Nagykároly és Tasnád környéke: alacsony volt a szavazókedv
Utoljára módositva: 2014-05-26 10:59:13

Tegnap Erdei D. István parlamenti képviselővel tettünk körutat, hogy tájékozódjunk a választások menetéről. Délig minden szavazókörzetben alacsony volt a részvételi arány, később változott ez a helyzet: több helyen élénkülni látszott a szavazókedv.

 

RMDSZ-vezetők számolgatnak a székházban

Ákoson tizenöt óráig az 1420 szavazati joggal rendelkező lakosból 375-en járultak az urnák elő, több mint negyvenen a strandról mentek el szavazni, olyan személyek, akik nem megyénkbeli lakosok, így a nevük pótlistára került fel. Volt néhány óvás: a Népi Mozgalom Pártja egy bannert a szavazóház közelében helyezett el, közvetlenül a polgármesteri hivatalban működő szavazóházzal szemben pedig PSD-s plakátok voltak elhelyezve. Érszakácsiban összesen 937 személy szavazhatott, 16 óráig 134-en éltek a lehetőséggel. Huszonnégyen kértek mozgóurnát, közülük egy nem volt hajlandó szavazni, azzal az indoklással, hogy új a személyi kártyája, nem szeretné, ha bármit is ráragasztanának. Egy választópolgár amiatt nem szavazott, mert jobbikosnak vallja magát, ilyen logó pedig nem szerepel a szavazólapon. Tasnádon az RMDSZ székházában értékelte az addigi részvételt az RMDSZ helyi vezetősége. A 16 órakor kiadott eredmények alapján a 7913 szavazópolgárból 1705 adta le szavazatát, ez alacsony részvételi arányt jelent, túl nagy változás a későbbiekben sem történt. Magyarcsaholyban Kovács Szabolcs alpolgármester tájékoztatott a 16 órai eredményekről.

Pelekesziben délután többen szavaztak

A községben 1300 szavazópolgár él, ebből 400 szavazott ottjártunkig, az alpolgármester szerint délután megnő a szavazókedv, remélhetőleg a magyarság körében. Pelekesziben Kapitány Attila alpolgármester sürgette a lakosságot, hogy járuljanak az urnák elé. Négyszázhuszonnégy személy volt feltüntetve a szavazásra jogosultak listájára, az alpolgármester szerint nagyon sok olyan személynek a neve is szerepel a listán, akik már meghaltak, vagy rég elköltöztek a településről. 17 óráig 94-en szavaztak, de ekkor történt meg először a nap folyamán, hogy várakozni kellett. Szilágypéren az RMDSZ és a PSD helyi vezetőivel találkoztunk, akik reménykedtek abban, hogy pártjuk szimpatizánsai minél nagyobb számban vesznek részt a szavazáson. A községben 1186 személy jogosult szavazásra, 18 óráig 310-en voksoltak, de ezt követően érkeztek többen, ugyanis ekkor jöttek ki a templomból.

Kovács Jenő szerint a nagykárolyi részvételi arány nem marad le az

Börvelyben Kiss Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy az 1700 szavazópolgárból 18 óráig 600-an éltek állampolgári jogukkal, a polgármester bízott abban, hogy urnazárásig meglesz a várt RMDSZ-es részvételi arány. Börvelyben az EMNP és a PD–L is azt ígérte, hogy az RMDSZ jelöltjeire szavaz. Nagykárolyban az RMDSZ-székházban sikerben reménykedtek az ott tartózkodók. Kovács Jenő polgármester érthetetlennek tartja, hogy még mindig nincs rendbe téve a választói névjegyzék. Nagykárolynak 21 ezer lakosa van, ugyanennyi van feltüntetve a szavazólistán is (ez azt jelentené, hogy a 18 éven aluliak is szavazhatnak). Véleménye szerint közel kétezer olyan ház van, amelyekben nem laknak, mégis minden házból két-három személy van feltüntetve a szavazólistán. A szavazásra jogosult nagykárolyiak közül urnazárásig 6400-an éltek szavazati jogukkal.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...