Nagykárolyban is megemlékeztek a deportáltakról
Utoljára módositva: 2018-01-21 16:24:36

Vasárnap délelőtt a nagykárolyi Szentlélek templomban is megemlékeztek a deportáltakról.

A korábbi évek hagyományát követve, idén is megemlékeztek a sváb deportáltakról Nagykárolyban. Német nyelvű szentmisén vehettek részt azok a nagykárolyi római katolikus hívek, akik vasárnap délelőtt a helyi Szentlélek templomban imádkoztak. Mint köztudott, 1945 januárjában orosz munkatáborba szállították a nagykárolyi és környékbeli svábokat, ahonnan hosszú évek szenvedései után sokan nem térhettek haza. A délelőtti szentmise keretében Ft. Borota Ottó plébános a 73 évvel ezelőtti borzalmakat idézte fel. „A munkatáborból nagyon sokan nem tértek haza. De mi is a láger? Mi a nélkülözés? M a kiszolgáltatottság? Mi a megalázás? Egykori deportáltak emlékezéseiből tudjuk, milyen nehéz lehetett túlélni a munkatáborokat. A legnehezebb időkben is megadatott számukra a Szentlélek hét ajándéka, melyek közül az egyik a lelki erősség. Ez segített a túlélésben. Az Istenbe vetett hittel tudták csak ezt a nagy igazságtalanságot eltűrni. Nagy ajándékok ezek, őseink példát mutattak nekünk. Aki Istenbe tud kapaszkodni a legnehezebb időkben is, hatalmas erőt kap.” – elmélkedett Borota Ottó plébános a szentmise kezdetén. A szentmisét követően a jelenlévők a Mesterrészi temetőbe vonultak, ahol főhajtással ért véget az ünnepi megemlékezés.

Január 28-án, Nagymajtényban szervezik meg a szatmári sváb deportáltak közös megemlékezését. 10 órakor szent misén vesznek részt a több településről érkezők a római katolikus templomban, 11.15 órakor megkoszorúzzák a hősök emlékművét, 12 órakor a kultúrotthonban kultúrprogram és ebéd várja a meghívottakat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...