Nagykárolyban is megemlékeztek a deportáltakról
Utoljára módositva: 2018-01-21 16:24:36

Vasárnap délelőtt a nagykárolyi Szentlélek templomban is megemlékeztek a deportáltakról.

A korábbi évek hagyományát követve, idén is megemlékeztek a sváb deportáltakról Nagykárolyban. Német nyelvű szentmisén vehettek részt azok a nagykárolyi római katolikus hívek, akik vasárnap délelőtt a helyi Szentlélek templomban imádkoztak. Mint köztudott, 1945 januárjában orosz munkatáborba szállították a nagykárolyi és környékbeli svábokat, ahonnan hosszú évek szenvedései után sokan nem térhettek haza. A délelőtti szentmise keretében Ft. Borota Ottó plébános a 73 évvel ezelőtti borzalmakat idézte fel. „A munkatáborból nagyon sokan nem tértek haza. De mi is a láger? Mi a nélkülözés? M a kiszolgáltatottság? Mi a megalázás? Egykori deportáltak emlékezéseiből tudjuk, milyen nehéz lehetett túlélni a munkatáborokat. A legnehezebb időkben is megadatott számukra a Szentlélek hét ajándéka, melyek közül az egyik a lelki erősség. Ez segített a túlélésben. Az Istenbe vetett hittel tudták csak ezt a nagy igazságtalanságot eltűrni. Nagy ajándékok ezek, őseink példát mutattak nekünk. Aki Istenbe tud kapaszkodni a legnehezebb időkben is, hatalmas erőt kap.” – elmélkedett Borota Ottó plébános a szentmise kezdetén. A szentmisét követően a jelenlévők a Mesterrészi temetőbe vonultak, ahol főhajtással ért véget az ünnepi megemlékezés.

Január 28-án, Nagymajtényban szervezik meg a szatmári sváb deportáltak közös megemlékezését. 10 órakor szent misén vesznek részt a több településről érkezők a római katolikus templomban, 11.15 órakor megkoszorúzzák a hősök emlékművét, 12 órakor a kultúrotthonban kultúrprogram és ebéd várja a meghívottakat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...