. Arra a kérdésre, hogy jelen pillanatban érdemes-e az RMDSZ-nek a kormányban maradnia, majd az idő adja meg a végleges választ. Épül Tasnádon a polgármesteri hivatal új székháza. Az építkezés kivitelezője hárommillió-kétszázezer lejes szerződést kötött a munkálatok elvégzésére, a pénz olyan mértékben érkezik, ahogy a kivitelező halad a munkával. Az igazság az, hogy nem tudnak olyan ütemben haladni, mint amennyi pénzt elkölthetnek. Világbanki pénzből épül egy óvodaépület, a munkálat három hónapja kezdődött el, és már hozzákezdenek a tetőkészítéshez. Licitre van bocsátva a Ştefan cel Mare utcát és a margittai utat a strandi parkolóval összekötő út korszerűsítése. Erre a célra ebben az évben ötszázezer lejt irányoztak elő. Tasnád bejáratától Tasnádszarvadig hat kilométer utat aszfaltoztak le. Ezeknek a munkálatoknak a kivitelezéséhez a jelenlegi kormány biztosít pénzt. Hogy mi lesz tovább, azt még nem tudjuk.”

Oktatás

— Oktatási téren vannak problémák olyan szempontból, hogy a magyar osztályokban a tanulóknak körülbelül a fele roma — jegyzi meg Véron András. — A magyar szülők ennek nem örülnek, mert a roma gyerekek nevelése nem könnyű: nem figyelnek oda, nem tanulnak úgy, mint a magyarok, emiatt a tanítás minősége romlik. Sok magyar szülő emiatt Nagykárolyba viszi a gyerekét iskolába. Van egy javaslat, hogy legyen külön roma osztály, ezzel a tanfelügyelőség nem ért egyet, mivel nem lehet különbséget tenni a gyerekek között. Megoldás lehetne egy speciális angol osztály létrehozása a magyar gyerekek számára. Egyre kevesebb a magyar gyerek, valamikor négy elsős osztály volt, most nehezen jön össze kettő. Az lenne a célunk, hogy az iskolák a szakoktatás irányába fejlődnének, ehhez viszont meg kell tenni bizonyos lépéseket — tette hozzá a polgármester.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...