Nagykároly és Tasnád környéke: alacsony volt a szavazókedv
Utoljára módositva: 2014-05-26 10:59:13

Tegnap Erdei D. István parlamenti képviselővel tettünk körutat, hogy tájékozódjunk a választások menetéről. Délig minden szavazókörzetben alacsony volt a részvételi arány, később változott ez a helyzet: több helyen élénkülni látszott a szavazókedv.

 

RMDSZ-vezetők számolgatnak a székházban

Ákoson tizenöt óráig az 1420 szavazati joggal rendelkező lakosból 375-en járultak az urnák elő, több mint negyvenen a strandról mentek el szavazni, olyan személyek, akik nem megyénkbeli lakosok, így a nevük pótlistára került fel. Volt néhány óvás: a Népi Mozgalom Pártja egy bannert a szavazóház közelében helyezett el, közvetlenül a polgármesteri hivatalban működő szavazóházzal szemben pedig PSD-s plakátok voltak elhelyezve. Érszakácsiban összesen 937 személy szavazhatott, 16 óráig 134-en éltek a lehetőséggel. Huszonnégyen kértek mozgóurnát, közülük egy nem volt hajlandó szavazni, azzal az indoklással, hogy új a személyi kártyája, nem szeretné, ha bármit is ráragasztanának. Egy választópolgár amiatt nem szavazott, mert jobbikosnak vallja magát, ilyen logó pedig nem szerepel a szavazólapon. Tasnádon az RMDSZ székházában értékelte az addigi részvételt az RMDSZ helyi vezetősége. A 16 órakor kiadott eredmények alapján a 7913 szavazópolgárból 1705 adta le szavazatát, ez alacsony részvételi arányt jelent, túl nagy változás a későbbiekben sem történt. Magyarcsaholyban Kovács Szabolcs alpolgármester tájékoztatott a 16 órai eredményekről.

Pelekesziben délután többen szavaztak

A községben 1300 szavazópolgár él, ebből 400 szavazott ottjártunkig, az alpolgármester szerint délután megnő a szavazókedv, remélhetőleg a magyarság körében. Pelekesziben Kapitány Attila alpolgármester sürgette a lakosságot, hogy járuljanak az urnák elé. Négyszázhuszonnégy személy volt feltüntetve a szavazásra jogosultak listájára, az alpolgármester szerint nagyon sok olyan személynek a neve is szerepel a listán, akik már meghaltak, vagy rég elköltöztek a településről. 17 óráig 94-en szavaztak, de ekkor történt meg először a nap folyamán, hogy várakozni kellett. Szilágypéren az RMDSZ és a PSD helyi vezetőivel találkoztunk, akik reménykedtek abban, hogy pártjuk szimpatizánsai minél nagyobb számban vesznek részt a szavazáson. A községben 1186 személy jogosult szavazásra, 18 óráig 310-en voksoltak, de ezt követően érkeztek többen, ugyanis ekkor jöttek ki a templomból.

Kovács Jenő szerint a nagykárolyi részvételi arány nem marad le az

Börvelyben Kiss Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy az 1700 szavazópolgárból 18 óráig 600-an éltek állampolgári jogukkal, a polgármester bízott abban, hogy urnazárásig meglesz a várt RMDSZ-es részvételi arány. Börvelyben az EMNP és a PD–L is azt ígérte, hogy az RMDSZ jelöltjeire szavaz. Nagykárolyban az RMDSZ-székházban sikerben reménykedtek az ott tartózkodók. Kovács Jenő polgármester érthetetlennek tartja, hogy még mindig nincs rendbe téve a választói névjegyzék. Nagykárolynak 21 ezer lakosa van, ugyanennyi van feltüntetve a szavazólistán is (ez azt jelentené, hogy a 18 éven aluliak is szavazhatnak). Véleménye szerint közel kétezer olyan ház van, amelyekben nem laknak, mégis minden házból két-három személy van feltüntetve a szavazólistán. A szavazásra jogosult nagykárolyiak közül urnazárásig 6400-an éltek szavazati jogukkal.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...