Nagykárolyban az ostalbi küldöttség
Utoljára módositva: 2018-06-22 20:39:24

A németországi Baden-Württemberg tartományban lévő Ostalb járásból érkezett delegáció tegnap Szatmár megyébe. Az egész hétvégés egyeztetés fő pontja a testvérmegyei szerződés megkötése.

Igen sok egyeztetés és kölcsönösen viszonzott látogatások előzték meg azt a többnapos találkozót, amely pénteken Nagykárolyban kezdődött el a németországi Ostalb járásból érkezett vendégek fogadásával. Ezen a hétvégén Szatmár megyében tartózkodik a német delegáció, s a többnapos tapasztalatcsere megkoronázásaként a két megye képviselői testvérmegyei szerződést kötnek majd.

A népes németországi küldöttség a hétvégi látogatás első állomásaként Nagykárolyba érkezett. Itt Kovács Jenő polgármester és Pataki Csaba megyei tanácselnök fogadta házigazdaként a Karl Pavel ostalbi prefektus által vezetett delegációt. A csapat tagja volt Josef Szepessy szatmári származású világbajnok vívó is, akinek komoly szerepe volt a két megye között létrejövő együttműködésben.

Kovács Jenő polgármester végigvezette a vendégeket a felújított Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalon. A nagy gyűlésteremben rövidke egyeztetés keretében a felek a kölcsönös együttműködés fontosságát hangsúlyozták ki.

Kovács Jenő a Nagykárollyal kapcsolatos főbb információkat is megosztotta a vendégekkel. Kiemelte, hogy bár a város lakossága nagyobb részét a magyar anyanyelvűek teszik ki, a sváb közösség is jelentős számmal bír.

„Én református magyar vagyok, a feleségem román, az alpolgármester úr sváb, míg az ő felesége is román származású. Ezek alapján úgy gondolom, aki etnikai alapú feszültség keltésével vádol minket, vagy hasonló jellegű híreket terjeszt a városról, annak elegendő, ha csak a családi viszonyainkat vázolom fel” — mesélte a polgármester félig tréfásan. Kovács hozzátette, hogy nagyon fontosak a németországi partnerek a megye fejlődése szempontjából, és példaként azt a két nagy Nagykároly környéki céget emelte ki, amelyek több ezer család számára biztosítanak munkahelyet.

Pataki Csaba megyei tanácselnök Szatmár megye jellegzetességeiről szólt a vendégeknek. Mint mondta, a Szamos egyfajta természetes határvonalat képezve két részre osztja a megyét. A különbségek az egyik térfélen mezőgazdasági szempontból is látványosak, s ez leginkább annak tudható be, hogy itt a sváb mintára szervezett mezőgazdasági társulások találhatóak, és aszerint művelik a termőföldeket is.

Karl Pavel ostalbi prefektus örömének adott hangot a tervezett együttműködések kapcsán. Mint mondta, sok közös van a román és a német félben. Hálásan köszönte meg a baráti és szeretetteljes fogadtatást, és azon reményének adott hangot, hogy a jövőbeni sikerek még szorosabbra fűzik a két megye közötti kapcsolatot.

A házigazdák ezután a díszterembe vezették át a vendégeket, ahol a sváb strudli mellett kiváló borokkal és pálinkával kínálták meg őket. Ezt követően a küldöttség tagjai továbbutaztak Szatmárnémetibe, a találkozó további programjaira.

Tőtős Tímea 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...