Nagykárolyban az Angelus II.
Utoljára módositva: 2014-03-14 11:17:56

Március 30-án, vasárnap kerül sor a Szatmárnémetiben nagy sikert aratott Angelus kiállítás nagykárolyi megnyitójára, a Károlyi-kastélyban. Angelus II., ez a nagykárolyi tárlat címe.

 

Angyali témát dolgoz fel az a kiállítás, amelyet Szatmárnémetiben igen komoly érdeklődés övezett tavaly decemberben. Stefan Gnandt festőművészt, a nagykárolyi Provinciart Egyesület egyik alapítóját kérdeztük a kiállítás részleteiről.

„Előrebocsátanám, hogy az első Angelus kiállítás ötlete Liviu Paul kollégámhoz kapcsolódik, míg a nagykárolyi, Angelus II. című tárlat megnyitásának gondolata Lázin Csaba kollégám, barátom fejéből pattant ki. Rendhagyó kiállítás lesz ez, melyet a szatmárnémetihez hasonlóan itt is igyekszünk emberközelivé tenni. Ettől az elhatározástól vezérelve kihagyjuk a megnyitóbeszédeket, a kulturális programokat, csak a képek lesznek és az alkotók. A tárlat március 30-án, 12.30 órától nyílik meg hivatalosan, és két héten keresztül lesz látogatható. A hivatalos megnyitón részt vesznek a kiállító művészek, a közönségnek lehetősége nyílik egy kötetlen beszélgetésre a képekről, az alkotási folyamatról. A művészekről egy színvonalas olvasmányt állított össze Muhi Sándor grafikus, művészeti közíró, helytörténész, rajztanár, gimnáziumi, egyetemi és főiskolai oktató, ezt minden látogató, a kiállításnak helyet adó terembe lépve kapja majd kézhez” — mondta Gnandt.

Muhi Sándor így ír az Angelus kiállításról: „Különösen nagy szükség volt most erre a tárlatra Szatmárnémetiben, ahol sokan kezdik elfogadni azt a képtelenséget a harmadik évezred küszöbén, hogy a képzőművészet tárgyak, tájak, fotók, negédes életképek „művészies” másolása, vagy mások által kikísérletezett és jó százada túlhaladott útkeresések felidézése. Stefan Gnandt, Lázin Csaba, Lepedus Ildikó, Liviu Paul, Cristina Gloria Oprişa, Szemák Zsuzsa műveivel azt üzeni nekik és mindenkinek, akit ez érdekel, hogy az alkotás örök keresés, a valódi művész folyamatosan kész a megújulásra, hiszen nemcsak a világ, a környezetünk, hanem mi magunk is állandóan változunk. Azt üzenik, hogy a határvonal alkotók és dilettánsok között nem csak képzettség, hanem alapállás kérdése. A művész alkot, a képzett vagy képzetlen dilettáns utánoz”.

A nagykárolyi kiállítás képanyaga fotókkal is bővül, ebben tér el talán leginkább a decemberi, szatmárnémeti tárlattól. Szthrárszky Kálmán dévai fotóművész képei is ki lesznek állítva. A kiállításra egyébként minden alkotó legalább 6 képpel készül. A megtekintett művek nagy részét pedig a művészetbarát közönség akár meg is vásárolhatja, mondta Stefan Gnandt.

 

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...