Nagykárolyban is megemlékeztek a deportáltakról
Utoljára módositva: 2018-01-21 16:24:36

Vasárnap délelőtt a nagykárolyi Szentlélek templomban is megemlékeztek a deportáltakról.

A korábbi évek hagyományát követve, idén is megemlékeztek a sváb deportáltakról Nagykárolyban. Német nyelvű szentmisén vehettek részt azok a nagykárolyi római katolikus hívek, akik vasárnap délelőtt a helyi Szentlélek templomban imádkoztak. Mint köztudott, 1945 januárjában orosz munkatáborba szállították a nagykárolyi és környékbeli svábokat, ahonnan hosszú évek szenvedései után sokan nem térhettek haza. A délelőtti szentmise keretében Ft. Borota Ottó plébános a 73 évvel ezelőtti borzalmakat idézte fel. „A munkatáborból nagyon sokan nem tértek haza. De mi is a láger? Mi a nélkülözés? M a kiszolgáltatottság? Mi a megalázás? Egykori deportáltak emlékezéseiből tudjuk, milyen nehéz lehetett túlélni a munkatáborokat. A legnehezebb időkben is megadatott számukra a Szentlélek hét ajándéka, melyek közül az egyik a lelki erősség. Ez segített a túlélésben. Az Istenbe vetett hittel tudták csak ezt a nagy igazságtalanságot eltűrni. Nagy ajándékok ezek, őseink példát mutattak nekünk. Aki Istenbe tud kapaszkodni a legnehezebb időkben is, hatalmas erőt kap.” – elmélkedett Borota Ottó plébános a szentmise kezdetén. A szentmisét követően a jelenlévők a Mesterrészi temetőbe vonultak, ahol főhajtással ért véget az ünnepi megemlékezés.

Január 28-án, Nagymajtényban szervezik meg a szatmári sváb deportáltak közös megemlékezését. 10 órakor szent misén vesznek részt a több településről érkezők a római katolikus templomban, 11.15 órakor megkoszorúzzák a hősök emlékművét, 12 órakor a kultúrotthonban kultúrprogram és ebéd várja a meghívottakat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...